Last news in Fakti

14 Юни, 2019 10:54 4 327 26

Може да има война между Иран и САЩ

  • иран-
  • сащ-
  • война-
  • танкери

Никой не е поел отговорност, но САЩ обвиниха Иран

Може да има война между Иран и САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Регионални сили предупредиха за увеличаваща се военна заплаха в Залива след второто нападение срещу танкери за един месец при входа на Ормузкия проток, един от най-натоварените маршрути за корабоплаване в света, пише британският в. "Таймс".

Никой не е поел отговорност, но САЩ обвиниха Иран. Предварителното разследване на сходните нападения срещу четири танкера на 12 май сочеше към държавен субект, определен от саудитски и американски служители като Иран, предаде Новини.бг.

Експлозиите този път бяха по-мощни, а щетите - по-големи, отколкото тези преди месец, но посланието и средствата за неговото поднасяне имат определени сходства, посочва британският в. "Гардиън". Вчерашните нападения срещу два танкера в Оманския залив разтърсиха световните пазари и предизвикаха тревога в региона, който се готви за конфликт от известно време. Както при атаките през май, вестта за новите удари отново беше съобщена от медии, свързани с ливанската организация Хизбула и Иран, които излъчиха кадри от нападенията минути след тяхното извършване.

"Дори намек за създаване на пречки в Ормузкия проток е достатъчен, за да разтревожи пазарите. Честите и както изглежда, произволни нападения срещу танкери обаче засилват страховете за енергийната сигурност до ниво, невиждано от танкерните войни, следствие от войната между Иран и Ирак през 80-те години, при които бяха потопени или повредени 543 кораба във водите в района и които причиниха продължил три години хаос на енергийните пазари", изтъква изданието.

Конфронтацията между Иран и САЩ по начало се развива на сушата. Техеран затвърждава присъствието си в Ирак за сметка на Вашингтон, а в Ливан Иран почти доминира в политиката за сметка на Саудитска Арабия и САЩ. В моретата и океаните интересите на САЩ и на техните съюзници обаче са още по-уязвими, като се има предвид, че почти една трета от световния петрол и неговите вторични продукти се превозва с танкери, минаващи близо до бреговете на Иран, отбелязва "Гардиън".

"Ормузкият проток е стратегически морски път, който може да вкара САЩ и Иран във война", пише британският в. "Дейли телеграф". В борбата, която води със САЩ от 40 години, Иран никога не е имал никакви илюзии за силата на своя враг. Знаейки, че няма нито военната, нито финансовата мощ да неутрализира "Великия сатана", ислямският режим в Техеран вместо това се стреми да съперничи по начин, определян от стратезите като "асиметричен". Тази стратегия включва въоръжаване на милиции, готови да водят партизански войни срещу американските съюзници, и разработване, отчасти тайно, на програма, която според Вашингтон е насочена към създаване на атомна бомба, отбелязва изданието.

Обвиненията, отправени от американския държавен секретар Майк Помпео, че Иран стои зад вчерашното нападение срещу два танкера, принуждават президента Доналд Тръмп да се изправи пред избор, който досега той избягва: дали да изпълни заплахата си, че Иран ще "страда много", ако бъдат застрашени интересите на САЩ, пише американският в. "Ню Йорк таймс".

Според германския в. "Велт" след новото нападение срещу танкери Европейският съюз би трябвало да сложи край на ядреното споразумение с Иран. Германското правителство начело с Ангела Меркел определи нападенията срещу танкери като "сериозна провокация", която може да доведе до военен конфликт в региона, посочва в. "Билд". Германското издание цитира правителствен доклад за ситуацията в Оманския залив, според който не е изключено зад атаките да стоят "разнородни сили в иранското правителство, които са заинтересовани от изостряне на напрежението". Германските власти смятат, че провокацията е "в състояние да предизвика военен конфликт, който не може да бъде в интерес на Иран", отбелязва вестникът.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гого

    37 8 Отговор
    Хайде стига сте се бавили!
    Още помним онези хленчещи Краварски военни, които нарушиха териториалните води на Иран и бяха на колене, плачещи, а вероятно след това и опрашени отзад! :)
    Кравария голям го вадеше и пви Кимчо, но като свършиха коритата кюмюра и се изнесоха със скоростта на бити педЕл* :)

    Коментиран от #4, #8, #13

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 СссереМ

    6 31 Отговор
    Иран падна,край с аятоласите,инересно защо ботокса пак си трае като бита мастия.

    Коментиран от #21

  • 4 СссереМ

    10 23 Отговор

    До коментар #1 от "Гого":

    Глупости говориш,дори и корабите им ремонтираха,ама си малък и не помниш колко ирански гемии има в ормузския проток пратени от сащ да правят компания на рибите през ирано-иракската война.
  • 5 С две думи

    32 7 Отговор
    Война между Иран и САЩ няма да има-обяснявам защо.Това не е Ирак-за който американците изльгаха в ООН-сега САЩ нямат меж.подкрепа освен от англичаните.А това си е чиста авантюра-само американци и англичани срещу Иран.Пьрво САЩ ще загуби и без това малкото останало доверие в тях и второ-вьтрешните политически борби в САЩ при евентуална война ще предизвикат политическа криза-като полюсите ще са "за" и "против".ФКоето от своя страна ще доведе до икономическа стагнация-както на фондовите борси с американски ценни книжа-така и в кредитният сектор.Друг е вьпроса ако САЩ успее да насьска САрабия соещу Иран за война-но едва ли судитите ще им се вьржат.Те и без това си имат проблеми сьс хуситите и Йемен.Имаше вариант на война с участието на Турция-но САЩ арогантно развалиха и там отношенията си.Остава само познатият ни американски сценарии-постоянно напредение и закани-като в това време си пробутват орьжията си...
  • 6 ****

    24 4 Отговор
    Може да има война,ама не е сигурно.Някои хора не са готови за това,а са отишли само да сплашват като си мислят,че онези отсреща ще се уплашат и ще клекнат веднага,но греда.
  • 7 Townboy

    27 4 Отговор
    Класика. Така съсипаха Ирак, Либия, Сирия и прочие, а в латинска Америка списъкът е доста дълъг. Световният ционизъм е тумор който се храни с войни а военната му машина е САЩ.
  • 8 Rado

    9 20 Отговор

    До коментар #1 от "Гого":

    САЩ като реши никой не пита, спомняме си как Русия гледаше отстрани когато Томахоук летяха към Сирия.

    Коментиран от #9, #11

  • 9 Знам знам🙄

    18 5 Отговор

    До коментар #8 от "Rado":

    Спомняме си и още как. От 74 томахоука 36 паднаха. Точно 36 цеви С400 имаше в района. Сега Катар, Саудитска Арабия и още една две малки "бедни" държави се опитват да си спазарят и те някоя и друга евтна руска батарейка С400.

    Коментиран от #12

  • 10 Реалист

    18 0 Отговор
    Ако ще има то се знае че америка ще загуби срещу ИРАН ...
    Държавата ИРАН не е никак за подценяване иранците не са Ирак Либия и Сирия.
    Иран имат много добра дисциплинирана армия с модерно руско въоръжение те също така са и ядрена сила така че, никой през ум да не му минава да подцени Иран защото подчертавам Иран не е лесна хапка за САЩ..!

    Коментиран от #14

  • 11 ****

    17 3 Отговор

    До коментар #8 от "Rado":

    А когато руските ракети летяха от Каспийско море,краварите какво правеха, гледаха жално как им избиват отрочетата.

    Коментиран от #23

  • 12 Русофилски прокариот обяснява:

    5 10 Отговор

    До коментар #9 от "Знам знам🙄":

    Болен си колега,ХАПЧЕТАТААА СИ ПИЙ

    Коментиран от #17

  • 13 onq s konq

    7 13 Отговор

    До коментар #1 от "Гого":

    Самият факт че РАЗМАХВАШ КАТО ЗНАМЕ въпросната "неприятна случка" със ЗАДЪРЖАНИТЕ АМЕР СЛУЖЕЩИ ПРЕДИ ГОДИНИ говори красноречиво за МУЖИШКАТА ТИ ДУШЕВНА СЪЩНОСТ.Да- Инцидентът беше отразен от медиите с Видеоклип на задържането та малък БРЕГОВИ КАТЕР за охрана С 10 ДУШИ на борда,които чистосърдечно си признаха пред Иранските власти че са се ЗАБЛУДИЛИ.Вярно е че бяха "на колене" на палубата ,сложиха "доброволно ЛЕКОТО СИ ОРЪЖИЕ на пода и изчакаха СТАНДАРТНАТА ПРОЦЕДУРА по "залавянето" си от Иранските си КОЛЕГИ,като след даване на показания БЯХА ОСВОБОДЕНИ СЛЕД ПОЛОВИН ДЕН с цялото си военно снаряжение.А бяха "на колене" без всякаква съпротива,защото ОТЛИЧНО РАЗБИРАХА действията на СТАНДАРТНИТЕ ПРОЦЕДУРИ на Иранските си колеги и че те са ДЛЪЖНИ да изиоскат това от тях,защото в противен случай ще БЪДАТ СЪДЕНИ ОТ ИРАНСКИ ВОЕНЕН СЪД "ЗА НЕИЗПЪЛНЕНИЕ НА ИРАНСКИТЕ ВОЕННИ ЗАКОНИ"!Мисля че дори нямаше протестна нота от страна на САЩ по случая,но ти упорито си решил с "пропагандирате на случая" да сринеш "МИТА ЗА НЕПОБЕДИМА АМЕРИКА":)

    Коментиран от #16, #24

  • 14 Не ставай смешен

    2 9 Отговор

    До коментар #10 от "Реалист":

    Йеп ! Как прецени ,че Иран са по силни от Ирак . Това не е вярно . Много им е остаряла техниката .
  • 15 онзи

    4 9 Отговор
    Тези дни на Сателитни снимки забелязах Путин да тества нови военни плувни шапки и плавници...Покрай него с плувна чалма имаше и аятолах който беше награбил тенджера с боб и двамата кусаха като невидели,явно зареждат новите супер-бойни торпеда.....Пъзела е сглобен,Пускайте ги за изсирване...Нау....
  • 16 баба

    2 5 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    Толкова много се разпростираш, че ме обърка и сложих минусчето на следващия умник.

    Коментиран от #18

  • 17 Знам знам🙄

    2 4 Отговор

    До коментар #12 от "Русофилски прокариот обяснява:":

    Ако знаеш какъв точно русофил съм ти демагогче дребнаво веднага ще ме наречеш луд мегаломан националист или радикализиран фанатик. Но вие световните дзен будисти демократи никога няма да проумеете такива неща като отечество родина съединение обединение и как те може да са по важни от блага пари и смотан контролиран отвсякъде демократичен живот. За мен Русия е непризната българска колония бе момче. Нещо като ситуацията САЩ и Великобритания. Ясен ли съм сега. Западняко
  • 18 onq s konq

    0 9 Отговор

    До коментар #16 от "баба":

    Ами внимавай за друг път,щото много мразя да ме пренебрегват
  • 19 истинко

    13 1 Отговор
    Израел са ударили танкерите не и без знанието и съгласието на ЦРУ! Целта е да бъде ударен Иран
  • 20 Важен въпрос

    6 0 Отговор
    Нали от няколко седмици там цъфнаха американски кораби да пазят. Къв го дървят там и що не вземат да свършат малко работа, че да хванат извършителите?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Гледач

    2 0 Отговор
    Иран са МОЩНА ДЪРЖАВА. САЩ ЩЕ подгреят за тази война с Кампания срещу по лесен противник а той е Турция.Защо ли просто е.Сирия е във война от 2011 до днес а нафуканата ТУРСКА армия не може да се справи със Сирия.ако нямаше война в Сирия и ТРЪГНЕ ТУРЦИЯ Е тогава Сирия ЩЕШЕ да има обща граница с БЪЛГАРИЯ
  • 23 ЗАПОЗНАТ

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "****":

    ТЕ ПАДНАХА В ИРАН И УБИХА ДВАМА СЕЛЯНИ И ЕДНА КРАВА !!!
  • 24 Трол

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    Кобилкин, гледам нещо, че за знамена обясняваш. Научи ли се да правиш разлика между българското и унгарското или още си си същия абдал? Да обясня ли на хората малоумната ти обърка, за унгарското, българското,"англиското" и исландското знаме или ти ще им кажеш? Еееей, много си слаботоков! Другия път ще пусна мохабета за твоя приятел и гейовете, които сте срещнали в градинката!
  • 25 НИКОГА !

    0 0 Отговор
    САЩ не могат да воюват ! ФАФЛИТЕ са си ФАФЛИ ФОР ЕВЪР ! ФЕРЩАЙС ? САЩ е книжен тигър . Освен с малка Гренада на война никога ги няма !
  • 26 КЬОР фишеци !

    0 0 Отговор
    СТИГА ВЕЧЕ БЕ ТЮФЛЕЦИ !