Last news in Fakti

11 Юни, 2019 09:12 1 669 7

САЩ призоваха Сърбия и Косово: Помирете се!

  • косово-
  • сърбия-
  • сащ-
  • балкани-
  • александър вучич-
  • югославия

Диалогът между Белград и Прищина е единственият път, по който може да се стигне до истинска независимост

САЩ призоваха Сърбия и Косово: Помирете се! - 1
Снимка: Shutterstock

Съединените щати призоваха Сърбия и Косово към диалог и взаимно признаване по случай 20-та годишнина от края на разполагането на сили на НАТО за прекратяване на конфликта помежду им, предаде Франс прес.

"Бе постигнат голям напредък, но работата още не е свършена. Прищина и Белград трябва да положат допълнителни усилия за постигането на цялостно споразумение, базирано върху взаимно признаване", заяви Белият дом в изявление.

Според Вашингтон диалогът между Сърбия и Косово е единственият път, по който може да се стигне до истинска независимост. Съединените щати изразиха готовността си да предоставят на Белград и Прищина своята подкрепа в рамките на този процес.

Вашингтон призова Косово и Сърбия да действат незабавно в памет на тези, които са страдали и умирали преди 20 години.

Подобно на повечето западни държави Съединените щати признават Косово, където тяхната популярност сред косовските албанци е огромна. Американското знаме се вижда навсякъде, с изключение на районите, които са населени предимно със сърби.

Интервенцията на силите на НАТО, започнала през март 1999 г., сложи край на войната, довела до окончателното разпадане на Югославия.

САЩ призоваха Сърбия и Косово: Помирете се!
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В рамките на този конфликт бяха убити повече от 13 000 души, по-голямата част от които косовски албанци.

Оттогава насетне отношенията между Белград и Прищина са доста обтегнати. Косово, което се намира под международна закрила, обяви независимост през 2008 г., която не е призната от Сърбия.

Лидерите на двете страни приеха през април да се срещнат на 1 или 2 юли за преговори в Париж.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гого

    25 2 Отговор
    Убийците не могат да призовават за примирение, защото те не се интересуват от него!
    От Кравефермата се интересуват само кръв да се лее и където са отишли с това са се занимавали!
  • 2 Ивайло

    16 2 Отговор
    САЩ призовали да се помирят и айде готово!!! Сега ще се сдобрят и всичко ще е цветя и рози!!! Така стават тия работи - това да не са деца в детската градина, които са се скарали за играчка и после са се сдобрили???
  • 3 Сащ призовават:

    13 0 Отговор
    Помирете се иначе ще ви БОМБНДИРАМЕ!
  • 4 Batushka

    2 7 Отговор
    Ама как ни отцепиха снощи тия а?На Николета оня пергишин гледаше като след еректилна дисфункция....
  • 5 Барчо

    4 0 Отговор
    Интересно!!! Обора създаде този прецедент, който вече няма решение и пледират за взаимно разбиране. Няма как да стане. Много кръв се проля и няма кой да я прости. Трябва да минат няколко пъти по сто години и тогава пак ще е под въпрос!!!
  • 6 Orthodox

    5 0 Отговор
    Колкото може да бъдат заедно огънят и сламата, или маслото и водата, толкова може да има мир, разбирателство и съжителство между мюсюлмани и християни. Това, за което (лицемерно) призовават усаняците, е кауза пердута. По-скоро ще избухне конфликт, което е истинската цел на задокеанските юдеомасони.
  • 7 Иван Куколь

    2 0 Отговор
    САЩ ДА ПУШАТ КУРАЦ !-- РАЗУМЕТЕ !?