28 Юни, 2019 09:15 3 412 2

Пожарът в Испания излезе от контрол (СНИМКИ)

  • каталуния-
  • испания-
  • пожар-
  • жега

Огънят се развихри в сряда следобед в Торе дел Еспаньол в североизточния регион на Каталуния

Пожарът в Испания излезе от контрол (СНИМКИ) - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Испански горски пожар излезе извън контрол на фона на европейска топлинна вълна, унищожавайки земята, докато стотици пожарникари се борят с огнената стихия, съобщиха местните власти.

Пожарът се развихри в сряда следобед в Торе дел Еспаньол в североизточния регион на Каталуния и до четвъртък бе унищожен повече от 55 000 декара, съобщиха от регионалното правителство. Пожарът може в крайна сметка да погълне 200 000 декара. Случващото се беше представено като "екстремен риск", се казва в изявление.

Около 350 пожарникари, подкрепени от около 230 войници и 15 въздушни танкера, бяха на мястото на пожара, най-лошият в Каталуния за 20 години. Пожарът бушуваше на няколко километра от атомната централа. Служители заявиха, че обектът не е изложен на риск, тъй като ветровете отнасят пламъците встрани от него.

Пожарът в Испания излезе от контрол (СНИМКИ)

"Трудностите са такива, че не можем да говорим за пожар, който е под контрол или в фазата на изчезване, а по-скоро, че сме в момент, когато пламъкът става все по-голям", заяви регионалният министър на вътрешните работи Мигел Бук пред каталунското радио.

Той каза, че стихията може да е била предизвикана от натрупване на тор в една ферма, която генерира достатъчно топлина, за да експлодира и да генерира искри. Пожарникарите съобщиха, че стръмният терен пречи на усилията да се контролира пламъкът, който се разпространи бързо поради силните ветрове и високите температури, които се приближиха до 40 градуса по Целзий.

Около 50 души са били евакуирани от домовете си, а пътища са затворени, казаха от регионалното правителство. Много евакуирани обявиха, че са избягали само с дрехите на гърба си.

Пожарът в Испания излезе от контрол (СНИМКИ)

Службите за спешна помощ наредиха на около 250 жители на село Бовера да не излизат от домовете си.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хак им е на каталунците

    0 5 Отговор
    Трябваше сега да са сами, отцепени от Испания, да видят от къде ще получават подкрепа в борбата с пожара, тия отцепници.
  • 2 Шаран БГ

    6 0 Отговор
    Как е възможно да злорадства човек на нечие бедствие ?? " Хак им е на каталунците" - добре ли си, българино ? Това е нещастие, а дали са самостоятелни или не - това е друг въпрос. Дори да бяха отделени, мислите ли , че Родината -майка нямаше да помогне ??
Новини по държави: