19 Юни, 2019 14:14 6 816 47

Турската лира отново тръгна към срив

  • турция-
  • сащ-
  • лира-
  • санкции-
  • с-400

Местната валута отслабна след съобщението, че Вашингтон обмисля налагане на санкции срещу Анкара

Турската лира отново тръгна към срив - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турската лира отслабна значително след като агенция Блумбърг съобщи, че САЩ обмислят налагане на санкции на турски компании, занимаващи се с производство на военна техника, заради купуването от Анкара на руските зенитно-ракетни системи С-400, предаде Ройтерс.

Анкара и Вашингтон месеци наред спорят заради поръчаните от Турция системи С-400, които се очаква да бъдат доставени в страната скоро.

САЩ обявиха, че може да наложат санкции на Турция в рамките на приетия през 2017 г. закон "за противодействие на противниците на Америка чрез санкции" (CAATSA), ако южните ни съседи получат руските системи.

В 9.33 ч. националната валута на Турция се задържа на курс от 5,8750 турски лири за долар, а във вторник вечерта стойността ѝ бе 5,8265 спрямо щатската валута. Преди това лирата отслабна до 5,9250 за долар.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ердоганя

    22 7 Отговор
    Удрииии

    Коментиран от #36

  • 2 Реалист

    33 10 Отговор
    Асанееееее чабук на барикадата - на реджеп му намаляха спестяванията. Чабук бе керата, къде се офлянкваш... Скоро 1тл=1рублак=1лист използвана тоалетна хартия, хахахаха....
  • 3 Анално податливо туркофилче

    30 4 Отговор
    Ей ся жа са оплача на чичко путин
  • 4 СССР

    28 6 Отговор
    Няма страшно дрогари и дрогарки от туркия - сега дрогаря Путкин ще се намеси и ще ви направи и вас милионери като дрогарите от Венецуела !
  • 5 Пааво Нурми

    5 5 Отговор
    Абе колко долара и сига минимлнуту заплащани в турско?
  • 6 Ще клекнат

    37 8 Отговор
    Турция, ако тръгне да фалира, няма кой да я спаси. Гърците ги спаси Германия, но Турция не е в такъв икономически съюз. Няма да удържат на санкциите според мен.

    Коментиран от #11, #19

  • 7 СссереМ

    26 6 Отговор
    Айде бе турски тролове къде се скрихте?Да не викате алаха да помага,той няма ви пусне два вагона долари.Да са ви честити новите ракети,ще са най-скъпите ракети на света,ще ви легне по няколко милирда на тръбичка.

    Коментиран от #41

  • 8 Borislav Popov

    31 6 Отговор
    Турската лира тръгна към дъното да търси рублата, която отдавна е там.
  • 9 Borislav Popov

    22 6 Отговор
    Турската лира тръгна към дъното да търси рублата, която отдавна е там.

    Коментиран от #40

  • 10 СссереМ

    23 7 Отговор
    Кържалистанее,Хасанеее,Иван4оооо,Мехмедееее айде тук сега да разясните на турците откъде да си купят лук.

    Коментиран от #18

  • 11 Онур

    17 3 Отговор

    До коментар #6 от "Ще клекнат":

    Аллах ще помага чожум,я с ибриче,я с локумче,ще помага и наш пръв приятел Путин паша.
  • 12 будала чалма

    16 3 Отговор
    не се тревожим за лирата, имаме си аллах

    Коментиран от #46

  • 13 Турски икономист

    16 4 Отговор
    Обменният курс на лирата с долара трябва да достигне 1 към 100, за да помогне на туризма и износа и да направи турската икономика световен лидер!!!

    Коментиран от #14, #16

  • 14 axaxa

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "Турски икономист":

    a заплатите и пенсиите трябва да останат такива, каквито са, нали...?
  • 15 Батиста

    15 11 Отговор
    За това разните такива агенции и борси трябва да ги закрият ! Това са просто едни лостове в ръцете на краварите ! На базата на какво я обезценяват лирата ? На базата на слаба икономика ? Или заради приказките на един клоун ? Трябва всяка валута да се обвърже към златото и съответното покритие ! Тогава да видим долара колко ще струва !

    Коментиран от #17

  • 16 Тайп Мадуро Ердоган

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Турски икономист":

    Разбира се
  • 17 Реалист

    14 7 Отговор

    До коментар #15 от "Батиста":

    Мушморок, чети преди да се опиташ да мислиш - курса се определя от пазара/борсата или търсене/предлагане А НЕ ОТ АГЕНЦИЯТА. Агенция Блумберг, която е новинарска А НЕ РЕЙТИНГОВА, само разпространи новината (която всички знаем и се очакваше).

    Коментиран от #21

  • 18 Не знам за лука

    10 2 Отговор

    До коментар #10 от "СссереМ":

    Но аз в началото на месеца направих първият си милион в Едирне. Както върви тази година ще направя три вместо два и половина. В tl, разбира се :)
  • 19 Еее

    6 10 Отговор

    До коментар #6 от "Ще клекнат":

    Запада са инвестирали милиарди в Турция,няма как да тръгнат да си горят собствените си парици.

    Коментиран от #20

  • 20 Хитър Петър

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "Еее":

    Тая мантра я повтаряте още от времето когато лирата падна до 60 стотинки, сега е под 30 стотинки.

    Коментиран от #22

  • 21 Батиста

    16 6 Отговор

    До коментар #17 от "Реалист":

    Ти вярваш ли си в това което пишеш ? Как след всяко едно изказване на някой си и борсите реагират ? Това на база икономически показатели ли е ? Казал перчема че ще налага санкции - и хоп Лирата надолу ! На какъв пазарен принцип е основано това ? Това са просто едни механизми и лостове за да се влияе на състоянието на икономиката на всяка една държава според настроението на краварите !!!

    Коментиран от #23, #26

  • 22 На 31 стотинки

    5 5 Отговор

    До коментар #20 от "Хитър Петър":

    Българите се избиват да ги купуват лирите :)
  • 23 Реалист

    15 6 Отговор

    До коментар #21 от "Батиста":

    Слагаш коня пред каруцата - ако на перчема никой не му вярваше, реакция нямаше да има. Проблема е че НИКОЙ НЕ ВЯРВА В ЛИРАТА и затова я продават, а като залееш пазара с оферти за продажба ЛИРАТА СТАВА ПО-ЕВТИНА ОТ ИЗПОЛЗВАНА ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ. Ясно е че пазарните механизми не са ти ясни - АБЕ ТИ ДА НЕ СИ НАСРАН БАЙРАК, НА ЕРДОМУ ЗЕТЯ???

    Коментиран от #25, #28, #30, #31, #32, #34, #35

  • 24 Блядчо

    14 4 Отговор
    Чакайте да дойдат руските ракети!Ще ходят пак за хляб с 250000лири.Кой се е хванал с Рашка не е прокопсал.
  • 25 А като заливаш нета

    4 3 Отговор

    До коментар #23 от "Реалист":

    С глупости как е, вдига ли се надника и цената на глупост расте или пада? Май ти се налага все повече да драскаш за да изкараш за дюнер и лимонада...

    Коментиран от #29

  • 26 Блядчо

    8 4 Отговор

    До коментар #21 от "Батиста":

    Точно така!И защо е така!Защото краварите са могъща нация, а смешните диктаторчета Джуджин и Домусан са едни комплексарчета, от които нищо не зависи.

    Коментиран от #27

  • 27 Батиста

    3 4 Отговор

    До коментар #26 от "Блядчо":

    соросче - в скоро време ще им извадят зъбките . Нещата вървят в правилна посока .
  • 28 Батиста

    4 10 Отговор

    До коментар #23 от "Реалист":

    Всяка държава си има национална валута. Някой вярва ли в нашия Лев и нашата икономика , че 1 Лев е 62 Йени ? Значи ние сме 62 пъти по добре от Японците ?!!
  • 29 Реалист

    8 4 Отговор

    До коментар #25 от "А като заливаш нета":

    Не ми се налага - дюнер и лимонада в Одрин са под 1 лев. Само с предните 2 поста на които ми отговори съм си платил 7 дневната екскурзия до Одрин. Ако отговориш и на тоя екскурзията вече ще е до Константинопол, хахахаха....

    Коментиран от #38

  • 30 Батиста

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Реалист":

    От рейтинговите агенции полза за икономиката няма - дори обратното. Тези организации са загрижени най-вече за собствената си изгода - още повече, че техните собственици държат и банки, и хедж-фондове..................... "Стандарт енд Пуърс", "Мудис" и "Фич". Без да поемат каквато и да било икономическа отговорност, тези агенции обслужват интересите на собствениците си - хедж-фондове и инвестиционни банки, на които принадлежат пряко или непряко.

    Историята им започва съвсем безобидно. Хенри Пуър, чиято фамилия фигурира в името на създадената през 1941 агенция "Стандарт енд Пуърс", започва през 1868-ма да предоставя на вложителите информация за очаквания икономически ефект от строителството на железопътни линии в Съединените щати. 150 години по-късно неимоверно разширеното предлагане на данни за доходоносността на кредити, акции, облигации и всякакви други финансови продукти е абсолютно необозримо.
  • 31 Батиста

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Реалист":

    Същевременно ни най-малко не бива да се игнорира обстоятелството, че собствениците на рейтингови агенции обичайно са и съсобственици на големи банки и международни концерни. "Стандарт енд Пуърс" например принадлежи на концерна "МакГроу-Хил", който е собственик и на редица хедж-фондове. Фондовете на свой ред принадлежат на инвестиционни банки и други хедж-фондове. Този сложен пъзел де факто позволява да се дават високи оценки и на най-рисковите продукти, а самите рейтингови агенции така или иначе са освободени от отговорност, ако "пробутат" някой долнокачествен продукт.
  • 32 Батиста

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Реалист":

    Еврото е на път да стане жертва на шепа частни американски фирми, убедена е еврокомисарката Вивиан Рединг. Затова тя призовава Европа към енергични действия и обявява война на рейтинговите агенции........................................Комисарката Рединг вижда по-конкретно два възможни пътя: "Държавите от Г20 взимат съвместно решение за разбиване на картела на трите големи американски рейтингови агенции. ...................... Централите на споменатите три агенции се намират в Ню Йорк и следователно са извън периметъра на влияние на ЕС............................
  • 33 очевидно

    5 3 Отговор
    това не е валута а хартия за кенеф
  • 34 Батиста

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "Реалист":

    Рейтинговите агенции - свобода и власт без край...................
    Безконтролната власт на рейтинговите агенции

    Браншът на рейтинговите агенции не е прекалено голям и на практика пазарът се доминира от три фирми: "Стандарт енд Пуурс", "Муудис" и "Фич". Мненията на тези частни фирми със седалище в Ню Йорк ................................За тази цел агенциите разполагат със собствена система за оценяване - тройното А е най-добрата оценка, а всичко, което е по-ниско от тройното Б, на практика е боклук. Агенциите твърдят, че техните оценки не са нищо повече от мнения с необвъзващ характер. Финансовите пазари обаче вземат тези оценки много насериозно.
  • 35 Батиста

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "Реалист":

    Много често се критикува, че кредитните агенции работят непрозрачно. Чуват се дори гласове, които ги обвиняват, че са зависими - те вземат пари от онези, които поръчват оценката. "Агенциите работят за Уол Стрийт", казва американският сенатор Бърни Сандерс........................................По време на американската криза с недвижими имоти например имаше много ценни книжа, които получаваха от агенциите най-високи оценки, а после се оказаха напълно безстойностни. Мнозина европейски политици смятат освен това, че трите големи рейтингови агенции прекалено силно застъпват американските финансови интереси.

    Коментиран от #39

  • 36 На Александър Македонски праправнуко

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ердоганя":

    На руснаците скоро ще им разшириме халките, ние смелите натовски воини. Една трета от Крим ще бъде за нас българските десантчици, другите ке си поделят Европейска Русия. Рускините ще ни сервират водка, сельодка и черен хайвер по бански и ще заживеем като царе в домовете на избитите в краткия и много бърз десант, руснаци. Братята украинци да подготвят трапезите, за да ни посрещнат подобаващо:):)А вие тука не разбрах оти се правите на залуави или сте джендъри дека не искате руски убавици, водка и черен хайвер на Кримските плажове??

    Коментиран от #37

  • 37 Мераклийски

    5 0 Отговор

    До коментар #36 от "На Александър Македонски праправнуко":

    Баце то чудесен сценарий туй твойтУ,ама за турски лири се разпраа в статийката,че явно най-напред кадъните ще оплющим,пък разбира се после и рускините ще уважим и то като най-арни.Което си е самата истина.
  • 38 Хахаха

    3 2 Отговор

    До коментар #29 от "Реалист":

    Ако с два поста си "плащаш" 7 дневна екскурзия до Едирне представям си там за какво те "ползват" :). Ето отговорих ти, кога идваш в Истанбул, приготвил съм ти двама арапи с големи....чорапи ;)
  • 39 Реалист

    10 0 Отговор

    До коментар #35 от "Батиста":

    Абе ти съвсем загуби нишката - 1-в статията НИКЪДЕ НЕ Е СПОМЕНАТА РЕЙТИНГОВА АГЕНЦИЯ; 2-как си представяш да закриеш БОРСИТЕ - или го предлагаш само да правиш вятър с устата си. И ако ги закриеш, как ще търгуваш умнико? 3-да, лирата се обезценява на база очаквано спиране на плащанията от туркя ЗАРАДИ НЕБАЛАНСИРАН БЮДЖЕТ КАКЪВТО ИМАШЕ В БЪЛГАРИЯ 96-97 ГОДИНА; 4- всеки един инвеститор ИМА СВОБОДАТА ДА ВЯРВА ИЛИ НЕ на препоръките на рейтинговите агенции. И точно тук е заровен кл'ча от бараката - ТЕ СА ДОКАЗАЛИ СЕ ВЪВ ВРЕМЕТО СЪС СРАВНИТЕЛНО ТОЧНИ ПРОГНОЗИ. А тея комунистически глупости които си предложил съм ги чел в Политикономиката и ЗА НИЩО НЕ СТАВАТ. Питай другаря Иван Костов - той беше доцент по тая дисциплина. Не се хаби да ми постваш стари материали за агенциите - чел съм ги в оригинал. Ако комундетата ставахте за нещо, след като ви раздадоха куфарите с пари и предприятията, сега щяхте да сте милиардери. А вие си останахте едни пладнешки обирджии ФАЛИРАЩИ ЕДИН ПО ЕДИН. Бенчовци, герговци, вълчовци и минчовци...

    Коментиран от #44

  • 40 копейкин

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Borislav Popov":

    Заедно ще търсят венецуелския боливар
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Фирма

    3 0 Отговор
    Декомерс от Благоевград лъже и не плаща заплати.Хора не им работете
  • 43 Фирма

    1 1 Отговор
    Декомерс от Благоевград лъже и не плаща заплати.Хора не им работете
  • 44 Я ми кажи какъв беше кредитният рейтинг

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "Реалист":

    На България преди да фалира КТБ, нали много си чело.....уж

    Коментиран от #45

  • 45 Реалист

    4 0 Отговор

    До коментар #44 от "Я ми кажи какъв беше кредитният рейтинг":

    Виж сега - ако си някакъв инвалид или с някакви ограничения - ще ти помогна. Ти обаче си само с голи претенции и въпроси, така че тая информация СИ Я НАМЕРИ САМ. На мен не ми е необходима ЗАЩОТО БЪЛГАРСКИЯ ЛЕВ Е СТАБИЛНО СВЪРЗАН С ЕВРОТО И КАТО ТАКЪВ Е ЗАЩИТЕН ОТ ХИПЕРИНФЛАЦИЯ. Което не може да се каже за тюркиш лира. Откъдето и тръгна разговора. Почвай да смяташ от сега колко ти е заплатата при курс 1долар=20турски лири. А за догодина 1=100. Завалли адам си тииии...
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Млад реалист

    2 1 Отговор
    Ние всички тук вместо да се подигравате на Турция първо да разглеждаме от А до Я какво е състоянието на България! Нека първо да се оглеждаме около нас и после наоколо!
Новини по държави: