Last news in Fakti

11 Юни, 2019 13:06 3 246 6

Белград предупреди: Готви се нападение в Северно Косово

  • сърбия-
  • косово-
  • балкани-
  • ивица дачич

Сърбия призова за диалог и решаване на проблема по мирен път чрез компромисно решение

Белград предупреди: Готви се нападение в Северно Косово - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Сръбският външен министър Ивица Дачич предупреди страните членки на Съвета за сигурност на ООН, че по информация на Белград властите в Прищина подготвят нападение в Северно Косово, пише в. "Данас".

Дачич каза това на вчерашното заседание съвета, посветено на Косово, като заяви, че мисията на световната организация ЮНМИК трябва да остане в Косово. "Искам всички тук да разберете и да спрете прищинската военна машинария, преди да предизвика ново кръвопролитие", каза Дачич.

Той призова за диалог и решаване на проблема по мирен път чрез компромисно решение.

"Надявам се, че всички вие ще подкрепите този мой призив, но се надявам и ясно и недвусмислено да кажете какво е необходимо за успешен диалог. Необходими са две страни, които се държат рационално и разумно, които са готови да разговарят, а след това и да изпълнят договореното", каза още Дачич.

Първият дипломат на Белград е шокиран от изказването на представителката на Прищина Вльора Читаку, че в случая с Косово и Сърбия става дума за "деколонизация", пише в. "Политика".

"Да използваш, без да те е срам, такъв израз в Съвета за сигурност пред великите колониални сили, които са имали колонии в цял свят, и африканските, южноамериканските и азиатските страни, които са се освобождавали от колониализма - това е чисто безобразие", заяви Дачич по повод изявлението на Читаку, че сърбите са колонизатори и че са владеели, а не са живеели в Косово.

Белград предупреди: Готви се нападение в Северно Косово

"Нека ми покаже един паметник от албански произход в Косово от 13 или 14 век. Тогава бих могъл да кажа, че албанците са били там по това време", каза още дипломатът.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 само

    11 2 Отговор
    който може да воюва ще оцелее в съвременния свят, нищо не се е променило.
  • 2 дедо Ристо

    7 0 Отговор
    Така става, като не ни оставяте да ви бием на футбол...
  • 3 хахаха

    3 5 Отговор
    Косово може и да е Србия за сръбете, ама чий го дири там фейса на джуджето:)?
  • 4 123

    4 1 Отговор
    Тоя цървул нека покаже един паметник преди този период че е сръбски всички са БЪЛГАРСКИ
  • 5 миш

    2 0 Отговор
    Ако,Косово нападне вече няма да имат национален отбор по футбол.
  • 6 Иван

    0 0 Отговор
    Който вади нож от нож умира!