Last news in Fakti

20 Юни, 2019 11:50 3 683 23

Не съм историк, за да кажа, дали Гоце Делчев е българин

  • северна македония-
  • гоце делчев-
  • никола димитров

Никола Димитров призова за разбиране и от двете страни

Не съм историк, за да кажа, дали Гоце Делчев е българин - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Не съм историк, за да кажа дали Гоце Делчев е българин или македонец. Това заяви македонският министър на външните работи Никола Димитров, цитиран от македонския ежедневник „Днешен“.

Димитров коментира работата на българо – македонската комисия, която обсъжда общ подход към историята на двете страни. Според него въпроси като този с Гоце Делчев трябва да бъдат решавани с много мъдър подход.

„Аз не съм историк, а тук става въпрос за един от нашите най-големи герои, който е вкоренен в нашата държавност. Той е живял, когато сме нямали държава. Този въпрос трябва да е предмет на историци и антрополози, които да вземат в предвид и двете перспективи.

Ние се сближаваме и говорим по тежки въпроси, но можем да бъдем поставени под натиск, защото България е страна – член на ЕС. С Гоце Делчев въпросът е сложен и има проблеми с прилагането на договор. Важно е обаче ние да разберем тях и те да разберат нас“, заяви Димитров.

Той добави, че очаква Преспанският договор да бъде въведен, независимо кое правителство е на власт в Гърция. Според него всяко правителство може да разбере значението на споразумението.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Borislav Popov

    32 4 Отговор
    Ми то не се иска да си историк, та да го знаеш, че Гоцето си е българин бре, Кольооооооо !!
  • 3 macedonicus

    3 44 Отговор
    Гоце е македонец роден в македонският град Кукуш от родители македонци по произход аромъни говорещи и славомакедонски език считан от българските езиковеди за бълг. диалект , а сърбите за сръбско наречие . Според гръцките историчари Гоце е българин , но генетично грък от славяногласните елини с аромънска кръв .

    Коментиран от #4, #5

  • 4 ИМПЕРИАЛИСТ

    20 3 Отговор

    До коментар #3 от "macedonicus":

    Да бе, според гърците то и финансовият мецанат на съвременните олимпийски игри, Георги Аверов е арумън, а не Българин, въпреки че е родом от 100% българско село Мецово..
  • 5 774

    33 3 Отговор

    До коментар #3 от "macedonicus":

    Да от местността Македония е, която е част от държавата България.
  • 6 джаич

    6 11 Отговор
    Ако циганин се роди в гр. Гоце Делчев , а като порасне си намери работа в София и живее в ж.к. Гоце Делчев на бул. Гоце Делчев автоматично престава да е циганин и се превръща в българин.

    Коментиран от #13

  • 7 Фактолог

    22 3 Отговор
    Не трябва да е историк, за да може да чете, че Гоце Делчев пише на чист български език. Човекът, някога (вече почти не остана човешко в нази) тачел свято три неща: Вяра – Език – Родина!!! ... Комшо македонецо, не ми прескачай плето, че ще отнесеш тоягата...
  • 8 Tomov

    17 0 Отговор
    Никола Димитров, като неси историк, ЗАЩО СЕ ИЗКАЗВАШ ЗА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ???? ТО И ТИ НЕ СИ МАКЕ, КАТО ГЛЕДАМ ИМЕТО ТИ !!
  • 9 стоян

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Цветан Цветанов":

    До 1 ком- За Гоце Делчев не съм чул =ама като прочетох коментара ти =за теб съм сигурен че си
  • 10 Стсриот

    17 0 Отговор
    Како може хора дека .се черкували в екзархийски църкви и учели в български училища да не са българи,а не какво други.Като не сте историци,вижте турските архиви.Там пише,че Кукуш е българско село.
  • 11 Истината

    20 0 Отговор
    Собствената история на народа на настоящата Република Северна Македония започва с конституиране от 3 май 1945 г. на "нов, сърбизиран книжовен език и писменост" в изпълнение на политическо Югославско решение на АСНОМ от 1944 г.. Предишните му поколения са неразривна част от историята, духовността, самосъзнанието и културата на българския народ. Това е историческата истина, подкрепена от безброй факти и документи. Тя трябва най-сетне да заеме достойно място в тяхната образователна система, в която все още битува експонираната със задна дата "македонска история по социално-инженерингов Коминтерновски проект на Тито и Сталин”. Децата във Вардарска Македония трябва да знаят, че техните предци са се преборили за своя Българска Екзархия и за свои български църви и училища, в които да се използва единен български език и писменост и че тяхната воля за обща българска идентичност е била зачетена с ферман от турския султан, а след това потвърдена от всички Велики сили и препотвърдена от Сан Стефанския мирен договор. Децата във Вардарска Македония трябва също да знаят, че ВМОРО е създадена през 1893 г. в Солун като българска национално-революционна организация за освобождение на Македония и Одринска Тракия и че в нея вземат активно участие, както дейци, родени в българското землище извън пределите на новоосвободената Българска държава, така и такива, родени в нейните предели.
  • 12 Без провокации

    13 0 Отговор
    "Предложението" от македонски членове на историческата комисия да бъде съвместно честван Гоце Делчев според Титово-Сталинския "проект за създаване на македонска нация" е умишлено търсена поръчкова провокация за влошаване на отношенията между двете братски държави. Георги (Гоце) Николов Делчев, подобно на много други родолюбци (родени както извън, така и в пределите на новоосвободената Българска държава) пожертвха своя живот в борбата за освобождение от Османско иго на българското население от Македония и Одринска Тракия. Какво общо има това тяхно дело с Хитлеровия фашизъм и с Титово-Сталинския комунизъм ? Тито и Сталин били ли са родени по времето на Гоце, за да определят те със задна дата неговото българско самосъзнание и идеали ?
  • 13 goni

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "джаич":

    Само едно едно допълнение. Трябва да завърши българско военно училище, да стане офицер от българската армия и да загине за освобождението на част от България! Разбира се ние ще предадем не само него, но и костите те му защото сме истински българи! Бих теглил една, ама ще ме изтрият! Народе......?!
  • 14 Знам знам🙄

    9 0 Отговор
    Ми аз не моо се въздържа. Маааааа ви да Ева макета. Вече светлото име за мене Георги Делчев започва да ми нагарча. Тва ли целите бе гнусове да си намрази е героите. Недейте. ЧЕ КОГАТО МАЙКА КЪЛНЕ ЧЕДОТО СИ СТАНАТА ДОРИ СЕДИ НА КОЛЕНЕ.
  • 15 Gogo

    3 16 Отговор
    Абе хора аз не мога да ви разбера.Македония е наша.Одрин е наш.Димитровград е наш.Констанца е наш.Не разбирам една държава която е владеела една територия за стотина години.всичко е наше.А кво да кажат жабарите всичко е римлянско.А Византийците чак до Багдат е тяхно.Какво да каже пашата че до Виена е турско.Ееее няма логика.Бг няма никакви права за Македония.За мене щом искате истината и Византийците трябва да претендират за Пълдин Месембрия Хисар и така нтт и така нтт.Утре ще кажете че синът на Филип Александър Македонски също е българин и ще трябва да претендираме чак до индийски земи.Абе големи историци станахме бре.1българин=четник 2българи=войвода +четник.3българи на едно място=войвода+четник+предател

    Коментиран от #16, #17, #18

  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Gogo":

    Византийска империя или Византия са въведени през 16 век съвременни названия, през епохата на Ренесанса....
  • 17 Неотрален

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Gogo":

    Има логика това което казваш, но сега няма византийска държава.
  • 18 Стариот

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Gogo":

    Ние имаме претенции само за територии,населени от българи.За съжаление в егейска Македония днес вече има малоазийски гърци,заделени след балканските войни,а българите са прогонени о избити...
  • 19 brendi

    6 0 Отговор
    Гоце не е ГОЦЕ!
    Рожденото му име е Георги Делчев.
    Кукуш е български град.
    Дали е българин, македонец, арумън или друг, всеки се самоопределя сам. Основно човешко право.
    ГЕОРГИ ДЕЛЧЕВ СЕ Е САМООПРЕДЕЛИЛ КАТО БЪЛГАРИН И САМ ПИШЕ ЧЕ Е БЪЛГАРИН!
  • 20 Urko

    3 0 Отговор
    ГОГО, ти приятелю очевидно си македонист, но това за четата и предателя е казано и се отнася за "македонските", чети, т.е. излиза, че си прав, ако ме разбираш какво ти казвам.
    То "македонците" си имат особености на характера, както и населението на всички други български области- шопи, северняци и прочие. Шопите са корави,
    северняците с по-лек характер и прочие.
  • 21 Наглост

    2 0 Отговор
    Малко е късно, но не може повече да отстъпваме. Учените историци, давайте всеки ден факти, факти, факти! Да затрупаме с тях не само тези посърбени родоотстъпници, но и цял свят! Премълчавахме, преглъщахме наглостта им и вижте докъде стигнахме-да обясняваме ясни неща! Докато не признаят откъде произлизат и какви са били бабите и дядовците им, никакво съдействие за ЕС! Политици, министри, учени, не им се усмихвайте, а ги пресичайте на първата дума-лъжа! С тях само твърдо и без повече отстъпки. Иначе и за София ще кажат, че е тяхна.
  • 22 Българиня

    5 0 Отговор
    Самият Гоце Делчев се определя като българин. Многократно, в писма и документи. Има ги, съществуват. Откъде да знае човекът, че един ден ще се пръкне на българска територия измислената държава Македония и всички, които самоотвержено са се борили за свободата на населението там, ще бъдат наречени македонци.
  • 23 полумакедонец полуродопчанин

    3 0 Отговор
    Кольо Кольо "мамин"Кольо ,що не си учил бре Кольо та сега ти се смеят и децата бре Кольо???!!!
Новини по държави: