Last news in Fakti

9 Юни, 2019 13:44 4 199 4

Китай нанесе нов удар срещу Тайван

  • тайван-
  • китай-
  • международна метеорологична организация-
  • натиск-
  • един китай-
  • оон

Китайското „насилничество“ над Тайван се разраства с бързи темпове. Пекин очевидно няма намерение да се спре пред нищо в опитите си да изтласка островната страна в периферията, ако тя не склони да признае, че е част от Китай.

Само преди броени дни тайвански метеорологичен експерт Пенг Чи-минг заяви, че благодарение на Китай, Световната метеорологична организация на ООН (СМО) го изгонва от Конгреса в Женева.

Пенг бе официално поканен като наблюдател на Световния метеорологичен конгрес, провеждащ се в периода 3-14 юни в Женева, но на 6 юни внезапно му бива съобщено, че няма право да остане, а пълномощията му като наблюдател биват насилствено отнети.

Самият той споделя, че е планирал да присъства на сесиите от 5 юни до 7 юни, но малко след влизането в залата за срещи на 6 юни, един от пазачите го моли да отиде в секретариата, където му бива съобщено, че могат да присъстват само представители на членовете на ООН. Тайванският метеорологичен експерт попитал дали Китай е замесен и в отговор получил, че това не е позволено да се коментира.

Пенг подчерта, че не е бил финансиран от Тайванското правителство и сам е платил за цялото пътуване. „Това е първият път след присъединяването на Китай към ООН през 1971 г., когато тайвански гражданин получава възможността да присъства поне на част от Конференцията на Световната метеорологична организация“, заяви Пенг, допълвайки, че същата участ е сполетяла и тайвански професор, който подобно на Пенг, също е бил първоначално поканен да присъства.

От Министерство на външните работи в Република Китай отправиха сериозни критики към Пекин. Това е поредният случай, когато благодарение на задкулисни игри и открита враждебност Тайван бива възпрепятстван да участва в международни срещи и събития.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Боже Боже

    4 2 Отговор
    От Министерство на външните работи в Република Китай отправиха сериозни критики към Пекин.
    Леллел мале лелле малеле леле ей малеле

    Коментиран от #4

  • 3 Голям прос

    2 3 Отговор
    Китайска демокрация в действие. Прилича на една друга демокрация, ама забравих коя беше.
  • 4 икем

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Боже Боже":

    Недей вика "мале," ами чети повечко, че се излагаш.
    Република Китай е официалното наименование на Тайван, столица - Тайпе
    Китайска Народна Република е официалното наименование на Китай, столица - Пекин.