Last news in Fakti

6 Юни, 2019 09:15 1 878 7

Панди сближават Русия и Китай

  • русия-
  • китай-
  • панда-
  • владимир путин-
  • си дзинпин

Президентите Путин и Си присъстваха на церемонията по предаване на две мечки на Московския зоопарк

Панди сближават Русия и Китай - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Президентите на Русия Владимир Путин и на Китай Си Дзинпин посетиха Московския зоопарк, за да присъстват на церемонията по предаване на две панди - женската Диндин, която на 30 юли навършва две години, и тригодишният мъжкар Жуи, предаде ТАСС.

Първите посетители, които видяха пандите, бяха деца - лауреати на олимпиади по китайски език, стипендианти на кмета на Москва и деца на работещи в Русия китайски дипломати. Те приветстваха двамата президенти на руски и китайски.

"Искам да благодаря на г-н Си Дзинпин и на всички китайски колеги за предаването на двете панди на Московския зоопарк. Знаем, че в Китай почти няма такава практика и че това е знак на особено уважение и доверие към Русия и нашите специалисти", заяви Путин.

Ръководството на Московския зоопарк през 2016 г. се е обърнало към китайското посолство с молба да се разгледа възможността за предаване на панди за временен престой в рамките на международна програма за съхранение, опазване и изследване на пандите, които са включени в категория "уязвими" в Международната Червена книга на застрашените животински видове.

Подготовката за изпращането на пандите в Москва е протекла рекордно бързо, само за три години, докато например във Финландия процедурата е отнела 10 години, а в Холандия - 16. В рамките на програмата двете панди ще прекарат 15 години в Московския зоопарк. Юридически те са собственост на Китай, а в Русия са на временен престой. Потомството им също ще е собственост на китайската държава.

Панди сближават Русия и Китай

Русия е 18-ата страна в света с панди в свой зоопарк. Сред другите са САЩ, Япония, Холандия, Финландия, Германия, Австралия и Индонезия.

За пръв път панда е подарена на Московския зоопарк през 1957 г., а през последните 50 години в столичния зоопарк е имало пет панди, за последен път през 2001 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    4 7 Отговор
    ИМА ЛИ РУСУФИЛИСТИЦИ У ТОА САЙТ БРЕ.??

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 El chochone

    3 6 Отговор
    ИМА ИМА,ДАЖЕ НАДУПЕНИ.!
  • 4 El chochone

    16 4 Отговор

    До коментар #1 от "El chochone":

    СЛАВА ЗА РУСИЯ!!!

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Жоро

    6 3 Отговор
    Двете велики империи се подкрепят за всичко хвала
  • 7 Хрониките на Евразия

    1 4 Отговор
    Путин подари на Си Цзинпин два милиона хектара тайга ,а Цзинпин подари на Путин две панди.
    Путин видя в подаряването на двете панди знак на особенно уважение и доверие към Русия и отбеляза , че тези животни са национален символ на Китай и "ние високо ценим такъв жест на дружба " и с голямо желание ще се чувстваме като старшата сестра на Великият китайски народ ………..
    А двамата на снимката , ми припомня правилото , че с течение на времето , домашните любимци , започват да приличат на стопаните си .. и ще бъде трудно да се различават , кой е китаеца и кой е руснака ..
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания