Last news in Fakti

3 Юни, 2019 19:20 2 630 5

Мексико е до стената след заплахите от север

  • андрес мануел лопес обрадор-
  • мексико-
  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • мигранти

Президентът Лопес Обрадор изрази надежда за постигане на миграционно споразумение на фона на заплахите на Тръмп

Мексико е до стената след заплахите от север - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор отново изрази увереност, че САЩ и Мексико могат да постигнат споразумение, за да разрешат търговския спор, който застрашава с американски мита вноса на мексикански стоки, предаде Ройтерс.

В интерес и на двете страни е да бъде сключено споразумение, каза Лопес Обрадор на редовен брифинг.

Мексиканският министър на външните работи Марсело Ебрард заяви на пресконференция във Вашингтон, че Мексико може да постигне споразумение със САЩ за разрешаване на миграционния спор, който провокира американския президент Доналд Тръмп да заплаши с наказателни мита от 5 процента мексиканския внос.

Ако Вашингтон наложи митата за мексиканския внос, то това може да има обратен ефект за спиране на имиграционните потоци през американско-мексиканската граница, подчерта Ебрард.

Мексико е до стената след заплахите от север

Ебрард е в американската столица начело на делегация, която се готви да започне преговори с американската страна.

Дискусиите ще включат среща на министрите на земеделието на двете страни Виктор Вилялобос и Сони Пърдю, посочи мексикански представител. В разговорите се очаква да се включат също постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и и. д. министърът на вътрешната сигурност Кевин МакАлинън.

Мексиканският министър на икономиката Грасиела Маркес и американският министър на търговията Уилбър Рос ще се срещнат тази седмица, както и Ебрард и държавният секретар Майк Помпео.

Тръмп наскоро заплаши с мита от 5 процента, които да влязат в сила на 10 юни и да се увеличават всеки месец, докато достигнат 25 на сто през октомври. Американският държавен глава вече попари надеждите на преговарящите за бързо решение.

"Мексико изпраща голяма делегация да преговаря за Границата. Проблемът е, че те "преговарят" от 25 години. Искаме действия, а не разговори", написа в Twitter стопанинът на Белия дом, който в момента е на визита в Лондон.

Ебрард обаче отговори, че най-добрият начин това да бъде постигнато, е двете страни да работят заедно.

Правителството на Мексико заяви, че е готово да стигне до определена точка, за да избегне митата, и абсолютно изключи възможността за споразумение за "трета сигурна страна", което да изисква кандидатстващите за бежански статут първо да поискат убежище от мексиканските власти.

Мексико е до стената след заплахите от север

"Има ясна граница, до която можем да преговаряме, и тази граница е мексиканското достойнство", каза посланикът на Мексико в САЩ Марта Барсена.

Митата могат да причинят също така финансова и икономическа нестабилност, намалявайки способността на мексиканските власти да се справят с миграционните потоци и да предлагат алтернативи на мигрантите, бягащи от Гватемала, Салвадор и Хондурас, допълни Барсена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goni

    9 3 Отговор
    Бай Дончо казва на всички:Гледайте си работата! САЩ преди всичко! Сумати народи ще изреват на умрело! Включително и нашия. Ама, да не ви пука! Ние сме на доизживяване! Така, или иначе си отиваме!
  • 2 Meganoob BG

    7 4 Отговор
    Тези кръвосмешаните подивяха с техните санкции съвсем. Днеска преговарят с Мексико да им помагат със санкциите срещу Китай, на другия ден ги рекетират защото изведнъж са се сетили че и те са им неудобни. САЩ не спират да плямпат че са най-големите миротворци, а те са най-големите провокатори.
  • 3 Букова глава

    11 0 Отговор
    Мексиканците имат репутация на работяги,само че техните управници и бизнесмени им дават заплати като нашите и за това и бягат хората в щатите, и тия и наще се правят на луди,винаги на бизнеса са му малко приходите и видите ли те живеят на хляб и вода та да има за хората работа! Ай стига лакомия бе!!!
  • 4 валентин

    6 1 Отговор
    "максиканското достойнство" - хаха, като ви бухнат таксите ще забравите и достойнство и всичко. при тръмпи не минават старите номера.
  • 5 с2н5он

    5 0 Отговор
    Ей тук вече на бай Дончо евала му давам! 25 години само празни думи и накрая взе най-страшното! Опс, я мито я санкции. Не че обичам Америка о президентите им, но има едно нещо на което му се казва "реализъм".
Новини по държави: