Last news in Fakti

18 Юни, 2019 21:00 4 967 33

Германия и Украйна не могат да се разберат за руския газ

  • северен поток 2-
  • северен поток-
  • газопровод-
  • русия-
  • газ-
  • германия-
  • украйна-
  • ангела меркел-
  • володимир зеленски

Украинският президент се срещна с Меркел в Берлин

Германия и Украйна не могат да се разберат за руския газ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Позициите на Украйна и Германия по въпроса за "Северен поток-2" са противоположни, но Киев е благодарен на Берлин за готовността да обсъжда тази тема. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски на съвместна пресконференция с канцлера на Германия Ангела Меркел, цитиран от ТАСС.

Нашите позиции по проекта "Северен поток-2" са диаметрално противоположни. В същото време ние сме благодарни за готовността да водим диалог с Германия по такъв труден въпрос, каза Зеленски.

Той определи запазването на транзита на руски природен газ през украинската територия като гаранция за енергийната безопасност на Украйна и Европа. Той изрази увереност, че тристранните преговори, чиято цел е да бъде подписан договор за транзит на газ, ще бъдат успешни и "никой няма да извива ръцете" на Украйна. Зеленски очаква в най-близко време групите, участващи в преговорите по газа, да седнат около масата и да постигнат споразумение по този въпрос.

Меркел отбеляза, че въпросите, свързани със "Северен поток-2" и запазването на транзита на газ през Украйна, са свързани и тя е заявила това на руския президент Владимир Путин. "Винаги съм казвала на руския президент, че за мен въпросът за транзита на газ през Украйна има много важно значение. Президентът Путин винаги ме е уверявал, че той знае това. Така че "Северен поток-2" и въпросът за транзита на газ пред Украйна са тясно свързани, отбеляза Меркел.

Проектът "Северен поток-2" предвижда да бъдат изградени две линии на газопровод с обща мощност 55 милиарда кубически метра газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Единствен акционер в проектната компания Норд стрийм-2 (Nord Stream 2) е руският Газпром. Партньори на Газпром са френската Анжи (Engie), австрийската О Ем Ви, англо-холандската Шел (Shell), германските Унипер (Uniper) и Винтерсхал (Wintershall), които ще осигурят 50 процента от финансирането. През май Газпром съобщи, че вече е положил 1080 километра тръби от "Северен поток-2" по дъното на Балтийско море.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт!

    6 6 Отговор
    Германия кърви Елзасс и Лорен са френски територии въпросът е затворен.
  • 2 Зеленски

    38 1 Отговор
    Е гъзомийник. Нищо не става от него.
  • 3 Факт!

    5 13 Отговор
    Страсбург ще бъде френски до краят на планетата Земя немцоте да го ду.ат!
  • 4 СССРБарета

    43 5 Отговор
    аха искате значи руски природен газ! ама като гледам много го искате! толкова много че даже ще се насерете! Даже според мен заради американците вече се насрахте! и сега много мирише но няма кой да ви избърше! защо вие руски газ купувайте си американски втечнен!

    Коментиран от #17

  • 5 Много е зле

    5 21 Отговор
    Шмерхел, да гласува доверие, на страна, която прецаква други държави! Примерно, нас, с претенции за “военни” трофеи?! И цената на Газа ? Меркелллл и теб ще те прецакат блядовете! При първият удобен момент!
  • 6 УкраДИНА УкраДИНА !

    35 7 Отговор
    Няма такъв НАРОД ДЪРЖАВА и ЕЗИК ! Всико е откраднато от ТУК от ТАМ ! УкраДИНА , какое доверие ВАМ ?

    Коментиран от #12

  • 7 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    17 4 Отговор
    И скоро П/ЗДЕЦ всех Вам !
  • 8 Факт!

    8 4 Отговор
    Германците се овъртат като бити пеерасти около Страсбург ама нъц.Фреснки е!Въпросът е затворен!
  • 9 Красавицата и Звяра (анимация)

    6 1 Отговор
    Боже господи изпрати им човек който може да измисля велики идеи, че им е необходим!

    Коментиран от #10

  • 10 Пепеляшка - фен

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Красавицата и Звяра (анимация)":

    Май на целия свят е необходим такъв човек!

    Коментиран от #13

  • 11 Шойгу

    27 1 Отговор
    Актьорчето никой не го бръсне за слива.
  • 12 Голем смях

    6 37 Отговор

    До коментар #6 от "УкраДИНА УкраДИНА !":

    Украйна създаде Россия.Прие от България азбуката и религията и ги даде на неграмотните руснаци.Когато Киев е бил в блясък и злато Москва дори не е била в блатата.Украинците имат своя език ,своята националност и българската азбука.Руснаците имат българска азбука и ..диалект на българския език.

    Коментиран от #24

  • 13 Цар лъв 2 - гордостта на Симба

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Пепеляшка - фен":

    Абсолютно да!
  • 14 Като жива рана, само спомен ми остана...

    3 0 Отговор
    Света няма оправия, докато не се намеси един ФЕНОМЕНАЛЕН МОЗЪК!
  • 15 Барчо

    26 2 Отговор
    Не знам кой кого и как омайва, но на германците едва ли ще и трябва газ, натоварен с допълнителни такси за транзит. Ако Зеленски вярва на това, значи е мнооого Зелен или глупав. Ще му се да продължат да лапат транзитни такси на гърба на доставчици и потребители на газ, но вече се вижда, че ще продължи политиката на Потрошенко, даже в доста по-голяма степен. Откакто е президент, бомбандировките в Донбас са се увеличили няколко пъти. А иначе изявленията са за мир. Едно приказва, а други прави. С тази му политика ще доведе Укрия до пълен разпад.
  • 16 сговорна дружина руският газ спира

    7 12 Отговор
    Да го зарязват руския газ и да забръмчават на американски такъв.

    Коментиран от #25

  • 17 Българското ЦРУ ВКР ГЕСТАПО СС ДС ФБР

    5 25 Отговор

    До коментар #4 от "СССРБарета":

    До всички приятели които коментират тук без заплащане. Много от нас, като станем сутрин, си казваме ''я чакай да смачкам 5-6 руски шпиони русофили'' във факти и да се заредя с енергия за целия ден. Така си мислиме, но това не са никакви русофили, а още по-малко руски шпиони. Те са хора в неравностойно положение – психично болни, куци, сакати, без крака, без ръце, слепи, инвалиди, неподвижни, тежко болни, повечето нелечимо и тук срещу жълти стотинки от НПО /а това е и единствения начин да имат някакви доходи/ възхваляват ''социализма'' на Русия, Венецуела и Китай. Това което не знаят тези нещастни хора е, че в Русия капитализма е върл и безпощаден. Там за да повикаш линейка и да дойде, трябва да се спазариш по телефона, какви пари ще им дадеш, иначе няма да дойде. Тези хора си мислят, че социализма е лечението на техните заболявания. Просто не влизайте тук и не коментирайте, защото влизайки в спор с тези болни хора, приемате негативизма им и кармата на болестите им, а и така ще ги оставите и без тези жълтите стотинки, които им дават.Не приемайте върху себе си нещастието, негативната енергия и божието наказание над тези хора, оставете ги без събеседници за спор.Оставете ги да си мечтаят, че някъде на планетата Земя има социалистическа система за която те бленуват, безплатно здравеопазване, ядене и заплати без труд, но с чатене във форумите, мечтата е единственото което им остава, в малкото оставащи им дни.Иначе сайта е приятен с интересни зарибяващи статии:)
  • 18 ****

    5 0 Отговор
    Този паляк само това прави,само говори с недомлъвки.С оня другия бастун го играят доброто и лошото ченге,но истината е една,и двамата ги е страх да започнат война,а помним за Ирак и Либия как бързо ги нападнаха.
  • 19 Гепаджия

    20 2 Отговор
    Всеки ден някой Усраинец говори агресивно против Русия , призовават за продължаване на санкциите и т.н. В същото време искат Руския газ.Има ли някой в Усрайна който да не страда от биполярно разстройство
  • 20 Ели

    18 1 Отговор
    На снимката един посъветски актьор и една посъветска възпитаничка на СССР.

    Тъжни хора в комедиен сериал продуциран от САЩ.

    Пак е време Русия да се разходи до Париж и Берлин.

    Укрия винаги си е била СССР, нея не я смятаме.

    За 8 часа щялата ще бъде завладяна от Русия, ако някой ден Владимир не си е изпил кафето и е сърдит.

    Честито на укрите от 2020 ще мръзнат като котета в "свободна щатска Укрия". И ще си купуват пак руска газ, ама по-скъпо.
  • 21 стоян георгиев

    2 20 Отговор
    северен поток две ако бъде пуснат това ще е много тъжен ден за европа.меркел ще покаже двоен стандарт към европеиските интереси и немските такива,а путин рано или късно ще излъже германия.до сега меркел не бе допускала толкова грешен и грозен ход.все пак източна европа от полша през украина и румъния подкрепени от сащ ще спрат въпросния проект.

    Коментиран от #22

  • 22 куку руку ку

    16 1 Отговор

    До коментар #21 от "стоян георгиев":

    И кое ще му е тъжното за Европа? Че няма да зависи от приумиците на Украйна, както преди 10 години, когато украинците спряха транзита и цяла Европа остана без газ? Напротив, Европа знае на кого да вярва и на кого, не. Затова и реакцията беше Северен поток 2, че да не зависят от моментните настроения на украинците. Ако украинците си седяха на задните части, а не да слушат краварите, сега и Крим щеше да си е техен още. За чий им трябваше да дават на американците да правят военна база в Крим? А сега просто се усетиха, че Европа ще ги шкартира и затова така пищят.

    Коментиран от #23

  • 23 стоян георгиев

    0 7 Отговор

    До коментар #22 от "куку руку ку":

    тъжното е че заради руската газ и печалбите от нея европа в случая германия е склонна на компромис с един диктатор целящ неиния разпад и разрушение.тва е жалко и смешно,когато се гледа европеиския интерес особено извършено от меркел която всъщност го бранеше и конструираше толкова години.меркел очаква че като пуснат северен поток русия ще задържи доставките през украина ,но реално путин иска да пусне обикалящи газопроводи с цел да накаже украинците дръзнали да поискат демокрация и по-добър живот извън руската хватка.иначе е ясно че украина загуби крим ,но тва е жертва в полза на украинския сувернитет.в донбас и крим останаха 5-6 млн.руснаци които бяха троянския кон сред украинския народ.за хубаво или лошо те вече няма как да влияят на вътрешната политика на украина.та путин спечели крим ,но загуби 40 милионна украина.

    Коментиран от #27

  • 24 А украинците

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Голем смях":

    плямпат на някакъв неразбираем смесен никакъв език. Язък им за историята,но и те като нас режат си корените и изсъхват,като нация.
  • 25 Ами помисли

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "сговорна дружина руският газ спира":

    ако можеш и имаш с какво,но по-вероятно е да спарат да бръмчат,защото няма да има с какво. Американския втеченен газ скъъъъъъъп,пре скъъъъъъъъп
  • 26 браво на

    2 0 Отговор
    Меркел, как успя тази жена да не повърне до туй гномче! Цялата трепереше, но издържа!
  • 27 Стояне пишеш

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "стоян георгиев":

    пълни простотии,защото Украйна е самостоятелна от зората на разпада на СССР,проблема е в това,че украинците пуснаха краврите в черноморските бази,и се появиха националсоциалисти,които разрушиха Украйна и продължават да я рушат. Украинци са ми казвали преди,че газта е толкова евтина,че зимата отваряли прозорците да разхлаждат стаите,а сега мръзнат,като кебапчииски котараци,заради глупава политика. Не са им виновни руснаците,защото много украинци работят в Русия,виновни са им ръководителите,които ги тласкат към бездната на унищожението. Прав бе Путин 2014г. ,когато зададе на Меркел въпроса за унищожаването на заводите произвеждащи и военна продукция. На тези хора ще ив подсигурят ли работа изкупувайки продукцията,която произвеждаха,примера бе за двигателите на вертолетите Ми. Меркел му отговори не,нто продълже да подкрепя украинците под натиск от САЩ. Резултат го виждаме всички.

    Коментиран от #29

  • 28 каун

    4 0 Отговор
    Северен поток 2 е чисто немски проект.От нова година Русия започва износ на газ за Китай и до 2025 ще достигне 120 милиарда.Залежите на Путин не са безгранични а и трябва ли да снабдява Европа и да плаща по 40 долара на 100 кубика на Украйна и по 30 на Полша за транзит.Чрез СП2 немците си гарантират индустрията и топлото през зимата,което въобще не е валидно за България.Целта на САЩ въобще не е да се спре Путин а именно да се погребе немската индустрия. Търговската война има различни измерения.Днес негрите в Алабама произвеждат мерседеси а защо утре всички немски заводи не се пренесат в Охайо и Мичиган - така расъждава Доналд Дъг. А Украйна е полезния идиот дето върши черната работа. Живота е прекрасен!
  • 29 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #27 от "Стояне пишеш":

    хахахаха хохоххо!!!кви си ги натворил другарю а?евтина газ какту у нас евтин бензин през комунизма,но в замяна никви свободи и пълна мизерия.руснака другар където е стъпил освен мизерия,глад и пиянство друго не е докарал. украина благодарение на руската прегрътка бе наи-бедната страна в европа.за сръвнение поляците бяха на украинското положение докато не скъсаха руския синджир.сега не си знаят парата.националиста другарю не мисли никога лошо за собствения си народ тва не ти е комуниста.националиста може да трепе ,да малтретира да завладява,но го прави в полза на своя народ ,а комуниста в полза на върхушката трепе и унищожава своя народ.та не ми обясняваи как украинските националисти прецакали украина.и никви бази не е дала украина на никого просто украинците неискат да живеят по руски тертип.то кои ли иска ?ти искаш ли?
  • 30 Бесен

    5 0 Отговор
    Кога плюхте по руснаците да бяхте мислили, че без тяхната газ сте умрели. Сега не в Берлин да се дрънкаш с Меркел ми в Москва да лазиш и да целуваш на другаря Путин ръка трябва!
  • 31 аман от зеленчуци

    3 0 Отговор
    Зеленски, ама наистина си бил баяджа зеленичък. Ти се правиш на тарикат, но тия на Меркел няма да минат. Все пак си някакъв си треторазряден пишман актьор-циркаджия. Освен да ти се гледа сеира - за друго не ставаш, братчето ми! Защо ли? Защото в тази история, дето я плюеш циркаджийската има не игра на пилони и да се връткаш насам-натам, а МАТЕМАТИКА, БИРИТЧЕД! А ти от математика не разбираш и затова вместо да се излагаш, си налягай куклите и парцалките. Ти, биритчед, искаш да измамиш и Германия - да си в центъра на прожекторите като на циркаджийската си сценка, което е различно от това да се газоразпределителен център за ЕС и искаш на теб да ти се кланят и плащат за съхранение и пренос на газ, което приляга на Германия, но никога и на теб. Т.е., парите, биритчед, ще отидат при пари, а не при въшки. И най-важното, биритчед, предателите никой не ги има за нещо - вчера Русия, утре ще прецакваш и Германия, че и другите! А и, биритчед, вие не сте добре с главите си! Щом палите живи хора в профсъюзния дом в Одеса, какво повече всеки да ви счита за ненормалници и от вас по-далечко! С това вие сте за джунглата при племената и да се ядете, а не за Европа и ЕС - тук хора не палим и не ги печем заради инакомислие. Ако запитат българския народ, бъди сигурен, че няма кой да каже, че ви обича. А, ако някой го каже, ще е по други причини и ако отиде на полиграф ще лъсне като тиган на месечина, че ти е взел 50 лева за да не се гътнеш от мъка. Добре ще е , ако вие украинци
  • 32 аман от зеленчуци

    3 0 Отговор
    седем пъти мерите, един път режите. А и акъл не давайте на мадам Меркел и Германия. И никакви такива номера със заплахи и натиск. Твоята мисия е НЕВЪЗМОЖНА! И ако продължавате да не седите мирно, още бая чудесии ще видите по тая Украйна! А и дето се правите на бабаити с американската пита, че тоя циркаджилък и те го разбраха и нещо ви врътнаха кранчето, а? Че сега вече аман-заман и мадам Меркел ви виновна! Това е паниката на давещия се - няма къде да се хване. Освен за едно нещо, което сами си го пожелахте и сътворихте. Да ви е честито!
  • 33 соросоидни кърлежи

    1 0 Отговор
    иска Украйна руски газ в тръбите си...ама как така, нали агресор, а за Северен поток 2 не може, лош газ....Хем боли хем сърби...От един Зелен...и неопитен, каквото му кажат,като кукла на конци..Все едно нашите политици, курв-нска работа.
Новини по държави: