Last news in Fakti

18 Юни, 2019 15:41 4 030 27

Спират Албания и Северна Македония за ЕС

  • албания-
  • северна македония-
  • ес-
  • германия-
  • членство-
  • преговори

Консерваторите в Германия натискат спирачката

Спират Албания и Северна Македония за ЕС - 1
Снимка: Shutterstock

Европейският съюз изглежда е готов да отложи началото на преговорите по присъединяване с Албания и Северна Македония, тъй като Германия обяви, че не може да даде зелена светлина сега, информира DPA.

Миналия месец Европейската комисия препоръча започване на преговори за членство с двете балкански кандидатки, като предупреди, че в противен случай ще бъде накърнено доверието към ЕС. Двете страни са изпълнили условията, които им бяха поставени миналата година, припомня агенцията.
Европейският съюз трябва да има единодушие по въпроса за старт на преговорите. Министрите на външните работи от ЕС ще обсъдят този въпрос на срещата си в Люксембург днес.

В Германия обаче консерваторите на канцлера Ангела Меркел "натискат спирачката". Този въпрос трябва първо да бъде обсъден в парламента, който обяви, че не е имал достатъчно време, за да разгледа докладите за двете страни кандидатки. "Ще трябва да дадем това време (на парламента)", каза германският министър по европейските въпроси Михаел Рот, говорейки преди срещата. "Но се надявам, че ще постигнем положителна оценка колкото се може по-скоро, най-късно през октомври", добави Рот, който е от Германската социалдемократическа партия - коалиционен партньор на Меркел.

По негово мнение Албания и Северна Македония "са написали домашното си", възложено им от Брюксел. Той добави, че Северна Македония заслужава да бъде наградена за това, че миналата година успя да разреши спора за името, който имаше с Гърция. Европейският съюз "не трябва да загуби доверието", докато преценява дали да започне преговори за членство с Албания и Северна Македония, предупреди още Рот.

Словашкият външен министър Мирослав Лайчак заяви вчера, че преговорите по присъединяване с Тирана и Скопие трябва да започнат сега, "ако искаме да запазим средство за упражняване на влияние, ако искаме да покажем, че ни е грижа, че сме глобален играч".

Европейски представители смятат, че Северна Македония и Албания трябва да бъдат възнаградени за осъществените стъпки, по-специално за уреждането на спора на Скопие с Атина и за цялостната реформа в съдебната система, извършена от Тирана. Критиците обаче сочат бавния напредък в борбата срещу корупцията и организираната престъпност в двете страни. Не само Германия се колебае, но резерви имат също Франция, Холандия и Дания.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ДДРОнег

    28 4 Отговор
    Когато Македония признаят, че са Българи, тогава да им дадем начало на преговорите !!!
  • 3 Прецицалото

    5 1 Отговор
    само услуга, ще им направят
  • 4 3456

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "Асан":

    Отмъстили сме жестоко през Балканската война. На турците и днес им треперят краката и минават на пръсти покрай Българската граница.
  • 5 Моят свят

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "Асан":

    В Одрин и други градове усилено се учи Български ще изядем джагалите отвътре по подобие на Руснаците
  • 6 наивници

    9 0 Отговор
    ЕС е моркова а Нато е тоягата. Явно за последните ще има само тояга, т.е., доброволно предаване на територията без война.
  • 7 Радо

    12 2 Отговор
    Спрете с тези антитурски настроения/пропаганди - вижте историята, през повечето конфликти сме били съюзници с Турция, която не ни е нападала никога, за разлика от останалите ни съседи...сърби, гърци и румънци са ни забивали ножове в гърба, а турците никога!
  • 8 Румяна Костова

    5 1 Отговор
    Наградата за Северна Македония и Албания-ще ги пуснат в чакалнята за Европейския съюз Да се настанят удобно защото чакането може да продължи повече от 20 години. И да се научат на търпение от Турция. Те си изиграха своята роля, пуснаха НАТО на своя територия, сега да си мълчат и да продължат да вярват на обещания. Нали НАТО ще ги пази, какво искат повече?
  • 9 Разрушителя

    7 2 Отговор
    Скоро, много скоро в,, загубените,, територии ще почне масова българизация, защото Интернет е оръжието, което никой от нашите врагове не предвиди...
  • 10 Лука Мрази

    4 0 Отговор
    Да не излезе че макята па са ги прекарали и бадева са си сменили името ?!! Че и наш баце има намяса за това .

    Коментиран от #16

  • 11 Божкеййййййъ6767

    3 0 Отговор
    Ей това е супер........Тия там със античноста да проумеят че са ГМО.Да спрат да си присвояват и измислят история...............
  • 12 До асанчо

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Асан":

    Настоява си асанчо, да ти услужа с нещо свинско...
  • 13 Ставрю

    2 0 Отговор
    Миналата година разреши спора с Гърция ма тааа година влезна в спор с България. Не искат да си признаят че са българи И Гоцето бил македон. Работата върви на изуи гащи.
  • 14 бай Даньо

    6 2 Отговор
    Северна Македония не е решила спора с България за преиначаването на историята ни/си. Но българите сме мекотели и сме вече загубили, както винаги се е случвало в нашата история. Тук малко предатели там малко страхливци. И не политиците са виновни а мекотелите. Ако се погледне паралела между българи и гърци се вижда ярко как не сме народ. Гърците са извършили геноцид на българското население в Гръцка Македония, и ние им я предсотавихме на тепсия , без хък без мък . Гръцка Македония по настоящем представлява 50% от цялата историческа област. Сравнително са я очистили от българи и са настанили своите бежанци от мала Азия. Въпреки че преди освобождението в Македония населението е предимно българско. Селата са предимно българи. Само в градоете е смесено - гърци, турци еврей и по малко българи. Тоест гърците са захапали повече отколкто им се полага и най-малкото им се полага с тая истрическа несправедливост да отнесат и името Македония, но ореваха целия свят, защото са нагли, но и са достойни и борбени и смели и горди. Оставяме настрана че цялата им македонска връзка е фалшива - Александър е по вероятно да е трак от племето пелсаги , но света пак знае само гръцката версия ... И сега света знае че Македония е Гърция. А ние българите в контраст изгубихме изконна българска територия и не смятаме дори че имаме някакво право бърху името Македония, напримр най-малко да сме страна в преговорите за името. Защо абдикирахме от Македония!? За какво я изтъргувахме, ако
  • 15 бай Даньо

    2 2 Отговор
    Защо абдикирахме от Македония!? За какво я изтъргувахме, ако да търсим прагматично оправдание!? Дори не се повдигна въпрос в българскто обшество. ЗАЩО? От къде на къде Македония е гръцка!? Любчо Георгиевски, истински българин (бившия македонски министър председател от 90-те) критикува с пълно право българските политици че абдикирахме от македонската кауза и я оставихме без борба на Гърция. ЗАЩО? Не сме народ и си заслужаваме съдбата да изчезнем някъде в гъбките на времето... Ей за това сигурно Левски е написал "НАРОДЕ????"
  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Лука Мрази":

    А какво ще стане, ако заради членството принудят Сев. Македония към КОНФЕДЕРАЦИЯ С БЪЛГАРИЯ???

    Коментиран от #17

  • 17 бай Даньо

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    За каква конфередация с България бълнувате!? На македонците така са им промити мозъците че ни мразят нас българите маниакално. Идето в кой да е интернет форум да усетите настроенията. Как ще се случи тая конфедерация?! Интересно е че в Македония колкото си по образован толкова си по македонист. Колкто си по млад толкова по мразиш бугарите татари. Българщината е на отмиране в Македония, до колкото я има изобщо. След 10 години няма да има жив човек от преди сърбоманската пропаганда да им изтрие българското съзнание. А това с апроцеси трудни и пордължителни , който ние в момента сме в началото ако не се провалим като обикновенно. Отново с кой ще я правите тая конфедерация!? Всъшност ако днес не се реши проблема как в Македония да излезе наяве историческата истина и да започнат оздраввително процеси на ребългаризация на съзнанието на скопяните само след 20 години ще имаме враждебна настроена държава за съсед която повече намира интерса си съпосочен със Сърбия. Събудете се , това че ние ги мислим за българи , не ги прави по малко българомразци голямото мнозинство от македноците...

    Коментиран от #18

  • 18 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "бай Даньо":

    Омразата в Северна Македония към България и Българите е жизнено необходима за тях. При едно стопляне на отношенията с нас, Македония ще бъде ликвидирана от Великите сили пряко, или чрез някои от техните марионетки, Албания, Сърбия или Гърция. България няма да бъде в състояние да я защити. Да си спомним кой евакуира с автобуси обкръжените албански банди в Арачиново, с чие благоволение бе създадена македонската нация и как повече от 50 години Европа безучастно наблюдава гаврата с българщината в Македония, в битка срещу кои армии са загиналите българи от вече заличените военни гробища /с едно две изключения/ в Република Македония. По-добре една мразеща ни Македония отколкото една съсипана и банкрутирала Северна Македония, разпарчатосана със сигурност между Албания, Гърция и Сърбия, безвъзвратно мъртва за БЪЛГАРСКАТА КАУЗА. За мъртвия, надежда вече няма. Не трябва да се позволи унищожението и асимилирането на поредната Българска територия, подобно на Северна Добруджа, Южна Тракия, гръцка Македония, окупираните от Сърбия покрайнини и други дялове вече забравени. Пътят е «Со кротце, со благо и со малце кютек”. Трябва да запазим Северна Македония с цената на всичко. Атаките, изолацията и нейното дискриминиране в действителност са срещу България. Прави се всичко възможно Македония да бъде обругавана, изолирана и задушена. Докато я има Македония има и надежда ширещата се там българофобия, спекулации, фалшивикации, кражби на история, някога да престанат и правдата з

    Коментиран от #22

  • 19 АСАНЧОО НЕДЕЙ РАЗЛАЙВА КУЧЕТАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Асан":

    ПО- ГОУЕМА ТЪПОТИЯ НЕМОЖА ЛИ ДА СЪНУВАШ...
  • 20 Bulgarische

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Асан":

    Напълно те подкрепям тъй като се разбираме много по добре с Турция както и тя с нас от всички нейни комшии тя най начи наС,А и ния даже пощи сме си и брата с тях А и е по приемлив и нее омразен народ и Не мрази българите разбираеме се с тях някак За разлики от Сърби, С,Макета,Гърци и дори Румънии! Който всички искът и дирят нещо от наС, Ако се съюзим с Турция горко им на другите на балканите А и не само на тях

    Коментиран от #23

  • 21 Bulgarische

    2 0 Отговор
    Напълно те подкрепям тъй като се разбираме много по добре с Турция както и тя с нас от нас пък и от нейни комшии тя най Тачи наС,А и ния даже пощи сме си брата с тях!! Пък и е по приемлив И не е омразен народ! А и Не мрази българите разбираеме се с тях някак За разлики от Сърби, С,Макета,Гърци и дори Румънии! Който всички искът и дирят нещо от наС, Ако се съюзим с Турция горко им на другите на балканите А и не само на тях

    Коментиран от #26

  • 22 бай Даньо

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Не си прав. Македонците нямат полезен ход освен да се съгласят с българската гледна точка за историята. Инак ще се съгласят след като им уврат главите както в спора за името с Гърция. България няма за какво да прави никакви компромиси. Няма смисъл и е ще е контапридуктивно малко по надолу по пътя , когато макетат ще се обърнат да ни забият нож в гърба. Ако се подържа българския дух , дай боже дори да се възстанови каквото е загубено. то това точно е единствения начин България да запази българските претенции за Македония. Точно в противен случай Македния сатва територия равно отдалечена от Гърция, Сърбия, Албания и България. Всеки може да претендира за нея и просто по силния ще я вземе. А по силния на балканите са съюза Гърция/Сърбия. Това е вечен и сплотен съюз на български душмани. Съюз на престъпници с обща кауза слаба България. Никакъв компромис за Македония инак е загубена безвъзвратно. Дори като си знаем българския характер в момента в който България е слаба и Гърция/Сърбия силни то македонците сами ще се обърнат в сюяз със тия.

    Коментиран от #24

  • 23 бай Даньо

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Bulgarische":

    Поздравления за смелия пост! Сега ще те оплюят патриотарите , но реалноста е точно такава . Нашия интерес на балканите е със Албания и Турция против Сърбия и Гърция , лошото е че и Румъния е повече душманин отколкото приятел. Идета колкото и да изглежда екзотична всъшност не е прецедент. Преди освобождението е имало движение на "съединисти" , кото първо са работели за обща българо-румънска държава , каквато междудругото има сериозни исторически основания. Влашко че и Молдова са били нераздена част от втората българска империя. Румънците за това време говорят като доброволно робство и без неприязън за нас, очевидно са имали пълна свобода за развитие . Един народ сме с румънците генетически, то те са романизирани през 16-17 век. Тая тема е дълга. По късно съединистите се обръщат за съюз със Турция , по примера на Австро-Унгария ... Тия неща никой не ги е учил по история ( заради комунделската пропаганда) и са табу но се вижда че нашия интерес още тогава е почече с Турция ( стига да си очертаем сферите на влияние честно) . В края на 19 век има куриозни моменти когато освен съседите които са заклети врагове против нас са и Русия, Англия и Франция и само Турция е с нас... Такъв случай е борбата за българска екзархия, например. Само Турция е искала създаването и и не ми се говори за подробностите тук че стана дълго пак.
  • 24 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "бай Даньо":

    Мислиш ли че някой чете нонсеси които драскаш.

    Коментиран от #25

  • 25 бай Даньо

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    Гледам си прочел ама не си разбрал. Не се коси , не пиша за всеки.
  • 26 Папуняк

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Bulgarische":

    Бе какъв Bulgarische си ти? Начина ти на писане и иразяване е на чист Руснак!
  • 27 гоце

    0 1 Отговор
    ние сме Македонски Бугари,в моменто со своја држава,држава Македонија никаква северна измиштљотина,овоа е територија Македонија денешна држава Македонија,Бугарска територија предадена од нашите сонародници политичари од денешна Бугарија,вината не е у нас Македонците вината е во политичарите што не разделија и поделија,да живее република Македонија да живее република Бугарија
Новини по държави: