10 Юни, 2019 19:40 10 246 49

Нов удар по Турция заради руските ракети

  • с-400-
  • турция-
  • сащ-
  • русия-
  • ракети-
  • удар-
  • исмаил демир-
  • работна група

Американците отказаха създаването на работна група, която да обсъди проблема

Нов удар по Турция заради руските ракети - 1
Снимка: Shutterstock

Съединените американски щати не са предприели стъпки за създаване на съвместна работна група с Турция за преодоляване на разногласията около покупката на руски зенитно-ракетни системи С-400 от мюсюлманската страна, предаде "Ройтерс", позовавайки се на турската Агенция за отбранителна промишленост.

Пред репортери в Анкара ръководителят на държавната агенция Исмаил Демир заяви, че Турция е готова да обсъди безпокойствата на САЩ. "Ако източникът на безпокойства е техническо притеснение, произлизащо от факта, че С-400 ще бъдат разположени в Турция, ние не веднъж сме казвали, че сме готови да обсъдим това", заяви Демир.

"Отсрещната страна обаче не е предприела никакви стъпки към създаване на технически екип и обсъждане на този въпрос", добави той. Изявлението на Демир бе направено, след като министърът на отбраната на САЩ Патрик Шанахан изпрати миналата седмица писмо на турския си колега, в което описва как Турция ще бъде изключена от програмата за Ф-35, ако продължи със сделката за С-400.

Демир поясни, че той и ръководената от него агенция подготвят отговор, който ще изпратят скоро. САЩ и Турция спорят от месеци заради поръчаните от Турция руски системи С-400, които според Вашингтон са несъвместими с отбранителната мрежа на НАТО и ще представляват заплаха за американските изтребители Ф-35, каквито Турция също планира да купи. Вашингтон предупреждава Анкара, че ако Турция купи руските системи, САЩ могат да я отстранят от съвместния проект за създаване на изтребители Ф-35.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гръмко заглавие

    56 5 Отговор
    А в съдържанието-нищо. В какво се състои "удара"?

    Коментиран от #4, #34

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 През 5 минути

    45 10 Отговор
    Нови статии за "страшен" удар от страна на американците. Явно гъзобръкът който им направиха турците е мнооого по-надълбоко.

    Коментиран от #7

  • 4 Рашка с чашка

    17 28 Отговор

    До коментар #1 от "Гръмко заглавие":

    Удара се състои в това че турците искат да обсъдят проблема с американците, но американците изобщо не искат да се занимават повече. Дали са срок на турските пилоти да напуснат САЩ, прекратили са програмата Ф-35 за Турция и вече обмислят санкции.

    Коментиран от #6, #12

  • 5 Гюлен започва да им излиза много скъпо

    38 13 Отговор
    На американците. Сега Ердоган им занулява трилионният проект за ф35. Получат не получат самолетите нормалните държави ще се замислят защо аджеба американците се дърпат от директен сблъсък с руската система.

    Коментиран от #19

  • 6 И това според теб

    22 5 Отговор

    До коментар #4 от "Рашка с чашка":

    Е удар?
  • 7 гост

    11 8 Отговор

    До коментар #3 от "През 5 минути":

    Не само дълбок, но и много разширяващ свинктера е гъзобръка

    Коментиран от #10

  • 8 Панайот води борба с койот

    17 47 Отговор
    Русия е слаба държава. Създава се впечатлението че е свръх силна с могъщи оръжия, за да може да си продава дрънкулките, но никой не ги купува. Ето на и ние... купуваме най-доброто и не искаме да чуеме за руски оръжия и руски коли, защото ръждясват. А че е слаба държава си личи от историята. Който не е поискал, той не е влязйл в Русия, по-точно, който не се е пробвал, не е и влязъл, така че стига с тия тръби пълни с фоерверки.

    Коментиран от #28, #37

  • 9 Явно сащ са решили

    29 7 Отговор
    Окончателно да се изтеглят от района. Нагледен пример как само с един ход се променя изходът от многогодишните усилия положени през студената война. Да му мислят послушните американски васали като нас и гърчулята
  • 10 Крокодила Гена

    19 26 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Не знам какъв гъзобрък ще направят турците, но САЩ ако кихнат турската лира ще загуби още 50% Това за нас е добре зеленчуците ще са ни по евтини.

    Коментиран от #14

  • 11 Проблемът е, че турците

    25 6 Отговор
    Не искат да хранят американската военнопромишлена индустрия. Турците се вписват в критерия от 4% от БВП за въоръжаване, но 80% от тези оръжия си ги произвеждат сами и за Америка остават само трохи. Ако и ние бяхме предпочели по-изгодната шведска оферта щяхме да получим същото отношение. Само, че ние нямаше да можем да устоим зад решението си да следваме собственият си нац.интерес пред този на америка. Затова и избрахме ефките след съответните консултации разбира се.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Казуар

    10 22 Отговор
    Турция не е вкарана насила в програмата за ф 35. И ако смята да прави каквото си иска, да напусне НАТО, и мястото и е в Азия, Африка.

    Коментиран от #18, #20

  • 14 Тука става въпрос

    12 3 Отговор

    До коментар #10 от "Крокодила Гена":

    За много по-важни неща от домати краставици.

    Коментиран от #22

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 bbbb

    10 5 Отговор
    пари, турция се изхули от проекта за милиарди загробени, тенденцията е дронове във въздуха, не класически самолети, алоо сетете се. Няма да има пазар и ще замразят проекха. Тръмп каза за проекта шит, преведете си го

    Коментиран от #32

  • 17 !!!!!!!!!!

    16 5 Отговор
    Босфора вече не е под Натовски-САЩ контрол а под контрола на Русия, стара руска мечта, която постигнаха без война
  • 18 В програмата за ф35

    19 2 Отговор

    До коментар #13 от "Казуар":

    Няма условие да не купуваш оръжие което може да компрометира самолета. Още повече, че когато разполагаш с такова оръжие това може да ти помогне да го подобриш като знаеш кое го прави лесна мишена. Ако американците бяха по-умните щяха да се радват, че такава възможност им се удава. Сега просто засилват съмненията, че ф35 е силно надценен, което съмнение рязко увеличава възможността за тотален провал на проекта който надхвърля трилион долара. Затова САЩ натискат и за тези 4% и затова заплашват подлогите си със санкции ако не купуват оръжие от тях. Приказките за несъвместимост са за балъци. Как се съвместиха нашите, че и гръцките с300 в НАТО? Или точно ц400 са несъвместимите?

    Коментиран от #38

  • 19 Borislav Popov

    9 16 Отговор

    До коментар #5 от "Гюлен започва да им излиза много скъпо":

    Занулявал им Ердоган проекта с Ф -35, таратанци, турците не се отказват от покупката на Ф-35, напротив, американците се отказват от сделката !

    Коментиран от #23, #25

  • 20 ivan4o

    22 5 Отговор

    До коментар #13 от "Казуар":

    Ей сеа само да каже ,че напускат нато, за час америкадни дипломати ще са в турция да се молят на Ердо

    Коментиран от #27

  • 21 274

    26 4 Отговор
    Чалмите проявяват характер, което заслужава уважение, макар да ги ненавиждам по исторически причини.
  • 22 Крокодила Гена

    13 4 Отговор

    До коментар #14 от "Тука става въпрос":

    И точно малка България ще ги реши!!!!! Който спечели региона ни взима като бонус. Под Турски и Руски ботуш бяхме. Дано следващия е с по меки обувки.

    Коментиран от #46

  • 23 Ами занулява им го

    22 2 Отговор

    До коментар #19 от "Borislav Popov":

    В момента в който ф35 светне на радара на ц400 проектът отича в канала. Дори и да не им даде самолетите светът ще се замисли защо не им ги дава и от какво ги е страх, това е равносилно на разобличаване на невидимостта им? Схвана ли? Прочети го пак бавно. Освен това Турция понеже не излиза сама, а поради принуда ще получи компенсации плюс средствата вложени в проекта с лихвите. Започна ли да стопляш сега какъв гъзобрък им стори султана? Сега не знам дали го е замислил сам или руснаците са му помогнали, но това е голям удар за Америка и те място не могат да си намерят. Плюс това, че в същият този проект Турция произвежда и разработва над 900 детайла и възли и спокойно може и там да компрометира проекта. Самите американци казват, че изваждането от проекта ще им коства минимум 2 години забавяне. Изобщо гъзобръка е много по-голям.

    Коментиран от #30

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Бубе, там е номера

    10 2 Отговор

    До коментар #19 от "Borislav Popov":

    Отказват се ама го правят тарикатски без да имат загуби, даже ще са на кяр ;)
  • 26 Бай хой

    22 6 Отговор
    Прости прости като надути американци прости. Сейчас реват срещу с400 и предлагат патриот. А га фесовете искаха патриота краварите се правеха на интересни. Нека да откажат доставката на бидоньа фъ35. Га амуджоолу купи сушки тагда че видите какъф вой ще се нададе от говедарника. И ще им предлагат бидоньете както сейчас патриотите. Бой по надутите краварски дзурли.
  • 27 Крокодила Гена

    7 17 Отговор

    До коментар #20 от "ivan4o":

    Ти май не си Иванчо!! Като гледам как галено се обръщаш към Ердоган.А ако излязат от НАТО Истанбул става Константинопол а ние излизаме на Бяло море.

    Коментиран от #29, #47

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Елементарно мислене

    9 3 Отговор

    До коментар #27 от "Крокодила Гена":

    Ако Турция излезе от НАТО автоматично алиансът се свива до положението в което беше в началото на студената война. Т.е. напразно сме ручали жабетата. Едва ли ще схванеш за какво иде реч.

    Коментиран от #31

  • 30 JPower

    7 18 Отговор

    До коментар #23 от "Ами занулява им го":

    Американската военна индустрия не е само Ф35. Боли ги, дали суджука ще ги купи или не. Туркия, по свой обичай предаде партньорите си НАТО...На ТУРЧИН вяра да нямаш, американците пробват лоялността на туркия!!! За това Гърция е добре, защото, във всички войни от 100 год.насам ВИНАГИ Е СЪС ЗАПАДА. Гърция се е доказала, и ще я подкрепят ВИНАГИ. На обърни лопати, като туркия никой не гледа на сериозно. В момента Ердогрух е в поза сандвич, отгоре е сащ ,а отдолу е Русия, туркия е по средата..... Каквото и да направи туркия, все ще е лошо за нея. Ако откаже на руснаците, ще има вай вай. Ако откаже на америка, пак ще е вай,кво стана. Ердогрух е селски политик, нещо,като търговец на пазара за зеленчуци. Уж търговец, ама акъла му е толкова, за зарзаватчия!!!! Да е жив и здрав Ердогрух, той ще затрие туркия. АМИН...

    Коментиран от #33, #40

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Ванга

    1 5 Отговор
    Турция ке падне.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 бля бля бля

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "Панайот води борба с койот":

    Много са влизали в Русия, но дали са излизали? Ако не вярваш питай Наполеон и Хитлер.

    Коментиран от #43

  • 38 Казуар

    2 6 Отговор

    До коментар #18 от "В програмата за ф35":

    А не са ли силно надценени с-400. На невежите се внушава, че при тях пиле не може да прехвръкне, което не е така. Или като се закупят с-400 можело да не се купуват самолети. Гръцките и нашите с-300 са стари и не отговарят на съвременните изисквания.

    Коментиран от #39

  • 39 Ами кой се страхува

    5 0 Отговор

    До коментар #38 от "Казуар":

    Да се разбере дали са надценени или са подценени?
  • 40 Боли ги и още как

    7 0 Отговор

    До коментар #30 от "JPower":

    Това е най-скъпата американска военна програма. Ако не ги болеше нямаше да вият толкова. Ердоган зарзаватчията ги надцака.
  • 41 Спрете вече с тези удари

    6 0 Отговор
    На турците им се протриха пишоците да ги отразяват...
  • 42 Панайот води борба с койот

    4 4 Отговор

    До коментар #28 от "Оня":

    Точно това казвам и аз - който не се е пробвал, той не е влязъл в Русия, не е набил там руснаци и не е е.ал рускини. Но ти отворко от кои бити и е.ани си?? От оставащите в Русия, или от излизащите от Русия???
  • 43 Панайот води борба с койот

    5 3 Отговор

    До коментар #37 от "бля бля бля":

    Бъркаш се, руснаците емигрират в техните страни и купуват техните коли??
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Габдулла

    0 0 Отговор
    Всичко е за пазарите. Тръмп го интересуват само парите. Няма нищо друго.
Новини по държави: