Last news in Fakti

17 Юни, 2019 09:37 2 108 3

Битката за Истанбул - последен рунд (СНИМКИ)

  • истанбул-
  • кмет-
  • реджеп ердоган-
  • бинали йълдъръм-
  • екрем имамоглу

Кандидатите за кмет на мегаполиса се изправиха един срещу друг в телевизионен дебат

Битката за Истанбул - последен рунд (СНИМКИ) - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Кандидатите за кмет на Истанбул Бинали Йълдъръм от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и Екрем Имамоглу от опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) участваха снощи в рядък за турската политическа традиция телевизионен дебат седмица преди повторните кметски избори в мегаполиса, съобщи Ройтерс.

Това беше първият дебат от този вид в Турция от почти две десетилетия. Имамоглу спечели с малка преднина кметските избори през март, но Висшата избирателна комисия (ВИК) анулира изборните резултати през май, което наложи насрочването на нов вот на 23 юни.

Йълдъръм, бивш премиер, загуби първия вот, което се превърна в едно от най-значителните изборни поражения на управляващата партия на президента Реджеп Ердоган след идването ѝ на власт през 2002 г. ПРС изгуби местните избори и в столицата Анкара.

Битката за Истанбул - последен рунд (СНИМКИ)

Миналият месец обаче, с решение, което повдигна въпроси за независимостта на турските институции, ВИК анулира резултатите и насрочи повторни избори на 23 юни, след като ПСР подаде жалба за предполагаеми нередности при първото гласуване.

"Странни работи станаха, докато вашите гласове бяха броени", каза Йълдъръм по време на снощния дебат. "Бяха откраднати гласове", добави той, без да назове виновник за това.

Кандидатът на ПСР каза още, че той не е настоявал за анулиране на първия вот, а само за пълно повторно преброяване на всички бюлетини. ВИК разпореди нови избори след няколко частични повторни преброявания.

"Кой открадна гласове, за Бога?", отвърна Имамоглу. Той заяви, че ВИК не е направила никакви подобни твърдения в решението си за анулиране на изборите. Той определи твърденията на Йълдъръм за кражба на гласове като "клеветнически" и заяви, че е избраният кмет, който е бил незаконно лишен от правата си.

"Ние водим борба за демокрация", каза още опозиционният кандидат, предаде Ройтерс. "Това е борба за Истанбул, за нормализация, за чиста администрация, свободна от арогантност".

Тричасовият дебат, посветен на теми от икономическите затруднения на Турция и големия брой мигранти в Истанбул до недостига на зелени площи в 15-милионния град, беше предаван от всички големи телевизионни канали. Големи екрани бяха поставени и по улиците на Истанбул.

Битката за Истанбул - последен рунд (СНИМКИ)

Битката за Истанбул - последен рунд (СНИМКИ)

По-рано президентът Ердоган, който започна пътя си към властта именно като кмет на Истанбул, омаловажи значението на повторните избори. Той отбеляза, че партията му държи властта в 25 от 39 истанбулски района, както и мнозинство в градския съвет.

Държавният глава коментира, че вотът на 23 юни "е просто за кмет, което означава просто промяна на витрината".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ай стига бе

    11 4 Отговор
    Спокойно, бе ! Ако не спечели нашия човек ще направиме и трети избори. Па има и четвърти и пети път. Докато не се гласува правилно, демократично и т.н.

    Коментиран от #2

  • 2 Ердоган

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ай стига бе":

    Не се притеснявай! И тези в гробовете ще се явят да гласуват за мен! Тоз път съм си опекъл работата! Ела да видиш че и Кемал и той ще дойде!
  • 3 Гледач

    0 0 Отговор
    Ако ЕРДОГАН викне ЦВЕТАНОВ ЩЕ спечели изборите ДОРИ и в ГЪРЦИЯ
Новини по държави: