16 Юни, 2019 12:59 1 814 6

Иран чака действия от ЕС

  • иран-
  • споразумение-
  • ес

Среща между представители на двете страни

Иран чака действия от ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Европейски представители се срещнаха с иранския замеснтик – министър на външните работи Абас Арагчи, съобщи РИА Новости.

Двете страни обсъдиха възможностите за запазване на споразумението за иранската ядрена програма. Арагчи разговаря със заместника на върховния представител на ЕС по външните работи и сигурността Федерика Могерини – Хелга Шмид.

Това става, след като през тази седмица петролни танкери бяха атакувани в персийския залив. САЩ обвиняват Иран за нападението, като иранските представители отхвърлят обвиненията.

САЩ вече се изтеглиха от ядреното споразумение. Все пак ЕС се опитва да запази договора.

От Иран са дали срок до юли за пълното спазване на споразумението, като в противен случай са готови да пренебрегнат ключови договорености по него. На посещение в Техеран вече бяха германският външен министър Хайко Маас и японският премиер Шинзо Абе.

ЕС в момента работи по механизъм, който да позволи търговията с Иран, въпреки американските санкции. Той може да влезе в сила през следващите няколко месеца.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 молАви сА

    2 6 Отговор
    '' От Иран са дали срок.''Срок в който Могерини и Меркел трябва да се оду*ят,а заедно с тях и ние.Правете каквото правят американците и няма да сбъркате!
  • 2 Натовче

    9 2 Отговор
    Ние натовците иранците ще ги нападнем и демократизираме, за да дадем свобода на тамошните събратя да си провеждат ежегодни гей паради.
  • 3 охо бохо

    8 1 Отговор
    Ако Иран си мисли, че лицемерните мижитурки от ЕС ще се противопоставят на господаря си САЩ, жестоко се лъжат?
  • 4 outlander

    2 3 Отговор
    Иран няма какво да чака, а да си наляга парцалите и да поиска прошка на колене от САЩ, целувайки краката и ръцете им, защото ерата на диктаторите аятоласи много бързо може да бъде прекратена.
  • 5 Бой по чалмите скапани

    1 4 Отговор
    Тея боклуци трябва да си седнат на гъзовете малко а да не си мислят че са голяма работа Прости мюсюлмани са и нищо повече или нищо друго няма да бъдат
  • 6 Ivan

    2 1 Отговор
    USA I ES podkrepjat radikalnia Islam.