31 Май, 2019 16:50 4 650 50

Косово не иска да вижда повече този руски дипломат

  • михаил красношчеков-
  • косово-
  • рамуш харадинай

Премиерът Харадинай обяви Михаил Красношчеков за персона нон грата

Косовският премиер Рамуш Харадинай обяви руския гражданин Михаил Красношчеков, когото косовската полиция арестува преди няколко дни в северната част на страната, за персона нон грата, съобщи държавната телевизия на балканската държава.

"Решението е взето поради действията на руския гражданин срещу конституционния ред в Косово, универсалните ценности, мира и стабилността", съобщи Харадинай.

Красношчеков, който бе ангажиран като част от международния персонал в мисията на ООН в Косово, получи нареждане да напусне територията на страната.

От вчера той е на лечение във Военномедицинската академия в Белград, където се лекува от нараняванията, които получи от косовските специални части по време на акцията на арести във вторник.

"Призовавам специалния представител на генералния секретар на ООН в Косово да спазва това решение", каза Харадинай.

На 28 май полицията нахлу в населените със сърби общини в Северно Косово и арестува 28 души, включително руския гражданин и сътрудник на мисията на ООН Михаил Красношчеков, който има дипломатически имунитет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Историята казва

    37 4 Отговор
    По време на Първото българско царство областта е завладяна през 9-ти век и започва се оформя като част от българското землище. Сръбското проникване е много по-късно – едва през 13 век, когато областта е включена в Душановото царство. За сърбите Косово е свързано с Косовската битка през 1389. По време на османското владичество сърбите населяват само северозападните части на областта, на север и запад от линията Призрен – Прищина. На юг и изток живеят българи. Свидетелство за това българско население са съвременните горани – една от българските етнически общности тук, позната още и като торбеши, ислямизирани в 17-18 век.

    Коментиран от #43, #44

  • 2 Румяна Костова

    58 12 Отговор
    Дали албанските перковци ще получат дори мъмрене от ООН за това, че са нападнали и пребили не въоръжен техен кадър с дипломатически паспорт по време на изпълнение на служебните му задължения? Опитвам се да си представя какво би се случило, ако в Донецк бяха направили същото например с англичанин, изпратен там от ООН...

    Коментиран от #7, #32, #47

  • 3 Хрониките на Евразия

    17 60 Отговор
    Поредният опит на Кремъл да дестабилизира Балканите с трясък се провали !!!
    Какво е търсил в Косово Михаил Краснощенков, екс полковник от Главно Разузнавателно Управление на РФ , под прикритието на ООН ?
    Каквото и търсиха в Черна Гора други служители на това управление ,при опита за преврат там .
    Но интересното е друго ..
    Както в Черна Гора , така и в Косово , арестуваните са повечето от криминалния контингент..
    И нищо чудно , ГРУ активно си сътрудничи на Балканите с организираната престъпност , включително и в България ..

    Коментиран от #6, #10, #23

  • 4 от публиката

    5 10 Отговор
    А Русия какво направи по въпроса.
  • 5 Тези чалмосани

    39 9 Отговор
    рязани косовари се взеха много на сериозно,да не са пили ред бул,че лошо могат да си паднат на врата. Тъпа и измислена слугинажка държава,явно много се навеждат на америте,ама няма да е за дълго.
  • 6 Грюшко ГРУ

    20 7 Отговор

    До коментар #3 от "Хрониките на Евразия":

    ЦРУ.. Цееее.. РЕЕеее.. У!
  • 7 не е просто така!

    10 28 Отговор

    До коментар #2 от "Румяна Костова":

    Румянче за какъв дипломат и имунитет говориш! Въпросният руснак е пречил нарочно акцията на спецчастите, барикадирал е коли на пътя за сервената част. Не е корекнто да се изказвате и правите съпоставка щом нямате достоверна информация по случая!

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Румяна Костова

    23 5 Отговор

    До коментар #7 от "не е просто така!":

    Ами в статията пише, че руснакът е имал дипломатически имунитет, последното изречение. И аз чета понякога статиите по диагонал, прочетете по-внимателно! Какво е барикадиралне зная, какви са били основанията му за това, също. Въпросът е, че той не е бил случаен турист или личен гост на някой сърбин там, а изпълняващ мисия на ООН.

    Коментиран от #13, #16

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Бай хой

    15 4 Отговор

    До коментар #3 от "Хрониките на Евразия":

    Май само е дестабилизирана умствената ти дейност.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 не е просто така!

    9 16 Отговор

    До коментар #8 от "Румяна Костова":

    значи това му били задълженията, да шпионира и пречи акците на държавните служби там. просто са му раказали играта на руския агент.

    Коментиран от #15, #25

  • 14 Румяна Костова

    19 4 Отговор

    До коментар #9 от "Borislav Popov":

    Че те руснаците, ако слушате либералната пропаганда навсякъде преврати правят и хакват избори. Във Вашата глава не може да се породи мисълта, че в Черна Гора може да има хора, които също са загубили свои близки при бомбардировките от НАТО. Голяма част от можещите черногорци или пък имащи връзки, още по време на Югославия са се изнесли към Белград, заради възможностите да правят кариера . Или бомбите, хвърлени над Сърбия, като наближат черногорец, са заобикаляли? В Черна гора много хора признават, че имат сръбско корени. Това си е един и същи народ, с един език, изкуствено разделен. Едните се продадоха бързо на американците, другите още не.

    Коментиран от #17

  • 15 Румяна Костова

    18 8 Отговор

    До коментар #13 от "не е просто така!":

    Пробвайте Вие да се опълчите сам без оръжие и военна подготовка на въоръжени до зъби войници от специалните части. Ако не Ви разкажат играта и ги победите с благи приказки, ще Ви кажа браво. Опитал се е да предотврати голямо меле. Гледал си е руснака работата и не се е изплашил.

    Коментиран от #26

  • 16 onq s konq

    8 19 Отговор

    До коментар #8 от "Румяна Костова":

    Чакай малко - бъркаш:)Не бил руснакът в Косово на гости или като турист,а изпълнявал мисия на ООН?!При това не къде да е в Косово,а ТОЧНО В ПРИ СРЪБСКОТО НАСЕЛЕНИЕ?Никаква мисия на ООН не е изпълнявал руският товарищ в Косово,а ПОД ПРИКРИТИЕТО НА МИСИЯ НА ООН е давал инструктаж на сърбите и ГИ Е НАСЪСКВАЛ СРЕЩУ ЗАКОННАТА ВЛАСТ В КОСОВО!Освен това НЕ Е ДИПЛОМАТ, "ПОЛЗВАЩ" ДИПЛ. ИМУНИТЕТ...което и го е спасило да не му начупят високомерната тиква!

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Guest

    5 11 Отговор
    ми рашките шпиони така се прикриват, като дипломати, журналисти, бизнесмени, цигулари и т.н

    Коментиран от #20

  • 19 Румяна Костова

    18 3 Отговор

    До коментар #16 от "onq s konq":

    Насъсквал сърбите значи. Те щото сърбите, без насъскване, много цепят басмата на албанците? И им трябва непременно руснак да ги загрява. Доколкото ми е известно ООН в днешната побъркана реалност винаги изпълнява американски поръчки. Чудна работа точно ООН да прикрива руснак, който е отишъл там да съска на албанците. По-вероятно е той и неговите колеги да са имали задача да не допуснат стълкновение в големи мащаби между сърби и албанци.
  • 20 Румяна Костова

    7 1 Отговор

    До коментар #18 от "Guest":

    Ха, да бъдеш дипломат и да имаш дипломатически имунитет не е едно и също нещо. Дипломатите ходят в костюми и вратовръзки, говорят си любезно и се срещат в кабинети или в зали на международни събития. Тях не ги пращат в горещите точки.
  • 21 Барчо

    14 2 Отговор

    До коментар #11 от "Бесен Язовец":

    Всички дипломати са с некви чинове от разузнаването. Чат ли си??? Дали са американци, киргизи, танганайци, африканци или византийци няма значение. Всички са от соя. Това значи ли, че трябва да бъдат пребивани??? Що не идеш да пребиеш руския посланик??? Той също е разведка и със сигурност нещо мъти. Или пък сръбския!!! Там в косово територията е с особен статут. Можеш да пребиваш сърби, българи, руснаци, македонци на кило под някакъв глупав предлог и ще получиш награда. Шамара не е само срещу руснаците както си мислят всички русофоби. Този шамар е срещу цялото цивилизовано християнско общество. Срам и позор за християните. Като ти шибнат шамар си дай и другата буза, а после и задника. Християнството е "пътник"!!!

    Коментиран от #27

  • 22 Румяна Костова

    8 2 Отговор

    До коментар #17 от "Borislav Popov":

    Зациклили сте на тема малки сиси и се нервирате, вместо просто да отидете на порно сайт, където има голям избор за всякакви вкусове. Тук коментираме политика и напразно чакате да си напълните очите.

    Коментиран от #24

  • 23 Дух

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "Хрониките на Евразия":

    Ти,пък,одека ги ЗНАЕШ,говедо тези работи?
    Одека ти,мърша,ги раздаваш за миродавни?
    Одека,мърша, и откъде-накъде?

    Коментиран от #30

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 истината

    3 12 Отговор

    До коментар #15 от "Румяна Костова":

    Никакво меле се опитвал да предотврати той. Истината е, че ООН е била осведомена от косовските власти за акцията още месец преди, едновременно ОOН от своя страна е осведомила официално сърбсиките власити в белград за предстоящата акция стрещу корумпирани служители и трафиканти.
    Напротив, въпросният шпионин се е опитвал да създаде напрежение с цел голямото меле. Така че, не се връзвайте на сърбската пропаганда, Косово е държава и то със солидни и демократични институции. В сърбия няма свобода на словото и цялата държавна пропаганда се влива по медийното пространство строго и безпринципно.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 питам

    2 6 Отговор
    еми да, защо още няма изказване от страна на ОНН по случая? значи касоварите са действали адекватно
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Хрониките на Евразия

    2 8 Отговор

    До коментар #23 от "Дух":

    Представа си нямаш малоумник колко знам ..
    Че и с талибаните станахте първи дружки за съвместен монопол над хероина .
    Всеки месец са в Москва , нищо, още малко и посолство ще отворят там , че организацията им е забранена в РФ от 2003 година .
    А сръбската организирана престъпност им е дилъра в Европа ..
    И не само наркотици , но и оръжие ..
    Последните атентати във Франция , са извършени със сръбски Калашници , а това значи и с ИД сте се сдушили здраво ..
    Но всичко се връща на този свят !

    Коментиран от #31, #33

  • 31 Дух

    4 2 Отговор

    До коментар #30 от "Хрониките на Евразия":

    Фантазер си!Никоя сериозна организация НЯМА да ти сподели своите алаш-вериш.
    Не дей да съчиняваш.Спри!
    Талибаните не ти по шапката!Балканецо,-стой си на страна и си трай.
    Много си плитък.

    Коментиран от #38, #46

  • 32 Анти милиционер

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Румяна Костова":

    Не. Не и ООН-то на Новия световен ред.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Само питам

    2 5 Отговор

    До коментар #34 от "Раша":

    А руските примати дали се сещат, че робите и слугите им са все пак човешки същества, макар и продажни или ви възприемат само като част от пейзажа?
  • 36 Само питам

    2 6 Отговор

    До коментар #34 от "Раша":

    А руските примати дали се сещат, че робите и слугите им са все пак човешки същества, макар и продажни или ви възприемат само като част от пейзажа?
  • 37 Иван Шишман-НАТО вън 🇧🇬🇷🇺

    9 3 Отговор
    А Шойгу искат ли да видят.?

    Коментиран от #50

  • 38 Хрониките на Евразия

    2 7 Отговор

    До коментар #31 от "Дух":

    Изглежда идеята да станат владетели на света , чрез изкуствен интелект , са я пробутали на Путин талибаните в Кремъл , заедно с хероина ..😂
  • 39 1944

    2 2 Отговор
    макаров-персона нон грата!
  • 40 грух

    0 1 Отговор
    Тук важният въпрос е друг:

    А кой иска да вижда Косово ?
  • 41 грух

    2 2 Отговор
    Мен ми хареса, че отлюспиха хамериканската уруспия Цвитанов !
    Има шанс за България !
  • 42 грух

    3 2 Отговор
    Руснаците са прави да се разхождат с танковете си из Европа, защото без тях не ги взимат на сериозно и не уважават миролюбието им.
    Като не става така - става по другия начин - със знаме набучено на рахстага !

    Коментиран от #49

  • 43 Расате

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Историята казва":

    Сръбското проникване е едва след 16 век, като областта е предимно българска до 18 век.
    Албанците пък проникват през 19 век.
    Душановото царство е предимно българско както и самия Душан. Неманичи произлизат от Комитопулите и са сродени с Шишмани и Асеневци.
    Душан също като Симеон желае Царска титла и като него се титулува като цар на "сърби" и гърци, при условие ,че гърците и скитите сърби (северите,суварите,сибрите) в Душановата държава са малцинство.
  • 44 Анибал Барка

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Историята казва":

    Скоро чакам някой съветски десант да им спуснат на косоварите:)
  • 45 Tomi Tomov

    1 2 Отговор
    Тези наистина са се объркали,да се занасят с Путин.Голяма ГРЕШКА.

    Коментиран от #48

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 хахаха

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Румяна Костова":

    И какви точно са били "служебните задължения" на "мирния" сАвеЦки гражданин, др. Костова?!? Може би е садил репички, или марули, заедно с ребятата от ГРУ:)
  • 48 хахаха

    0 1 Отговор

    До коментар #45 от "Tomi Tomov":

    Проблемът е на Путин - че се занася с тях!
  • 49 Ами

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "грух":

    Да ти се разходят и из твоя заден двор, а после да ти набучат знамето си ---- знаеш къде...…..
  • 50 хахаха

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "Иван Шишман-НАТО вън 🇧🇬🇷🇺":

    Не, руски троле, точно наабарот - Шойгу ще види Косово, ама друг път! Колкото видя и Черна гора!!!