27 Юни, 2019 08:55 1 977 0

Хърватка оглави Съвета на Европа

  • мария бурич-
  • ес-
  • съвет на европа-
  • хърватия-
  • хърватка

За мен е чест и голяма отговорност, заяви тя

Хърватка оглави Съвета на Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Министърът на външните работи и европейските въпроси на Хърватия Мария Пейчинович Бурич беше избрана за генерален секретар на Съвета на Европа за пет години.

Тя спечели гласуването в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа със 159 от общо 268 гласа, побеждавайки белгийския външен министър Дидие Рейндерс, който събра 105 гласа, предаде БНР.

"За мен е чест и голяма отговорност да работя за доизграждането и насърчаването на видимостта, съгласуваността и значението на Съвета на Европа. Благодаря на всички, които са ме подкрепили. Благодаря на всички ви и за мен ще е удоволствие да работя с вас в бъдеще", заяви Мария Бурич.

Тя ще поеме поста на 18 септември от бившия норвежки премиер Турбьорн Ягланд, първия генерален секретар на създадената преди 70 години паневропейска организация за защита на човешките права и демокрацията. Той беше на поста два мандата.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА