Last news in Fakti

30 Май, 2019 13:07 4 594 13

Забравете за цигарите на гръцките плажове

  • серифос-
  • остров-
  • цигари-
  • тютюнопушене

Първият плаж без тютюнев дим беше обявен на остров Серифос

Забравете за цигарите на гръцките плажове - 1
Снимка: Shutterstock

Първият плаж без тютюнев дим беше обявен на гръцкия остров Серифос, съобщава вестник "Етнос".

Плажът Вая на остров Серифос стана първият плаж на Цикладските острови и в цяла Гърция, на който е забранено пушенето. За пушачите там ще бъде определена специална зона. Инициативата за това решение е на общината в Серифос и на благотворителната фондация "Атанасиос К. Ласкаридис".

Решението следва подобни практики, приложени във Франция и в Испания, и има за цел както премахване на тютюнопушенето на плажа, така и превенция на замърсяването на морето. Плажът Вая е защитена зона, част от мрежата "Натура 2000".

Инициативата на Серифос има за цел да повиши чувствителността на обществото и да предотврати замърсяването в зародиш, защото угарките от цигари, за разлика от другите замърсители, не се пренасят на плажовете от друго място, а просто се оставят и "забравят" там.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вес

    57 10 Отговор
    Турците и гърците ще продължават да правят пари от туризъм, а ние от евтин алкохол и дрога. Сега се връщам от Турция. Такова обслужване, че в началото си помислих дали не са ни объркали с някакви важни особи. Лятото сме в Гърция. Крака ни повече няма да стъпи на българското черноморие

    Коментиран от #2

  • 2 Йосип Броз Тито

    25 5 Отговор

    До коментар #1 от "вес":

    Подкрепям твоето мнение, преди 4 дни и аз се върнах от Турция, уникално обслужване...
    Даваш 600лв и цяла седмица те гледат като султан.

    Коментиран от #5

  • 3 плажьор

    3 9 Отговор
    Забравете за бирата на турските плажове, а у Гърция нема грижи с пушенето.
  • 4 Нептун

    16 2 Отговор
    Мдааа,Така си е.Преди месец бяхме на Лефкада ,хем риболов хем да се поглезим
    Който е бил по гръцкото крайбрежие знае че няма бетониране а най-вече потдържано.А за цени и качество на храна и обслужване.....Няма да ги стигнем гърците скоро.
    Предпочитам по-рядко но там да си харча парите за рочивка.
  • 5 Ел Греко

    9 9 Отговор

    До коментар #2 от "Йосип Броз Тито":

    Бре да му се не види...толкова ли евтино се продават вече турчолята....всъщност ниските цени са по-скоро признак за лошо качество и за привличане на по-ниските категорий туристи, затова залагам на Гърция-фантастични плажове и кухня и най-вече-сигурност ,което напоследък липсва в Турция.

    Коментиран от #6

  • 6 Йосип Броз Тито

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ел Греко":

    По начинът, по който си се изказал за Турция, става ясно, че изобщо не си ходил там, затова не пиши глупости.
    Явно твоето мнение е на база на политическите отношения, които представят ежедневно в медиите и се опитват да промиват мозъците на хората. В действителност, отношението между обикновените хора - българи и турци, не е такова, каквото е в политиката.

    Коментиран от #7

  • 7 Ел Греко

    4 5 Отговор

    До коментар #6 от "Йосип Броз Тито":

    Бил съм,бил съм...а като изкара детето ти една седмица на системи заради хранително отравяне,друго ще пееш...айде да не казвам от кой ''световно известен'' турски курорт е случката,че сигурно ще ме обвиниш пак в политически,пардон -туристически пристрастия...приятно прекарване ти пожелавам и тоя път да те гледат като махараджа.

    Коментиран от #9, #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Йосип Броз Тито

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ел Греко":

    Не знам къде си ходил и на какво си попаднал, но аз от години си ходя и да чукам на дърво, нищо такова не се е случило, не само на мен, но и на другите хора...
    По-добре да си похарча парите там, отколкото да платя 3-но повече в България за хотел, в който ми дават една стая и друго не ги интересува. На всичкото отгоре и по 16 лв на ден да давам за чадър и шезлонг, при условие, че съм дал 2 бона за престоя, а не мерси... Който иска да ходи. Нашите бо*луци по морето, хем са алчни за пари и искат да вадят много, хем искат нищо да не дават в замяна. Нека си стоят и да си пазят хотелите, които вдигнаха с мръсни пари...
  • 10 Йосип Броз Тито

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ел Греко":

    А и... забравих да напиша малко и по темата за храната...
    Тук на морето, за 1 най-обикновено ястие като риба или картофи ти хвръкват минимум 10лв за 1 порция, а колко е прясна храната и в какво олио е приготвяна, един Господ знае.
    Храната в България е най-некачествената в цяла Европа.
    В Турция поне я приготвят пред теб на момента и виждаш всичко.
    За 600лв на седмица, кеф ти хубава храна, кеф ти алкохол и всичко каквото пожелаеш от това, което е включено в списъка с ULTRA ALL INCLUSIVE-а и ползваш абсолютно безплатно чадъри и шезлонги + храна и пиене на плажа без да даваш и стотинка отгоре...
    Отдавна видях какво е положението и във Варна и в Слънчев бряг и в Свети влас при онези мутри - братя Диневи дето правят хората на балами... ама да се е..т в г..а, не съм луд да отида там и да им дам една чанта с пари, а в замяна да гледам някакви татуирани мър*ьовци и ку*ви, как се мислят за голямата работа...

    Коментиран от #13

  • 11 ДДРОнег

    7 1 Отговор
    Това трябва да се въведе и на повечето наши плажове !!!
    Но тук пушачите смятат, че това е нарушение на изконните им права и почват дрязги, побоища и др. !!!
  • 12 Гост

    4 0 Отговор
    Ама тука наш ганя иска да чади на плажа и да си фърля фасовете по него и бирените кенчета.Като култура сме много зле
  • 13 Ел Греко

    5 3 Отговор

    До коментар #10 от "Йосип Броз Тито":

    Тук си прав и съм абсолютно съгласен с теб относно условията на нашето л...номорие,за храната сме също на едно мнение ..и по тази причина от доста години не ходя там.В Турция съм бил четири пъти-Бодрум ,Анталия и Бурса (при мой много добър приятел) но след последните преживелици там,(да не дава господ да ти се случи) мога да отида само като гост на приятеля ми. Оттогава за мен е правило ,че ако искаш хубава почивка- стой далеч от всякакви многозвездни хотели и ол-инклузиви,и да ти кажа че колкото пъти съм се отклонявал от това правило,толкова пъти съм съжалявал.А тук , в Гърция съм си открил прекрасни места,където дори през август едва ли има повече от 2 плажуващи на 100м,шезлонгите и чадърите са безплатни, а за храната...какво ще кажеш да си хванеш 4-5 кг лефер и да си го приготвиш сам на барбекюто...но едва ли ще ме разбереш,защото ти искаш да си султан ,а аз -да съм обикновен човек...Поздрав от слънчева Гърция и ти желая най-искрено жарко лято и приятна почивка и да се чувстваш като султан , щом така ти харесва.
Новини по държави: