13 Юни, 2019 18:09 3 668 12

Акциите на Борис Джонсън скочиха до небето

  • великобритания-
  • борис джонсън-
  • брекзит-
  • консервативна партия

Бившият кмет на Лондон води на изборите за нов лидер на британските консерватори

Акциите на Борис Джонсън скочиха до небето - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Бившият британски външен министър Борис Джонсън получи най-много гласове на първия кръг на изборите за нов лидер на Консервативната партия на мястото на министър-председателя Тереза Мей, предадоха световните агенции.

В гласуването участваха 313 консервативни депутати. Джонсън, който беше лицето на официалната кампания за Брекзит на референдума през 2016 г., получи 114 гласа, следван от външния министър Джереми Хънт с 43 гласа, министъра на околната среда Майкъл Гоув с 37 гласа, бившия министър за Брекзит Доминик Рааб с 27 гласа и вътрешния министър Саджид Джавид с 23 гласа.

Кандидатите Мат Ханкок и Рори Стюарт получиха съответно 20 и 19 гласа.

От надпреварата отпадат Андреа Ледсъм, Марк Харпър и Естър Маквей, получили съответно 11, 10 и 9 гласа.

Изискването беше на първия тур да се съберат най-малко 17 гласа.

Акциите на Борис Джонсън скочиха до небето

След гласуването Джонсън благодари за получената подкрепа. "Доволен съм, че спечелих първото гласуване, но ни предстои още дълъг път", каза той.

Вторият кръг ще бъде на 18 юни. Следващи гласувания са предвидени на 19 и 20 юни.

Гласуването ще продължава, докато останат двама претенденти за поста на Мей. Измежду тях ще избират всички членове на Консервативната партия (около 160 000 души) с гласуване по пощата. Победителят ще бъде обявен в седмицата, започваща от 22 юли. Той ще бъде и следващият британски премиер.

Джонсън започна вчера официалната си кампания за лидерския пост, като обеща да изведе Великобритания от Европейския съюз на 31 октомври и предупреди, че "отлагането означава поражение". "След три години и два пропуснати крайни срока ние трябва да напуснем ЕС на 31 октомври", каза той, като добави, че "не се стреми към излизане без сделка".

Джонсън печели подкрепата на голяма част от консерваторите и твърди, че само той може да спаси разединената партия и да осигури Брекзит.

Акциите на Борис Джонсън скочиха до небето

Три години след референдума, на който британците гласуваха с 52 на 48 процента за излизане от ЕС, Обединеното кралство върви към възможна криза заради Брекзит, тъй като повечето кандидати за поста на Мей са готови за напускане без сделка на 31 октомври.

Британският парламент обаче показва, че ще се опита да осуети Брекзит без сделка.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    30 11 Отговор
    Тоя олигофрен е по-прост и от Тръмп.Абе малко трудно някой ще е по прост от Тръмп.Конкуренция са.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Morgoth

    16 3 Отговор
    Тя и Мей започна така и си тръгна безславно. Този като си тръгва с камъни ще го съпровождат.
  • 4 среднощен

    11 6 Отговор
    Започна се...? Британците са доста по-трезви след трите години "отлагане" на Брекзит. Все още на Острова има хора с илюзии за възстановяване на Империята..!? Ще се разсеят още с първия "ноемврийски дъжд"..! Ще го чуем Джонсън след 31-ви октомври... Мисля си, че консерваторите обсъждат и "авариен вариант" за оставане в ЕС. Близкото бъдеще ще покаже..?
  • 5 РЗС

    13 4 Отговор
    мале леле, тия тотално се излагат, от тая кобила Мей, на тоя т4пак, неизмерима простота тресе тия англета. Не знам дали разбират, че тоя м4ймун се е продал на дони много одавна. От техните собствени колониални заселници, сащ ще им станат господари, свещена простота.
  • 6 охо бохо

    15 4 Отговор
    От трън та на глог! Отърваха се от малоумната Мей за да изберат мутиралия Борис Джонсън! Но като се замислиш в деградиралата Англия това е материала.
  • 7 Borislav Popov

    3 6 Отговор
    Браво на адаша, суперяк е голям !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Диамантената ръка

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "Аууууу":

    Те и на тия от Карлуково за нищо не им пука...
  • 10 посерко

    5 1 Отговор
    А така, омръзна ми от джендъри и активисти!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хасан

    8 2 Отговор
    Турчин е ..дядо му е турчин ,министър на вътрешните работи на Османската империя
Новини по държави: