Last news in Fakti

11 Юни, 2019 10:48 5 359 6

Северна Корея: Ликвидирахме човек на ЦРУ

  • куала лумпур-
  • северна корея-
  • ким чен ун-
  • ким йон нам-
  • цру

Убитият преди 2 години в Малайзия полубрат на лидера Ким e бил американски информатор

Северна Корея: Ликвидирахме човек на ЦРУ - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Полубратът на севернокорейския лидер Ким Чен Ун - Ким Йон Нам, който бе убит в Малайзия през 2017 г., е бил информатор на ЦРУ, съобщава в. "Уолстрийт джърнъл", като се позовава на неназован източник, "лично запознат с въпроса".

Вестникът обаче прави уточнение, че много подробности за отношенията между изпадналия в немилост в Пхенян Ким Йон Нам и ЦРУ остават твърде неясни. От ЦРУ са отказали коментар по темата.

Според източника, цитиран от "Уолстрийт джърнъл", имало е връзка между ЦРУ и Ким Йон Нам. Няколко бивши американски служители казаха, че полубратът, който от много години живееше извън Северна Корея и нямаше никакво политическо влияние в Пхенян, вероятно не е бил в състояние да предава някакви съществени подробности за потайните ходове на пхенянския режим, пише вестникът.

Същите бивши служители твърдят, че Ким почти сигурно е бил в контакт със службите за сигурност на други страни, по-специално Китай.

Южнокорейски и американски служители са отбелязали, че севернокорейските власти са наредили убийството на Ким Йон Нам, който е бил критик на династичното управление, наложено от неговото семейство.

Според източника на всекидневника, Ким Йон Нам е пътувал до Малайзия през февруари 2017 г. за среща със своя контакт, осъществяващ връзката с ЦРУ, макар че това може да не е била единствената цел на посещението му.

Северна Корея: Ликвидирахме човек на ЦРУ

Две азиатки бяха обвинени за отравянето му на летището в Куала Лумпур същия месец. Те са напръскали лицето му с нервнопаралитичното вещество VX - забранено химическо оръжие. Двете - виетнамка и индонезийка, бяха освободени неотдавна, след като прекараха над две години в затвор в Малайзия.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тиюично по американски

    22 6 Отговор
    ЦРУ са го употребили колкото мохат о са.го оставили на произвола. Даже.може да са го изтъгували. Хак да им е на всички, дето се хващат с американците.
  • 2 Borislav Popov

    10 14 Отговор
    То в Северна Корея, всеки един кореец, който не е ярък поклонник на Ким Свин и не се моли по 5 пъти на ден за неговото здраве, е човек на ЦРУ !!
  • 3 1234

    21 0 Отговор
    Елате и тука на лов за агенти. Няма да ви е трудно да ги намерите. Във всяко министерство са поне 10
  • 4 Госあ

    5 7 Отговор
    Абе и тия корейци не са много в ред да я търпят тая свинкя и цялата му фамилия. Колко сапун ще излезе от нея...

    Коментиран от #5, #6

  • 5 п.п.

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "Госあ":

    ама то и ние си я тачиме и отглеждаме наш'та
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.