Last news in Fakti

31 Май, 2019 11:18 5 005 38

Вашингтон каза "не" на руските ракети

  • наса-
  • космос-
  • джим брайдънстайн

Пентагонът включи Русия в списъка на страните, чиито услуги са забранени за използване по време на космически изстрелвания

Вашингтон каза "не" на руските ракети - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Пентагонът включи Русия в списъка на страните, чиито услуги са забранени за използване по време на космически изстрелвания. Забраната влиза в сила на 31 декември 2022 г, съобщи TACC.

Известието бе публикувано от отдела за обществени поръчки на Пентагона на уебсайта на официалните документи на правителството на САЩ - Федералния регистър. В него се казва, че Русия е включена в списъка на държавите, който включва също Сирия, Судан, Иран, Северна Корея и Китай, чиито услуги от 31 декември 2022 г. ще бъдат забранени за използване по време на пускането на търговски спътници.

"В един раздел се налагат допълнителни забрани за получаването на определени услуги от чужди държави, свързани с търговски спътници", се казва в документа. Пример за това е сигурността в киберпространството, придобиването на материали за производството на спътници, както и средствата за качването им в орбита.

Пентагонът забранява още закупуването на продукти от китайски военни компании, за да "предотврати навлизането на злонамерени продукти в американското въоръжение, системите за информационни технологии и други области, които заплашват американския военен персонал и способността им да гарантират сигурността на страната".

„Да се забрани сключването на договори с чуждестранни субекти, свързани с търговски спътници, ако такива договори създават неприемлив риск за киберсигурността. Нови ограничения са наложени и на спътници и ракети-носители, но тези ограничения не важат за пускането на пазара които ще бъдат извършени преди 31 декември 2022 г., се казва в документа.

Така от 2023 г. е наложена забрана върху използването на търговски сателити, които са „проектирани или произведени“ в страни, които са в този списък. Забраната обхваща и използването на "сателити, пуснати извън САЩ на 31 декември 2022 г. или след тази дата, с помощта на ракети, проектирани, произведени", предоставени от правителство или компания, контролирана от властите на една от страните в този списък. В същото време Министерството на отбраната не изключва, че ако предостави необходимата информация, тя може да направи изключение от тези правила.

Вашингтон каза "не" на руските ракети

В средата на май шефът на НАСА Джим Брайдънстайн заяви, че сътрудничеството в космоса е положителен канал за взаимодействие между Вашингтон и Москва.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    23 65 Отговор
    Секнаха доларите за матушка,гладомора иде!!!

    Коментиран от #2, #28, #36

  • 2 Borislav Popov

    23 50 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Лошото за рушняците е, че и цената на петрола пада, а след нея и руПлата се свлича към дъното.

    Коментиран от #29

  • 3 Реалист

    17 44 Отговор
    И сега с какво ще се хвалят тролчики пути? Ееееее, съвсем без опорки останаха.
  • 4 295

    55 21 Отговор
    НАСА без шуцщафели, учени от СССР, че и без Китай, ще може да разчита да литне в космоса само на мощната пръдня на Тръмп след огромно напъване!

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 БАЙКОНУР

    58 15 Отговор
    Америте ползват руски двигатели за ракетите си скед 2022г остават на сухо! Половината им части за спътници са китайска сглобка отново греда! НАСА ДА СЕ ОРИЕНТИРА КЪМ ХОЛИВУДСКИ ПРОДУКЦИИ НЕ КЪМ КОСМОСА ОТ 2022Г!!!
  • 7 295

    45 11 Отговор

    До коментар #5 от "298":

    Най-големите учени в световната история идват от Франция/Англия/Русия, тогава когато америте още са се трепали с индианците.
  • 8 Вова

    30 4 Отговор
    Премествам го доволно бавно и внимателно от единият крачол в другия.
  • 9 Borislav Popov

    38 9 Отговор
    Е що не ги забраните още от утре ? Краварите смятат да наваксат изоставането за четири години ? То покойния Маккейн искаше да забранят руските ракетни двигатели още 2014 година , ама нещо не се получиха нещата !

    Коментиран от #12

  • 10 popo

    27 8 Отговор
    Тези американци до 2021 ще фалират финансово и сами ще страдат.
  • 11 1234

    22 9 Отговор
    Тия ги тресе параноята
  • 12 Монгола

    17 6 Отговор

    До коментар #9 от "Borislav Popov":

    Щото нямат налягане в НАСА за да ги спрът от утре, до 2022 ръждата няма да фактор и ще клекнат!

    Коментиран от #25

  • 13 Све

    25 6 Отговор
    Според топ анализаторите, ДОЛАРЪТ ЩЕ СЕ СРИНЕ ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА
  • 14 онзи

    26 7 Отговор
    Холивуд и нашите отрепки Русофобите със задружни юнашки пръдни ще вдигат фърчилата на луната...дано китайския боб има нужното октаново число!!!

    Коментиран от #16, #35

  • 15 Borislav Popov

    26 7 Отговор
    . Уикилийкс нанесе първия, а допускаме, че няма да бъде последен, удар по враговете си, които се канят за хвърлят Асанж за 170 години в американски затвора.............................Първият удар на екипа на Асанж по американците е неочакван, но точен:
    «Вие в САЩ сте мистификатори и лъжци!»

    Асанж разкрива, че американците са фалшифицирали полета си до Луната в края на 1960-те години.
  • 16 Citizen X

    8 17 Отговор

    До коментар #14 от "онзи":

    Кои са тези отрепки русофобите? Не видя ли русофилските партий какво получиха на изборите? Получиха китайски боб.

    Коментиран от #22

  • 17 Дориан

    10 4 Отговор
    Добре, че беше Илон Мъск. Честен човек, който започна големият си бизнес от нищо в чужда страна. Че иначе НАСА все си е в застой и няма светлина в тунела. Така ще е още дълги години, докато идиотите и варварите отделят и изпират пари във военния бизнес. Предполага се, че щом млади хора отиват в САЩ, ще се развива наука и прочие. А то всичко е военщина и полицейщина.
  • 18 357

    15 5 Отговор

    До коментар #5 от "298":

    Дори и не подозираш колко учени имат,и колко подготвят. Жокер: в Крим преди 23-години създадоха център мозък в който деца с най-напредничав ум и идеи от цяла Русия се подготвят от специалисти в областите в,които са най-силни. Та ти за руснаците не мисли,те и бъдещето са си подсигурили,виж кравята са кръгла нула.

    Коментиран от #19

  • 19 322

    6 6 Отговор

    До коментар #18 от "357":

    Освен да разсмивате хората за друго не ставате!
  • 20 Borislav Popov

    15 4 Отговор

    До коментар #5 от "298":

    Русия има дълги традиции в науката и технологиите, и е една от държавите с най-голям научно-технически потенциал в света. Страната има 451 000 изследователи и най-големият брой учени в света, а 25% от завършилите висше образование са с дипломи по инженерни или научни специалности.
  • 21 А,де ...

    12 2 Отговор
    Страшна логика. Чрез пълна забрана, към положителни взаимодействия?!
  • 22 онзи

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Citizen X":

    Яден боб с нула калорий....
  • 23 Въпрос

    4 3 Отговор
    Тези с минусите на коментар #16 ,не знаят ли резултатите от изборите?
  • 24 ТОЧКАТА

    9 3 Отговор
    Късно е либе за китка!!!То тези от списъка ,вече ви държат за топките!! ...с ПАТЕНТИ
  • 25 Rado

    4 4 Отговор

    До коментар #12 от "Монгола":

    Интересно защо Русия не им ги спре от утре?
  • 26 Госあ

    5 6 Отговор
    Руската дипломация трябва да бъде наистина дипломация и на първо време да освободи украинците като знак на добра воля. След това да спре с конфликтите с Украйна и да се установят трайни връзки с ЕС в областта на науката и технологиите. Оста ЕС-Русия-Китай ще изведе човечеството в космоса. А когато висококвалифициранте емигранти съвсем спрат да се продават за няколко долара повече,сащ ще се върне в нормалното си положение на дивия запад отпреди двете световни войни. Трябва Русия и ЕС за се вслушат в думите на Далай Лама ;)
  • 27 Истината

    11 6 Отговор
    Америте не могат без руските ракетни двигатели, без тях ракетите им не стават и за чеп за зеле! Той целият краварник за нищо не става, освен да правят филми... да живее Рамбо, но и той скоро ще кърви с последната си кръв.. хахахаххаха

    Коментиран от #30

  • 28 Охлюв

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Айде де, от 2012 по различни поводи идва, ама нещо все го няма
  • 29 Левски

    5 5 Отговор

    До коментар #2 от "Borislav Popov":

    Рублата не я мисли! Виж еврото и лева които скоро ще стават само за тоалетна хартия!

    Коментиран от #31

  • 30 гостгост

    5 10 Отговор

    До коментар #27 от "Истината":

    Такова нещо като руски ракетен двигател няма.Руснците нямат дори качествени орбитални ракети.Имат и голям процент неуспеваемост при изстрелванията.Много са назад милите.
  • 31 рашка в изолация

    6 6 Отговор

    До коментар #29 от "Левски":

    Рублата от край време става само за тоалетна харитя.По-евтино е да се избършеш с рубли от колкото с тоалетна хартия.Това ,че си ти слугинаж на руснаците и пишеш глупости е съвсем разбираемо.Дори българският Лев е по-стабилна валута от рублата,но естествената реакция на руските ибрици като тебе е да плюят по България и да защитаваш рашастан.
  • 32 Ивайло

    5 4 Отговор
    Ще ги забранят, НА КОИ??? Който му трябва извеждане на спътник, той ще си прави сметка кой да наеме, а не който му каже САЩ!!! А те не ползват ли също руски ракети за извеждане до МКС на техни астронавти, аааа??? Или сега вече с прашка ще ги изстрелват в Космоса??? Ще им накривят капата на руснаците, ама друг път - дреме им, че САЩ няма да са им клиенти, да не са те единствената страна в света???
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 111

    4 2 Отговор
    Тогава изтича договора за доставка на руски двигатели. След тази дата се предполага че ще има сигурни американски двигатели и кораби.
  • 35 Голям прос

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "онзи":

    И китайски боб няма да вземат, щото виж ли и в него китайците сложили чипове за проследяване на миризмата.
  • 36 Иванушка

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    И с батут ли ще се качват?
  • 37 Путкин

    2 3 Отговор
    Сетила се Мара, да се побара! Отдавна трябваше да ги забранят, но по добре късно отколкото никога.
  • 38 Професор Мюнхаузен

    3 0 Отговор
    Много сте ми глупавички бе....Пак сте пропуснали най-важното изречение, последното : В същото време Министерството на отбраната не изключва, че ако предостави необходимата информация, то може да направи изключение от тези правила. А ?! :-))