9 Юни, 2019 16:55 2 669 8

Решителната битка за Истанбул наближава! Напрежението се покачва

  • бинали йълдъръм-
  • истанбул-
  • екрем имамоглу

Известен водещ отказа да бъде модератор на телевизионния дебат между двамата кандидати за кмет на града

Решителната битка за Истанбул наближава! Напрежението се покачва - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Един от най-известните телевизионни водещи в турския телевизионен ефир Угур Дюндар отказа да бъде модератор на планиран телевизионен дебат между кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Бинали Йълдъръм и опозиционния кандидат Екрем Имамоглу, който спечели вота на 31 март за кмет на Истанбул, но мандатът му бе отнет от турската Висша избирателна комисия (ВИК). Повторните избори за кмет на Истанбул бяха насрочени за 23 юни.

Предизборните дебати между кандидати бяха много популярни през 90-те години и по традиция се излъчваха по ТРТ - турската национална радио-телевизионна корпорация. Придружени със спорове по актуални въпроси, те имаха влияние върху рейтинга на един или друг кандидат. Известни са подобни примери с покойния президент и бивш министър-председател Тургут Йозал, който с превъзходството, което демонстрира в телевизионен дебат пред опонента си, осигури победа на парламентарни избори на своята Отечествена партия.

След идването на власт на ПСР на Ердоган телевизионните дебати бяха отменени. Но преди повторните избори за кмет на Истанбул на 23 юни бе направено предложение за подобен дебат от водеща на телевизия Хабертюрк - сравнително по-либерален към опозицията телевизионен канал в сравнение с другите медии.

Решителната битка за Истанбул наближава! Напрежението се покачва

Йълдъръм отначало не даде конкретен отговор. След съответните консултации обаче говорителят на ПСР Йомер Челик обяви, че предложението е прието и се провеждат сондажи с опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) за определяне на място и време за телевизионната изява.

И докато се предполагаше, че според традицията в миналото, ТРТ ще бъде домакин, последва изненадващо изявление на Йълдъръм, който заяви, че предпочита Угур Дюндар да бъде модератор.

Дюндар е известен като опозиционер на Ердоган, коментатор е в опозиционните вестници "Сьозджю" и "Йеничаг", а негово интервю на живо наскоро с Имамоглу по опозиционна телевизия счупи всички рейтинги по гледаемост.

В първия момент Дюндар отговори положително на предложението на Йълдъръм да бъде модератор на евентуален дебат с Имамоглу. В изявление той заяви, че е поласкан от тази чест, оказана в 50-годишната му кариера на журналист, и с готовност би бил модератор, като подчерта, че ще бъде безпристрастен. В последващо изявление, което Дюндар направи, заяви, че отказва.

Решителната битка за Истанбул наближава! Напрежението се покачва

Редица анализатори предполагат, че разразилата се полемика всъщност има за цел да направи невъзможно провеждането на публичен дебат между кандидатите. Смята се, че евентуална отмяна е по-приемлив вариант за управляващата ПСР. Опозиционният кандидат Имамоглу има изключително голяма популярност и излизането му на телевизионен екран би спомогнало още повече за покачване на рейтинга му, казват наблюдатели.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо ви

    33 6 Отговор
    Ето това е демокрация по Турски. Щом не са избрали правилния кандидат им се дава възможност да го направят на нови избори. Ако пак сбъркат ще имат възможност да постъпят правилно на 3-ти, 4-ти избори и т.н. докато не спечели нашия човек.

    Коментиран от #3

  • 2 АМАН

    11 4 Отговор
    БЕ факти дпс : ПУЕШКИТЕ ПРОБЛЕМИ НЕ НИ ИНТЕРЕСУВАТ.
  • 3 Асан

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Дедо ви":

    И забележи, ако нещо се объркат и поканят на дебат по-популярен противник, дебата се отменя. Очаквам ердоган да приеме закон, регламентиращ протичането на тв дебатите.
  • 4 А докато се видят пазарлъци за дебата

    7 4 Отговор
    Турският национален отбор по футбол разгроми световният шампион Франция с 2:0 и оглави групата с 9 точки от 3 мача.
  • 5 ГостО

    7 1 Отговор
    В България имало големи АНАЛИзатори ,а на всичко отгоре България буксува,защо така?

    Коментиран от #6

  • 6 цигането от София

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "ГостО":

    България боксува , защото е пълна с политици ,,КРАДЦИ,,

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Злобко

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "цигането от София":

    България боксува защото е пълна с цигани но идва видов ден ако има 3 та световна война по света ще има оцелели само бели хора черните ще са минало така че почвай вече да се къпеш с белина а не със сапун който вече ще почне да се прави от такива като теб .😂😃😂😂😂
  • 8 Дрон.

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "цигането от София":

    Продавам фенери и тоалетни консумативи, фенерите са от естествена кожа от Факултета.