13 Юни, 2019 07:34 3 329 23

Скопие иска приятелско решение за Гоце Делчев

  • гоце делчев-
  • решение-
  • комисия-
  • българия-
  • северна македония-
  • история

България няма да прави компромис по въпроса

Скопие иска приятелско решение за Гоце Делчев - 1
Снимка: БГНЕС

След изявлението на българския външен министър Екатерина Захариева, че София може да се оттегли от работата на смесената комисия, ако не се постигне компромис за датата на честване на Гоце Делчев, говорителят на македонското правителство Мохамед Ходжа изрази надежда, че комисията ще намери решения, които ще бъдат в посока на добросъседството и приятелството, предава опозиционното скопско електронно издание „Република“.

„Надяваме се, че междуправителствената комисия, формирана по силата на Договора за добросъседство и приятелство, ще намери решение на основата на приятелството и добросъседството между нашите две държави“, заяви Ходжа на редовна пресконференция, предаде агенция "Фокус".

Ние не искаме да правим компромис с истината. Не искаме Северна Македония да променя историята, а да каже истината. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева преди два дни.

„Комисията по исторически въпроси заседава вече малко повече от година. И на първото заседание на Междуправителствената комисия вчера направихме препоръки към нея, с които настояваме до края на годината да има съществени резултати, акцентирайки върху Гоце Делчев и Илинденско-преображенското въстание – тези две неща са всъщност разковничето“, заяви Захариева и посочи, че те са най-важни за България.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    37 1 Отговор
    Това беше гнусна провокация от Скопие :(
  • 2 Фен

    32 1 Отговор
    Като изкъпеш македонец, остава мръсна вода, и чист българин. Точка.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ххх

    42 1 Отговор
    Абсолютно никакви компромиси не бива да се правят с историята ни!!! Истината е една, няма две истини, но е факт че може един народ да живее в две държави... Не искате да се наричате българи (въпреки, че вашите баби и дядовци го правеха), добре, така сте решили, няма проблем с това, но говорите на един от диалектите в българският език и явно имате нужда от история, защото без минало нямате бъдеще. Моля бъдете така добри да не крадете нашата или да фантазирате за вашата!
  • 5 Фен

    24 0 Отговор

    До коментар #3 от "Македония":

    А ти, като не си българин, явно си шиптър.
  • 6 Поне знаем кои сме

    19 0 Отговор

    До коментар #3 от "Македония":

    Ще те питам след 20 год като децата ти трябва да учат задължителен албански пак какви сме... Неудачници и наивници сте. Във всеки един момент Албания, Сърбия, България и Гърция могат да ви поделят.
  • 7 куку руку ку

    18 0 Отговор
    "Скопие иска приятелско решение за Гоце Делчев"... да се чете: "Скопие иска България да се откаже от Гоце Делчев"
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Визи

    9 3 Отговор
    Все още не мога да разбера как така държава член на ЕС допуска на територията си някакви дебели кратуни без визи и задгранични паспорти! СМ не съм чул да е станала член на ЕС нито да е в процес на присъединяване! Захариева, ние не ходиме в СМ, а те драпат да се домогнат до България всякак! Скагай визите и кой от къде е! Махай тези неблагодарни дебили. Не искам да им гледам мазните червени физиономии! Няма по-омразно същество от нахален македонец.
  • 10 Е за това говорим

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Македония":

    За 45 години ви объркаха главите! В Северна Македония, живеят българи и шиптъри! Езикът официалния е един диалект на българския език! А от езика на македонците, сигурно знаете 2-3 думи! Може да направите българския диалект северомакедонски, но никога няма да проговорите на македонски! Даже и българския цар Самуил е знаел езика на македонците, въпреки че е бил българин! Айде със здраве "друже"!
  • 11 психолог

    0 9 Отговор
    Няма ли по-важни проблеми за България,че го удряте на национализъм с цел отвличане на вниманието на масите
  • 12 Патриот

    10 1 Отговор
    Какво се занимавате с тези македонки боклуци? За какво са ви? България трябваше да има 1000 пъти по - агресивна политика към тях. Също трябваше да притисне и мръсните сърби, да не позволи приемане в ЕС докато Сърбия и Турция не кажат истината за македония. Всички знаем , че това е патазитна държава, създадена от Тито, която скоро ще се раздели с Албания. Въпросът е кой ще е е от другата страна България, Сърбия или Гърция.
    Защо не се извади османският регистър при преброяване на населението и да се изясни колко македонци са живяли там 600 години? Отговорът е 0.
  • 13 Ееее

    6 1 Отговор
    Какво решение искат от Северна Македония?Да признаят истината, че е българин. Делчев и братята му са се имали за българи. Истината е една и няма друго решение. В 21 век сме и интернет информацията е на всякъде,но пак се лъже.
  • 14 ГоцЭ

    4 0 Отговор
    Да им изпратим ГоцЭ Архара, от Сирищтник.
  • 15 стоян георгиев

    7 1 Отговор
    трябва да се закрие незабавно тази комисия.пазарлъци на пазара няма как да се правят с националните ни герои.гоце делчев е от калибъра на васил левски.може ли да правим пазарлъци с делата на втория български апостол?
  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 0 Отговор
    Порочния лозунг "Македония на Македонците" измислен от коварния английски политик Гладстон и възприет от "ДАСКАЛСКОТО" ВМОРО съсипа Българската идея за Македония и е в основата на всичките беди. Толерантността на ВМОРО (ВМРО) в Македония бе равносилна на самоубийство, довежда до неописуеми страдания и днешната антична шизофрения.
  • 17 хаха

    3 1 Отговор
    ДА ЗАМЕНИМЕ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ С ГОЦЕ ПЪРВАНОВ ОТ СЕЛО СИРИЩНИК.
  • 18 Какво приятелство

    5 0 Отговор
    с Мохамед Ходжа, вероятно някой от дедите му е стрелял по Гоце Делчев. Това е гавра с България, "македонецът" Мохамед Ходжа да контактува с българското правителство по темата за Гоце Делчев.
  • 19 Юнак

    2 0 Отговор
    Що е Маке,все е юнак,що е юнак все е Лайно!
  • 20 Неблагодарници

    0 0 Отговор
    Твърдо с македонците, много твърдо, да се помни, че са подли и лицемерни, и да оставим на албанците да решат проблема. С тях спорове и разговори няма да има. Само свършени факти.
  • 21 Стига ядове

    0 0 Отговор
    За какво са ни тези македонци? Никаква помощ повече, имаме си достатъчно проблеми, да ги оставим да си трошат дебелите глави. И без това вместо с тях, скоро ще граничим с Албания.
  • 22 Щ Мл

    1 0 Отговор
    Нужно е само едно- Скопие да напише в своите учебници истината за помакедончването! Преди това обаче трябва ние да я напишем- защо в нашите учебници още я няма??!!
  • 23 Щ Мл

    1 0 Отговор
    Приятелското решение е просто- да върнат в София костите на нашия национален герой и да напишат в своите учебници истината за помакедончването на Вардарските Българи!
Новини по държави: