Last news in Fakti

9 Юни, 2019 18:36 2 261 5

Тайван остава несломим пред китайските заплахи

  • китай-
  • демокрация-
  • тянанмън-
  • инцидент-
  • правата на човек-
  • жертви

Президентът на Република Китай Цай Ин-уен заяви, че правителството ще продължава да защитава тайванската свобода и демократичен начин на живот. „Страната преодоля огромни трудности в прехода си към стабилна и ефективно функционираща демокрация“, каза Цай, цитирайки инцидента в Гаосюн.

Тя направи своето изявление по време на прием на делегация от демократични активисти от чужди страни в президентския офис в столицата Тайпе.

Цай подчерта, че тази година се отбелязват 40-тата годишнина от инцидента в Гаосюн и 30-тата годишнина от „клането“ на площад Тянанмън. По нейни думи именно тези събития са положили основите на тайванската демокрация и са категорично доказателство, че последната е основен приоритет за тайванското общество, постигнат с много усилия и жертви. Именно инцидентът в Гаосюн от 10 декември 1979 г. е довел до преследване на голям брой политически дисиденти, включително на бившия вицепрезидент Анет Сю-лиен Лу, на генералния секретар на президента - Чен Чу и на бившия председател на Демократическата прогресивна партия (ДПП) - Ши Минг-тех. Това на свой ред е довело и до сформирането на управляващата днес ДПП седем години по-късно през 1986 г.

В своето изявление президентът каза също, че правителството на Тайван е дълбоко загрижено за развитието на демокрацията от другата страна на Тайванския проток. Въпреки че Китай се радва на стабилна икономика и глобално влияние, той не бива да отказва на народа си правото на демокрация и да продължава с потискането на правата на човека.

На свой ред от Съвета по въпросите, свързани с Континентален Китай призовават Пекин да изпълни своя дълг спрямо жертвите на площад Тянанмън и техните семейства, като признае извършените неправомерни деяния от миналото и се покае за тях. В допълнение от Съвета категорично заявиха, че Тайван никога няма да се пречупи пред военните заплахи на Китай и ще продължава да брани своите независимост, свобода и демокрация.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЦЛП

    11 8 Отговор
    Китайския модел е успешен. Скоро тази част от Китай ще стане китайска. Без значение дали това се харесва на Америка.

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Стефан

    8 5 Отговор

    До коментар #1 от "ЦЛП":

    Ама и тайванците не искат, или и това няма значение? Тогава и женка ти ще стане моя, без значение дали това ти харесва!
  • 3 ЦЛП

    2 3 Отговор
    Не си разбрал. Тайван е част от Китай.
    Тоест жената си е моя. ха ха

    Коментиран от #5

  • 4 Обективен

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "ЦЛП":

    По-скоро Китай ще стане нормална държава независимо дали това се харесва на трол 1.
  • 5 666666

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "ЦЛП":

    Сой казал че е част от китай, Тайван е отделна държава многа по богата от китй