Last news in Fakti

21 Юни, 2019 21:10 8 027 75

САЩ срещу Иран: Какви оръжия ще бъдат използвани при война?

  • иран-
  • оръжия-
  • сащ-
  • техника-
  • война-
  • самолети-
  • изтребители-
  • ракети-
  • доналд тръмп

САЩ трупат бойна техника край Иран

САЩ срещу Иран: Какви оръжия ще бъдат използвани при война? - 1
Снимка: Shutterstock

Американски бойни самолети във въздуха и кораби на позиция за извършване на масиран ракетен удар – това имаше срещу себе си Иран в ранните часове на днешния ден местно време. Макар президентът Доналд Тръмп да отмени буквално в последния момент операцията, военното противопоставяне между Вашингтон и Техеран вече изглежда почти неизбежно.

Инцидентите от последните дни – атаките срещу петролни танкери и свалянето на американски безпилотен самолет, нажежиха политическото говорене до степен, в която вече звучат почти несериозно коментарите, че никой не иска война в региона. Нова ескалация почти сигурно ще изпрати ръководствата и на двете страни в ситуация, в която просто нямат възможност за стъпка назад, предаде Би Ти Ви.

Това може доведе до сблъсък между въоръжени сили, които имат огромни различия в мащабите си, техническото си равнище, но и мотивацията да защитават интересите си.

Позната конфигурация от САЩ: Самолетоносач (в случая - „Ейбрахам Линкълн”), тежък кръстосвач, четири разрушителя, стратегически бомбардировачи – по този начин в най-общ план изглеждат ударните групи на САЩ по време на всички кампании в Близкия изток през последните десетилетия.

САЩ срещу Иран: Какви оръжия ще бъдат използвани при война?
Снимка: БГНЕС/ EPA

Авиокрилото на самолетоносача включва изтребители F/A-18 “Хорнет”, както и машини, специално модифицирани за радиоелектронна борба. От палубата на „Ейбрахам Линкълн” излитат и летящи радари E-2 „Хоукай”.

Кръстосвачът и разрушителите пък са плаващи батареи, оборудвани с по между 90 и 122 установки за изстрелване на крилати ракети „Томахоук” или други „умни” боеприпаси за унищожаване на летящи или водни цели.

Ракетни залпове могат да дойдат и от най-стария ударен самолет на американските ВВС – „летящата крепост” B-52. „Ветеранът” от Виетнамската война може да засипва вражеските цели и с авиобомби, след като противовъздушната отбрана е унищожена.

За защитата на американските кораби и бази има изпратени изтребители F-15C, които носят по 6 ракети за поразяване на цели на средна дистанция и по още 2 за маневрен въздушен бой. Противовъздушната отбрана от земята се осигурява от комплекса „Пейтриът”, който има и възможност да спира крилати и балистични ракети.

През последните близо 30 г., обаче, на САЩ не се е налагало да се бори с противник, който има реални възможности за военен отговор на нападение.

Отговорът на Иран

Ислямската република се налага да води дълъг военен конфликт буквално месеци след смяната на режима през 1979 г. 8-годишната кървава война с Ирак е последната, в която страната е директно ангажирана. Въпреки това, според много анализатори въоръжените сили на страната под една или друга форма трупат опит и на други места – в последно време, Сирия (където помагат на режима на Башар ал-Асад) и Йемен (където бунтовниците хуси са подкрепяни от Техеран срещу арабската коалиция).

САЩ срещу Иран: Какви оръжия ще бъдат използвани при война?
Снимка: БГНЕС/ EPA

Техниката на иранската армия е сложна комбинация от западни образци, останали от преди революцията в страната преди 40 г., китайски, съветски, руски и местно произведени модели. Именно на собствената си военна промишленост разчита Иран, за да излезе от тежката ситуация с непрекъснат недостиг на резервни части за старото оборудване.

Така в момента ПВО на страната разчита на остарелите комплекси „Хоук”, „Рапир” от преди близо половин век, но и на много други системи. Основен комплекс за защита на голям периметър е съветският С-200 „Вега”, модернизиран и произвеждан в местни заводи. Дълго време Иран не успяваше да се снабди с по-модерната С-300, която може да се използва и за противоракетна отбрана. Към момента има 4 батареи от модификацията С-300П и още толкова от по-далекобойната С-300ПМУ2.

Първият разработен в страната ЗРК – „Саяд-1” е от 2001 г. и всъщност е копие на китайската версия на съветския С-75 от 60-те години. Чисто местните ракетни комплекси датират от последното десетилетие, като най-масови са системите със среден радиус на действие като „Мерсад” (над 400 установки) и „Раад” (над 400 установки). С комплекс от семейството на „Раад” беше унищожен американският безпилотник.

Един от най-амбициозните проекти по линия на иранското ПВО е комплексът „Бавар-373”, който първоначално беше създаден заради невъзможността за покупка на руски С-300. В крайна сметка той влезе в производство и в момента има поне 12 батареи, които пазят стратегически обекти.

САЩ срещу Иран: Какви оръжия ще бъдат използвани при война?
Снимка: БГНЕС/ EPA

Във въздуха иранските ВВС могат да вдигнат над 40 МиГ-29, но повечето останали бойни самолети на ислямската република не са конкурентни на потенциалния противник. Останалите от преди 1979 г. и изнесли на гърба си войната с Ирак през 80-те американски F-14 „Томкет”, F-4 „Фантом” и F-5 са в неясно техническо състояние поради трудностите в намирането на части и извършването на ремонти.

Други остарели самолети на първа линия са китайският „Ченгу” J-7 (еквивалент на МиГ-21) и френският „Мираж” F-1. Местната авиопромишленост произвежда без лиценз два самолета, базирани на F-5 – изтребителя „Сегех” и ударния „Азаракш”. За поразяване на земни цели иранските ВВС имат 6 руски Су-25МК и две ескадрили фронтови бомбардировачи Су-24МК.

Най-вероятно обаче Иран би отговорил на евентуален удар чрез ракетните си войски. Те имат голямо количество ракети тип „Скъд”, включително и произведени в страната.

Обектите на над 1000 км от Иран също не са в пълна безопасност, тъй като на въоръжение са няколко различни комплекса със среден и голям радиус на поразяване. Първата иранска ракета от този клас е „Шабаб-3”, която е на въоръжение в най-малко 6 бригади. Някои от модификациите като „Гадр-110” имат радиус на действие от 2000 км.

През последните години се появиха информации за два нови комплекса с двустепенни ракети с твърдо гориво – „Ашура” и „Седжил”. Те имат по-малко време за разгръщане и подготовка за изстрелване, а освен това са по-трудни за унищожаване от ПРО след пуск. Няма данни колко от тях са застъпили на бойно дежурство.

Какво да очакваме

Противопоставянето на противник с ешелонирана противовъздушна отбрана, който може да отговори с балистични ракети поставя Вашингтон в ситуация, не твърде различна от тази в навечерието на операция „Пустинна буря” през 1991 г. Тогава първоначалните очаквания бяха за огромни загуби за съюзническата авиация през първите дни от боевете и за мощен ракетен отговор от страна на Багдад. В крайна сметка, прецизни удари по ключови инфраструктурни обекти и ефективна употреба на разузнавателните данни доведоха буквално за часове до крах на иракската армия, считана преди конфликта за една от най-силните в света. Със сигурност, обаче, в Техеран са изучили добре начина на действие на американските сили и няма да повторят грешките на своите колеги.

Така вероятно всички комуникационни, електропреносни и т.н. връзки на важните обекти от противовъздушната отбрана са дублирани (именно това се оказва „слабото звено” в иракската ПВО през 1991 г.), а, по примера на Югославия през 1999 г., целият инвентар, който не е нужен за отразяване на първата атака, е скрит в добре замаскирани подземни укрития и заменен на видимите от спътниците места с макети.

Американското командване, на свой ред, вероятно няма да поеме хазартни рискове и ще се стреми да ограничи мащабите на евентуален удар до минимума, който все пак би донесъл нужния политически ефект. Израелските атаки по ирански цели в Сирия научиха радарните оператори и разчетите на ЗРК как да се пазят от удар от въздуха, а също и как да отговарят – като свалянето на F-16 през февруари т.г. е доказателство за възможностите им.

Сегашното политическо ръководство на Иран (за разлика от това по времето на хардлайнера Махмуд Ахмединежад) изглежда по-слабо склонно да се впуска в самоубийствен пълномащабен конфликт със западните сили, а в Белия дом Доналд Тръмп добре съзнава какъв удар по плановете му за нов мандат може да се окаже фалстарт на война с Иран и последващо „затъване” там по примера на широко критикуваните от него кампании в Ирак и Афганистан.

И двете сили в този потенциален конфликт осъзнават своите силни и слаби страни и трезвата преценка е, че насочените в двете посоки ракети са по-скоро аргумент на масата за преговори, отколкото реално подготвени бойни оръжия. Дали обаче залогът със струпването на толкова бойна техника и войнствена реторика няма да се окаже фатално голям, следващите няколко дни ще покажат.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ние

    86 24 Отговор
    вече видяхме развитието и оръжията!
    Дронове за 180 млн падат като круши от въздушни пушки за 100 лв!
    Краварите са некадърна и изостанала общност!

    Коментиран от #34

  • 2 Патето яки

    43 10 Отговор
    Основно и най вече памперси.
  • 3 Синан

    62 15 Отговор
    Иран да не е слаба Сирия, Ирак, Авганистан и др. Иран е сила голяма и САЩ ги знаят много добре за това сега само лаят без да правят нищо интересно

    Коментиран от #12, #36, #44

  • 4 Кравари

    53 11 Отговор
    срещу перси т.е. Варвари срещу Цивилизация!
    Варварите от обора ще бъдат обезглавени!
  • 5 Citizen X

    37 3 Отговор
    Ще бъдат използвани-кой, каквото си има.
  • 6 KIIFAR

    46 9 Отговор
    Има един фактор Русия! А има и друг фактор Ирански флот който не се спонена изобщо!

    Коментиран от #20

  • 7 Софиянец

    8 28 Отговор
    Войната започна, въпрос на часове е да ги ударят.
  • 8 Монгола

    35 9 Отговор
    Пейтриът са безсилни срщу Скъд!
  • 9 Стефан

    12 11 Отговор
    Факти да знаете , самолетоносачите ЗАДЪЛЖИЛТЕЛНО влючват поне 1 подводница с ядени ракети, в радиус от 1500 км всичко се преслушва и може да бъде атакувано, това е зафдължително за ВСИЧКИ армии.
  • 10 ужас

    52 6 Отговор
    Тази война няма никаква международна подкрепа. Няма никакъв повод за започването й. САЩ са в изолация и война няма да има.
  • 11 Бесен Язовец

    49 13 Отговор
    Руснаците пращат ядрения ракетоносец,, Петър Векики" в протока и всичко приключва след него идва и ракетоносеца,, Москва"
  • 12 Киро

    40 9 Отговор

    До коментар #3 от "Синан":

    Абсолютно съм съгласен. Тези са единствените в тоя район с които шега не бива. Едно е да дърпаш ушите на Ердоган или на Асад, ама с тези си е беля. Друго ниво са. Дано да само приказки, че иначе е отива на добре.

    Коментиран от #16, #17

  • 13 Bahti

    41 9 Отговор
    Ако хамерика посегне на Иран, до тук са памперсите. От другата страна са Русия и Китай. Сметай...
  • 14 Повръщащия

    5 27 Отговор
    Какъв кеф ще е да почне и там война!

    Коментиран от #59

  • 15 Джо Байдън

    27 6 Отговор
    Рошко лае от Белия Дом но не знае да хапе!

    Коментиран от #19

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Монгола

    28 7 Отговор
    Те и Северна Корея щяха да атакува и естествено се отказаха само в Сомалия не се отказаха!
  • 19 Bahti

    6 3 Отговор

    До коментар #15 от "Джо Байдън":

    Ако те е хапала минджа, похвали се де! Хахахах
  • 20 Казуар

    10 8 Отговор

    До коментар #6 от "KIIFAR":

    Какво би направила Русия освен да снабдява с оръжие.

    Коментиран от #21

  • 21 KIIFAR

    29 8 Отговор

    До коментар #20 от "Казуар":

    Малко ли ти се струва? Нали видя как ракетите 300 - С сложиха мир в Сирия.
  • 22 Хисторик

    33 10 Отговор
    Някой забравя че чалата преля с убийството на Моамар Кадафи в Либия след падането на Триполи в Б. Изток има два нови основни играча и те са РФ и Китай. Това им тежи на американските и западо европейски капиталисти, нямат вече контрол там!
  • 23 Townboy

    36 9 Отговор
    Дано да се размине този път! Няма нищо по-опасно от залязваща империя с огромна военна мощ. Надявам се Путин да се намеси и вразуми чифутите от уол стрийт и техния рижав представител в белия дом.
  • 24 NO WAR

    19 37 Отговор
    Ма те иран са много силни!Вие май НЕ си давате сметка че САЩ и Израел располагат със най модерното оръжие,ако пожелаят ще обърнат света надоло със главата.Иран ще затихне за 6 часа!
    Не разбирам защо Иран продължава да се напъва за ядрено въоражение и своето унищожение?

    Коментиран от #28

  • 25 1+2

    33 5 Отговор
    Мое ли такава глупост- светът да зависи от настроението на един ненормален старец? Няма ли кой да го укроти?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Blackthorn

    29 9 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Позната конфигурация от САЩ: Самолетоносач (в случая - „Ейбрахам Линкълн”), тежък кръстосвач, четири разрушителя, стратегически бомбардировачи – по този начин в най-общ план изглеждат ударните групи на САЩ по време на всички кампании в Близкия изток през последните десетилетия."

    Ха! При възникване на конфликт тези корита ще отидат на дъното на морето за броени минути!

    Коментиран от #38

  • 28 Иван

    21 5 Отговор

    До коментар #24 от "NO WAR":

    Когато човек, като теб не разбира нещо, просто трябва да слуша тези, които разбират за да не се излага. 😂

    Коментиран от #35

  • 29 1+2

    25 5 Отговор
    САЩ, като нападат искат логистична подкрепа от Европа, като заграбят, на никого нищо не дават! Хитреци
  • 30 1+2

    17 5 Отговор

    До коментар #26 от "БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР":

    Пич, стругари няма отдавна, всичко е робот баце, с програмиране.
  • 31 999

    7 10 Отговор
    Тази статия е буквално копи/пейстната от сайта на БТВ. По жалка медия от факти надали има
  • 32 Гошо

    24 3 Отговор
    Европа този път проявява здрав разум и няма да се намеси, докато за Русия и Китай не е толкова сигурно. Дори да подкрепят Иран само логистично с техника за говеждите ще стане много лошо. А и Турция едва ли ще позволи използване на бази на нейна територия за удари срещу Иран.

    Коментиран от #40

  • 33 Божкеййййй6767

    19 2 Отговор
    Янките ще отворят кутията на Пандора.По всякакъв начин търсят военен конфликт.Турция която бе като спирачка в Близкия Изток излезе ли от НАТО се отваря пътя за много дълга военна конфронтация в региона.Такива шапшали като нас ще ги хакнат на първа линия или сами ще се предложим?Тероризма ще има разцвет и стимул.Конфликта ще прерасне на верска основа ......Дано не се стигне до война...
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 NO WAR

    8 19 Отговор

    До коментар #28 от "Иван":

    Добре че си ти компетентният че да ме просветли:)Една плюнка сополива като иран които все още си мислят че са ^ИмПеРия^ ще оплаши САЩ!?Ъъъ ма моля ти се....
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Багерист

    22 6 Отговор
    Тоя самолетоносач след 2 часа ще е на дъното и цялата стратегия на ЮЕСАРМИ ще е да си плюе на петите.Няма как ПВО-то на краварите да издържи на масирана ракетна атака.

    Коментиран от #43, #46

  • 38 червени боклуци

    5 15 Отговор

    До коментар #27 от "Blackthorn":

    Бая конфликти са преживели тези корита и още си плават.Няма да си жив за да ги видиш как потъват.Най-много след десетки години да ги нарежат за скраб.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 браво

    10 19 Отговор

    До коментар #32 от "Гошо":

    Жоре,базите са в Катар ,С.Арабия и на самолетоносачите.И ако САЩ решат да натупат чалмите ще го направят и хич няма да им пука .Целия свят събран заедно не може да се мери дори с една десета от НАТО .А САЩ е НАТО.

    Коментиран от #47

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Голем смях

    8 20 Отговор

    До коментар #37 от "Багерист":

    Булдозер,те тия американци големи абдали бе.Да вземеш да им станеш един военен експерт.Къде си чувал за потопен самолетоносач .Само самолетите му са повече от всички самолети на Иран.Първото което ще бъде унищожено са допотопните ракети на рязанките .Разликата мужду Иран и Албания е само в броя на населението.Иначе армиите им са еднакво силни.

    Коментиран от #49

  • 44 руска измет

    8 21 Отговор

    До коментар #3 от "Синан":

    И кои са Иран бе чалмо ? На практика нямат никаква авиация, а военноморския им флот е едно остаряло желязо, което не е никаква заплаха. Единственото което имат е стари ПВО комплекси които стават само за стреляне на фойерверки.
  • 45 Коментар📝

    4 0 Отговор
    https://btvnovinite.bg/svetut/sasht-sreshtu-iran-kakva-tehnika-shte-uchastva-v-pochti-neizbezhnija-konflikt.html 14:41 Btv
    21:10 COPY PASTE.Ма Айде да не се Заяждам.ТВОРЕТЕ ЖУРНАЛИСТИ.
  • 46 руска измет

    11 26 Отговор

    До коментар #37 от "Багерист":

    Нищо неможе да се доближи на разстояние достатъчно за да потопи американски самолетоносач.Затова и тези самолетоносачи се считат за непотопяеми. Още повече че американския самолетоносач е един малък град с около 5000 души население и струва над 10 милиарда долара. Дори и само при мисълта да се опиташ да го потопиш, ще бъдеш изтрит от лицето на земята и няма никакво значение дали си руската кочина, иранската кочина или която и да е друга ислямска кочина като първите две.

    Коментиран от #48, #50

  • 47 Мухахахахах

    22 12 Отговор

    До коментар #40 от "браво":

    Русия и Китай могат да смачкат цялото скапано нато барабар с Краварника, и то без да се използва ядрено оръжие, иначе Русия има потенциала сама да превърне в пустиня цялата Планета! Никоя държава от НАТО няма да иска да воюва срещу Китай или Русия, а камо ли срещу двете държави заедно, а те ще са заедно при евентуален конфлик със САЩ! Разбираш ли бе, цървул, или трябва да ти се рисува?!

    Коментиран от #57

  • 48 Багерист

    19 9 Отговор

    До коментар #46 от "руска измет":

    "Публикувано във факти.бг: Нищо неможе да се доближи на разстояние достатъчно за да потопи американски самолетоносач." Американските самолетоносачи издържат и на пряко попадение от метеорит.Смешни краварски фашкии.Няма нещо което плава да не може да бъде потопено и няма нещо летящо да не може да бъде свалено.
  • 49 Багерист

    19 7 Отговор

    До коментар #43 от "Голем смях":

    "Публикувано във факти.бг: Къде си чувал за потопен самолетоносач .Само самолетите му са повече от всички самолети на Иран."Има 6/ШЕСТ/ американски самолетоносача потопени в бойни действия.Шматки

    Коментиран от #58

  • 50 Ай стига бе

    19 7 Отговор

    До коментар #46 от "руска измет":

    Самолетоносачите да една доста голяма мишена. И американците признават, че са безсилни срещу свръхзвуковите Циркон и Кинжал. Докато ги засекат и в кораба ще има дупка с размерите на къща за гости. Сигурен ли си, че Иранците не са си купили няколко бройки от тях?

    Коментиран от #53

  • 51 Багерист

    14 5 Отговор
    Няма значение колко самолета има на американското корито.Ще бъде потопено от балистични ракети,а не със хвърчила.ПВО-то на авионосното съединение е осносно в ескадра разрушители/2-3 кораба/,като всеки от тях може да води 300 летящи цели,като може да порази до 80 от тях.Тоест на теория 240 цели.Ако Иран изтреля 300 ракети едновременно,американското 10микиардно корино ще е на дъното след 120 секунди

    Коментиран от #55, #56

  • 52 Erectus Maxsimus

    15 0 Отговор
    Първа серия. Война с Ирак. Втора серия. Война с Афганистан. Трета серия. Война с Иран и всичките ги излъчват по телевизията. Яко а.
  • 53 ss14

    10 18 Отговор

    До коментар #50 от "Ай стига бе":

    Къде САЩ признаха, че са безсилни бе фатмак? Какви циркони те гонят, и какво 5 лева. Кой ще ти позволи да се приближиш, за да изстреляш циркон русоиде? Макс дистанцията на циркон е 970км НО при балистична траектория, което срещу самолетоносач е безмислено. Така че реалното разстояние е около 400-500км, а нищо няма да бъде позволено да се доближи до нужното разстояние, нито американските кораби ще се приближават. Просто руснаците са безсилни и могат да бъдат смазани като хлебарки от САЩ, пък ако ще и още да правят макетни ракети като циркони, кинжали и всякакви други простотии с което да си оправдаят изоставането.

    Коментиран от #65, #70

  • 54 Виетнамска Нинджа

    11 5 Отговор
    Ние ги бихме тия с прашки и пръчки.И сега да дойдат пак ше ги пердашим.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 NA VI

    12 8 Отговор

    До коментар #47 от "Мухахахахах":

    Ама Русия не е СССР нали ти е ясно!?
  • 58 руската нация е най гнусната нация

    9 17 Отговор

    До коментар #49 от "Багерист":

    Смешен русофилски антибългарин. Гнус ме е, че дишаме един въздух с антибългарски боклуци като тебе!!!

    Коментиран от #71

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Не Багеристът, а ти си тъпака в случая

    12 6 Отговор

    До коментар #55 от "ss14":

    „Китай мобилизира балистични ракети DF-26, разположени са в северозападния район на страната, като според Пекин, оръжията имат способността да унищожават американски кораби, влизащи в оспорвани води в Южнокитайско море, съобщава ЕйБиСи.”
    Що тука пишете само неграмотни и невежи соросоиди, нима всичките сте такива, а?!

    Коментиран от #62

  • 61 ЕКСПЕРТА

    10 10 Отговор
    ЧАЛМАРИТЕ НЯМАТ ШАНС ,ЩЕ ФЪРЧАТ ЧАЛМИТЕ.ПЪРВО ЩЕ УДАРЯТ ИРАН,ПОСЛЕ ИДВА РЕД НА ТУРЦИЯ , И НАКРАЯ ЩЕ ОПРАВЯТ И СЕВЕРНА КОРЕЯ ПОНЕЖЕ ТАМ Е МАЛКО ПО ТРУДНО.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 педерусия

    6 12 Отговор
    Тея иран са по изостанала кочинка и от русия. САЩ ще ги отвеят за отрицателно време, а следващите са северно азиатските педеруси а Китай ще си вземе Сибир. Русонадупените да избират отсега дали искат да говорят на английски или на китайски.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Бай хой

    0 2 Отговор

    До коментар #56 от "гостгост":

    Със мерак.
  • 67 Спас безделника

    11 0 Отговор

    До коментар #16 от "Синан":

    Пак пишеш глупости. Турция е безкрайно лесна, но е нужна като територия на НАТО. ИРАН НЯМА ВЪТРЕШНА ОПОЗИЦИЯ, ВДИГА СЕ НАДЪХАН ЦЯЛ НАРОД, НОВ ВИЕТНАМ! А в Турция мръсната работа на янките ще я свършат Гюлен и кюрдите.
  • 68 Хрис

    7 4 Отговор

    До коментар #62 от "рашка е в колапс":

    Пич, защо постоянно си сменяш никовете? Зщо обиждаш "Багериста" и N 60, които явно са по-осведомени от теб ? Един съвет от мен -преди да започнеш да ругаеш и обиждаш някого, посъветвай се с ЧИЧКО ГУЪГЪЛ, много увисваш и квалификациите ти, като "малоумик " и "тъпоглав идиот" са по-потходящи за теб. Защо? Първо -корабите в т.ч. и самолетоносачите не се "свалят" , а се поразява, извеждат се извън строя или се унищожават-потопяват. Второ китайските противокорабни балестични ракети от типа DF са неопровержим факт, това го признават и американците. Принципа им за действие е "много простичък" - балистичната ракета извежда в района на действие на авионосната групировка бойната глава ( глави) на голяма височина, тя захваща определената цел и се насочва към нея. Системата за насочване може да бъде електроннооптична, радиолокационна и'т.н.
  • 69 Рускопишкофил

    3 5 Отговор
    Давайте ирански братя! Русия ще ви подкрепи. Нашият велик вожд Путин Паша няма да позволи братска ислямска държава да бъде нападната от соросоидните чифутите!
  • 70 Ай стига бе

    7 3 Отговор

    До коментар #53 от "ss14":

    Циркон изобщо не се движи по балистична треактория, а по постоянно променяща се и е неуязвим за сегашното ПВО. А 500 км. си е разстоянието София - Варна. Все едно от София да поразиш кораб на пристанище Варна. Напълно достатъчно. А Иран може и вече да ги има тия ракети. Руснаците доказаха,че продават всякакво оръжие на всеки който си плати, като Турция и С400 примерно.
  • 71 Шунка

    4 3 Отговор

    До коментар #58 от "руската нация е най гнусната нация":

    Че къде прочете нещо лошо за България в комент. му? Какви злобари има на този свят..
  • 72 Ю Кортес

    2 4 Отговор
    Ще се търкалят брадати чалми
  • 73 Начо

    1 4 Отговор
    Бг русонадупените станаха туркофили и ислямисти. Курнелата обаче си направи синът американски гражданин и изнесе краднатото от техноимпекс
  • 74 Бас ловя че..........

    3 3 Отговор
    Бай Тръмп ще заложи на лъкове и прашки.
  • 75 Ирационално

    2 3 Отговор
    От писано се изяснява, че сваленият дрон (над Иран) е придружаван от разузнавателен самолет (извън въздушното пространство на Иран), което го запазва, както и екипажа му. Иран-ците все пак имат чуство за съхранение. В тяхно въздушно простанство ще свалят дори и "херувим с шест крила", а Тръмп да разпореди "Атака...а...а...а, изисква пълна липса на разум и чуство за съхранение. И все пак по-доброто е станало!