11 Юни, 2019 22:30 3 903 3

Предупреждение към жените: Не спете на включен телевизор

  • жени-
  • спят-
  • сън-
  • проучване-
  • телевизор-
  • включен-
  • лампа-
  • сащ

Изкуствената светлина влияе на метаболизма

Предупреждение към жените: Не спете на включен телевизор - 1
Снимка: Shutterstock

Жените, които спят на включен телевизор или на запалена лампа в спалнята си, са по-предразположени към напълняване, показва ново проучване, цитирано от БГНЕС.

Изследването, публикувано в Журнала на американската медицинска асоциация, се основава на наблюденията на почти 44 000 американски жени, проследявани в продължение на пет години. Жените са класифицирани според нивото на излагане на изкуствена светлина през нощта, която идва от различни източници - от малки нощни лампи или часовници до светлина, която идва от улицата, телевизори или стайни светлини.

Един от основните изводи е, че жените, които спят с телевизор или светлина в стаята си, е със 17 % по-вероятно да са наддали с 5 килограма или повече по време на изследвания период. Зависимостта остава силна дори след контролиране на фактори като продължителност на съня, диета и физическа активност.

Въпреки, че учените предупреждават, че не могат да посочат конкретна причинно-следствена връзка, те твърдят, че техните заключения са добавени към нарастващия списък с доказателства, в подкрепа на спането в тъмна стая. "Стратегиите за обществено здраве за намаляване на затлъстяването могат да вземат предвид интервенциите, насочени към намаляване на изкуствената светлина по време на сън", категорични са Дейл Сандлър и Йонг-Лун Марк Парк от Националния институт за здравни науки в Северна Каролина.

Те предполагат, че светлината може да потиска производството на мелатонин, като по този начин разрушава нормалния ритъм на организма и хранителните навици. Други възможности са, че светлината действа като "хроничен източник на стрес", нарушаващ освобождаването на стрес хормони като глюкокортикоиди, които играят роля в регулирането на приема на храна, или че може да има друг механизъм на работа, който влияе директно върху метаболизма.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Циник

    7 0 Отговор
    Нема да спят с мъже ами с телевизора. Сбъркана работа.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 да бе

    2 0 Отговор
    Плюскането и мързела са условията една жена да се превърне в тлъста дропла.Само хора нямащи волята да положат някакви усилия за да изглеждат нормално ще изтъкват телевизор,телефон,PC и т.н като причини за излишната телесна маса и красотите произлизащи от нея.