Last news in Fakti

4 Юни, 2019 08:58 2 252 2

Военните поеха контрола в размирния Судан

  • судан-
  • генерал абдел фатах ал бурхан

Генералите анулираха договорките с опозицията и обявиха, че до 9 месеца ще има предсрочни избори

Военните поеха контрола в размирния Судан - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Военните, които управляват Судан от 11 април, след като свалиха от власт президента Омар Башир, обявиха, че анулират всички предишни договорки с основната опозиционна коалиция и насрочват избори в срок от девет месеца, предадоха световните агенции.

Военният преходен съвет реши да прекрати преговорите със Съюза за свобода и промяна, да анулира всичко, по което беше постигната договорка и да проведе предсрочни избори в срок от девет месеца, заяви ръководителят на съвета - генерал Абдел Фатах ал Бурхан.

Изявлението му беше излъчено по държавната телевизия в Судан. То бе направено, след като вчера силите за сигурност предприеха стъпки, за да разтурят лагер на протестиращите, разположен пред министерството на отбраната в Хартум.

Свързани с опозицията лекари казаха, че над 35 души са били убити при тази проява на насилие - най-тежката след отстраняването на Башир от власт.

Военните поеха контрола в размирния Судан

Същевременно Великобритания и Германия поискаха спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на Судан, което ще се състои днес при закрити врата, предаде Франс прес, като се позова на дипломатически източници.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДДРОнег

    2 1 Отговор
    Значи да очакваме "бежанци" от Судан в близките дни !!!
  • 2 FRT

    1 1 Отговор
    И какво ще реши съвета за сигурност ? Нищо. Ще приемат декларация, ще пуснат писма, прокламации , бюлетини... За една седмица може да изтрепят в Судан 100 000 човека , а съвета за нещо си към ООН още ще си заседава. Трябва да се промени начина на работа в ООН , ако ли пък не да го закриват това ООН .