Last news in Fakti

26 Юни, 2019 15:00 1 358 4

Британците ще имат нов премиер на 24 юли

  • тереза мей-
  • борис джонсън-
  • премиер-
  • великобритания-
  • джереми хънт

По-малко от месец до смяната

Британците ще имат нов премиер на 24 юли - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей ще се оттегли от поста и ще предаде властта на нейния наследник на 24 юли. В същия ден нейният приемник – Борис Джонсън или Джереми Хънт – ще бъде повикан от британската кралица и помолен да състави ново правителство.

Така набелязаният график от Тереза Мей означава, че на 24 юли, в деня, в който ще се оттегли от поста, тя ще бъде в Камарата на общините, за да отговаря на редовните въпроси към премиера. След това тя ще отиде в Бъкингамския дворец, за да информира кралицата за намерението си да напусне.

Едва след това, пак на 24 юли, нейният наследник ще бъде поканен от кралицата да сформира ново правителство на церемония в Бъкингамския дворец. Парламентът би трябвало да бъде разпуснат за лятна ваканция ден по-късно. А това породи загриженост сред много депутати, че може да стане така, че новият премиер да не бъде контролиран от парламента 6 седмици в изключително важен момент за Брекзит.

Някои искат гаранции от председателя на Камарата на общините Джон Бъркоу, че от новия премиер ще бъде търсена пълна отговорност до подновяването на работата на депутатите през есента. Опозиционната Лейбъристката партия смята да поиска вот на недоверие на новия премиер още през първия ден от встъпването му в длъжност, предаде БНР.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дон

    2 0 Отговор
    Още ли има хора, които вярващи, че зависи нещо от премиера на Великобритания ?

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Jhon

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дон":

    не е ли е рано за наркотици ?
  • 3 брок

    0 0 Отговор
    нека да е Борис,та хауса да е пълен,пък и добре ще се впише в галерията от дебили,"управляващи" света.
  • 4 ЕКСПЕРТА

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дон":

    ПУЙКАТА НЕ Е ПРЕМИЕР, А САМО ГОВОРИТЕЛ.
Новини по държави: