29 Юни, 2019 08:03 2 983 37

Руският шпионин, посетил България, е ръководил отравянето на Скрипал

  • сергей скрипал-
  • денис сергеев-
  • новичок-
  • българия-
  • русия-
  • операция

Русия отрича да е замесена

Руският шпионин, посетил България, е ръководил отравянето на Скрипал - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Денис Сергеев, третият руснак, уличен в опита за отравяне на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри миналата година, е висш офицер от военното разузнаване и на практика е бил ръководителят на операцията. Това показват последните сведения, изнесени по случая от Би Би Си в програмата „Нюзнайт“ и разследващия сайт Bellingcat.

При предишното разследване бе установено, че освен Александър Мишкин и Анатолий Чепига във Великобритания по време на инцидента е бил и Денис Сергеев. Сега е уточнено, че той е пристигнал сутринта на 2 март 2018 година на литеще „Хийтроу“ и е напуснал страната на 4 март следобед след като веществото „Новичок“ е било вече на дръжката на входната врата на дома на Сергей Скрипал. На базата на данните от неговия телефон Bellingcat е установил движенията му. Той не е напускал Лондон и по всяка вероятност през цялото време е държал връзка с останалите двама, както и с Москва. Много е вероятно той да се срещнал за кратко с Мишкин и Чепига малко преди да отпътуват от Лондон за Солсбъри.

Разследващите твърдят, че Сергеев е с чин генерал-майор, докато Мишкин и Чепига са полковници. Припомня се също, че Денис Сергеев, известен под псевдонима Сергей Фьодоров, вероятно има връзка и с отравянето на български бизнесмен през 2015 година, предаде БНР.

Би Би Си цитира Христо Грозев от Bellingcat, че въпреки сведенията, че Сергей Скрипал е бил следен отдавна от руското военно разузнаване и е имало сериозна подготовка, решението за действие е било взето в последния момент, тъй като от телефона на Сергеев става ясно, че на 1 март в Москва той отчаяно е звънял на агенции, за да си осигури полетите до Лондон и обратно. Случаят Скрипал отново бе повдигнат от премиера Тереза Мей на срещата ѝ с Владимир Путин по време на Г-20 в Япония. Русия отрича да е замесена.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Валерката

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "Валери Симеонов":

    ТИХО! :D

    Коментиран от #6

  • 3 съмнението остава

    10 19 Отговор
    Русия отрича, но Путин не.

    Коментиран от #4, #28

  • 4 Валерката

    18 2 Отговор

    До коментар #3 от "съмнението остава":

    КОЙ е Христо Грозев от Bellingcat?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Глупости

    33 12 Отговор
    Тази лъжа се повтори много пъти и се превърна в истина. Пък и в крайна сметка всеки предател заслужава подобна съдба.

    Коментиран от #26

  • 8 Луд

    20 3 Отговор
    А тука защо не си е свършил работата
  • 9 Въпроси

    23 4 Отговор
    Как така един не почина от тази свръх отрова Новичок? И защо англичаните не дадоха на никой никакви проби за изследване да видим как установиха че е руска тая отрова и въобще дали е новичок?
  • 10 пък аз съм генералисимус

    30 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Разследващите твърдят, че Сергеев е с чин генерал-майор, докато Мишкин и Чепига са полковници.
    -Е, те затова са си забравили флакона с Новичок в парка. Още са неопитни. Трябвало е Путин да изпрати някой маршал или поне министъра на отбраната Шойгу. Той е щял да свърши работата чисто.

    Коментиран от #11

  • 11 Хаджи хаджи Българин

    15 3 Отговор

    До коментар #10 от "пък аз съм генералисимус":

    Тея от снимката са като от холивудски сериал! Ама масите консумират това, което им се предложи! Няма и косъм от тоя Струпал! Ще излезе, че тая сага може да продължи в толкова серии, че да надмине " Красиви и богати"
  • 12 Хохи

    16 2 Отговор
    Новини за МАЛОУМНИЦИ. ВСЕКИ ДЕН НИ ЗАЛИВАТ С ГЛУПОСТИ ПОСЛУШНИТЕ ЖУРНАЛЯ РАБОТЕЩИ ЗА СОРОСНЯТА
  • 13 Ххх

    17 2 Отговор
    Само идиоти вярват на всички тези простотии. Новичока го раздават като студена бира, полковници и генерали на по около 35 г…… Подобно на чумата по животните в България !
    Смешници
  • 14 123

    1 0 Отговор
    Денис = 🤯 = 🙊
  • 15 a t aka

    7 1 Отговор
    Руфобите страдат ужасно, че не си отровихме отношенията с Рус, и да изгоним готвача от посолството.
  • 16 простофоб

    14 2 Отговор
    Руски генерал-майор от тайните служби ОТЧАЯНО ЗВЪНИ НА АГЕНЦИИ ЗА ДА СИ КУПИ САМОЛЕТНИ БИЛЕТИ...
    Няма нужда от коментар, но все пак и скалата на тъпомера има край...
  • 17 Нормален

    9 2 Отговор
    Сега ще се направи филм или сериал в който ще се покажат и най-малките детайли от отравянето както и смелата намеса на mi 6,7или 8 , спасението на Скрипал и лечението на отровения с закупен от аптека "старичок"

    Коментиран от #18

  • 18 007

    6 2 Отговор

    До коментар #17 от "Нормален":

    Искам роля в сериала.
  • 19 вуйчо

    5 3 Отговор
    Стига с тия глупости.И децата разбраха,че всичко е инсценировка.
  • 20 някой

    5 2 Отговор
    Ингилизите или все още живеят във времето на "Велика Англия" или с този джендеризъм наистина са затъпяли до безумие!!!
  • 21 НЕ РАЗБИРАМ

    6 2 Отговор
    КАК ТАКА ИЗ РАЗНИ ДЪРЖАВИЦИ ЩЪКАТ САМО РУСКИ ШПИОНИ ТОВА ЦРУ МОСАД МИ И ОЩЕ БЕЗБРОИ СЛУЖБИ СИ СЕДЯТ НА ТОПЛО ПРЕД КАМИНАТА БЕЗПОЛЕЗНИ
  • 22 Трудовакъ

    7 4 Отговор
    Истерията от около случая "Скрипал" се раздухва с пропагандни цели. Руските специални служби нямат нищо общо с този случай. Това е мащабно, но нескопосано организирана провокация от британската МИ - 6 с цел да се очерни Русия, да се наруши организацията на провеждането на Световното първенство по футбол, провеждано в Русия, вкл. да да бъде бойкотирано от повечето страни - участници, да се уплашат и дезинформират туристите, посещаващи Русия, да се въздейства на президентските избори (ефектът обаче се оказа обратен, Путин спечели убедително), като допълнителен ефект да служи за претекст да се навреди икономически на Русия чрез измислянето на допълнителни санкции, както стана със сваления над Донбас пътнически "Боинг" от украинската армия (не им е за първи път, през 2001 г. свалиха израелски пътнически самолет, и тогава лъгаха и отричаха, но ги разобличиха като лъжци на държавно ниво). Руснаците сгазиха здраво британските интереси в Сирия и на други места, набиха канчето на техния спецназ, провалиха им доста тайни операции, водещи до неоснователно икономическо обогатяване на Обединеното кралство за сметка на трети страни, основно от Третия свят. Животинската ненавист и омразата на британската политическа класа и благородниците към Русия не е от вчера, да си спомним Кримската война (1853 г. - 1856 г.) - цяла Западна Европа и турците срещу един - Руската империя.
    И какво стана след т.н. "отравяне" - няма трупове на нарочените за отравяне, няма изявления на оце
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 стоян георгиев

    5 6 Отговор
    русия се изложи тотално със случая скрипал.бе разкрита цялата и операция като се почне от деистващите на терен та се стигне до използваната отрова.колкото и да отричат няма как да се скрият фактите.за последните години тва епоредното руско безчестно деяние,след убииството на литвиненко свалянето на малаизииския самолет,асега и скрипал.

    Коментиран от #30

  • 25 Main Fürher

    4 4 Отговор
    Глупаците си мислят,че Америка вреди на България,ама знаете ли,че американски президент не е идвал в България,а Путин идва в България през няколко месеца?!Да не говорим,че на морето е пълно с дърти руски комуняги,хора от КГБ.Да не забравяме,че в България нашият ,,демократичен" премиер носи тениска на Че Гевара и го сравнява с Гоце Делчев.Волен Сидеров, КУРнелия Нинова и Коста Копейкин също са слуги на Кремъл и движат нещата в България.Истината е,че ние никога не сме били важни за САЩ,защото в България те знаят че няма как да имат силно влияние,благодарение на липсата на общи неща.Да ни е честито 70 годишното руско-савецко робство! :)

    Коментиран от #29

  • 26 руската нация е най гнусната нация

    6 4 Отговор

    До коментар #7 от "Глупости":

    To единствените които го отричат сте вие русофилските лизачи.Целия свят е наясно ,че са били руснаците,както и самите руснаци "отричат" с половин уста.Просто си прекалено гнусен слуга и поне като кажеш ,че било лъжа ,кажи защо и се обоснови ,иначе изглеждаш просто като поредния гнусен русоид !
  • 27 Румяна Костова

    3 3 Отговор
    Трима офицери, за да намажат една дръжка на врата. Работа, която може да свърши и един наркоман за 2 дози. Bellingcat до сега доказателства не са предоставили. В наказателния кодекс на никоя държава не е застъпено, че си виновен в престъпление,само защото си се намирал в същия град, в който то е извършено.
  • 28 Румяна Костова

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "съмнението остава":

    Не си представям Путин на всяка публикация на тези така наречени журналисти да дава опровержение. Той си има по-важни дела! Но в Япония той даде отговор на този въпрос за такива като Вас. Каза, че предателите шпиони трябва да бъдат наказани. И Скрипал е изтърпял в затвора своето наказание. И, че на Русия не и е необходимо да трови никому ненужен бивш шпионин, който от 9 години няма никаква информация, която да предложи.
  • 29 Румяна Костова

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "Main Fürher":

    Не разбрах сърдитото Ви мърморете, с което сте против САЩ, Нинова и руските старчоци от КГБ, които се съсредоточават по българските плажове. Путин, обаче е излязъл от мрачните Ви сънища и вече периодично го виждате в България. Едва ли тук във форума някой знае как се лекуват халюцинации, обърнете се към психо специалист.
  • 30 Румяна Костова

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "стоян георгиев":

    Да, но защо ако англичаните имат нужните доказателства не ги предоставят в международните съдилища, в които и без това Русия е виновна по всички параграфи, а пускат Bellingcat да се упражнява в красниречие? Ще Ви подсетя, ако се затрудняват-Защото нямат нищо, с което да обвинят Русия, а журналистите не носят никаква отговорност и могат да си пишат колкото искат, без това да има някакво значение или да доведе до някакви резултати .Разчита се, че на русофобията трябва редовно да се дава храна. Между другото и Тереза Мей се снима в Япония с Путин, вярно с много кисела физиономия. А той усмихнат.

    Коментиран от #31

  • 31 стоян георгиев

    1 4 Отговор

    До коментар #30 от "Румяна Костова":

    а ти що лъжеш ма другарко?англичаните подават случая скрипал във всички мездхународни институции адекватни в тази ситуация.скрипал и малаизииския са идентични случаи свързани с международен съд ,финансови претенции и санкции срещу русия.

    Коментиран от #35

  • 32 Дориан

    2 1 Отговор
    Очевидно много ниско е паднало нивото на следствието, разследването и дознанието на острова. Никакви доказателства не подкрепят тези "твърдения". Всъщност дори персонажите може да са измислени и тези лица на практика да не съществуват. Аз се съмнявам и за наличието на човек на име "скрипал". Ситуацията малко напомня на шуробаджанащината в нашето МВР. Счупил крака съм нещо вкъщи, имам познати в МВР и те ми скалъпват някаква история, с която обвинявам комшиите.

    Коментиран от #34

  • 33 Барчо

    2 0 Отговор
    Щом генерали и полковници се занимават с директно поръчково убийство, какво ли правят редниците??? Дали този с чадъра дето боцна нашия Марков не е бил някой генералисимус или контраадмирал или пък може да е бил и самия Брежнев!!! Чуват ли се изобщо какви ги плещят тези празни тикви. Ама то празна тиква какво ли може да измисли, освен някаква небивалица. Интересното е обаче че и те не си вярват, нищо че дават вид. Терезата пак пита Путин по този въпрос и не знам какво изобщо е очаквала да получи като отговор. Да имаш за съюзник малоумник е сигурно че вече си загубил войната преди да си я започнал.
  • 34 Барчо

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "Дориан":

    Не знам дали си спомняш оная простотия на Потрошенко дето инсценираха убийството на некакъв укри, дето го снимаха убит със сума ти кръв под него. Яки снимки и ореваха орталъка как руснаците са го очистили. Свидетели, камери..... Абе чудеса. Скриха го тоя, но той пък сам се показа жив и здрав по случайност и цялата журналистическа гилдия беше в потрес. Тази измама я продължиха с голямата лъжа, че верно е била инсценировка и то по акъл точно на Потрошенко, та да хванат някакъв истински убиец. Май никого не хванаха и този случай вече се забрави. Това със Скрипи е нещо подобно, ако не и по-гнусно. Човека си излежа присъдата в руски пандел и там можеха да го свитнат във всяка една секунда тихомълком за тези години и никой нямаше и да разбере. Но той си излежа и си излезе, като не представлява изобщо никакъв интерес на службите.
  • 35 Барчо

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "стоян георгиев":

    Стойчоооо, Стойчо! За Скрипи няма абсолютно никакви доказателства и няма как да има. По принцип има някакви косвени и то по-скоро скалъпване на избирателно показване. По онова време със сигурност е имало поне 1000 руснака, които са минали в района, но със сигурност са снимани и поне 1000 французи и много други, както и да речем 20 000 англичани. Та службите са гледали кино и са започнали преразказ по картинка. Първо не е възможно при сегашните проверки да прекараш какъвто и да е отровен газ. Да не си мислиш че го прекарват в пластмасово шише от лиманада??? Тази банка никога няма да може да мине проверките на летищата. Второ, няма нито един свидетел, който да е видял как еди кой и е застанал до вратата със защитен костюм и маже дръжката с баданарката. Да не говорим че новичока не може да седи в свободно състояние много време и се разпада. И много, много още простотии ..... Въобще са толкова жалки и смешни, че дори не ми се вярва да съществуват подобни в истинския живот!!!
  • 36 Страти

    1 2 Отговор
    Чета постоянно коментарите в нета и ми е ясно защо сме на този хал . Защото 95% от българите са малоумни помияри , и няма измъкване от това положение , няма как да се оправим . Искам да кажа на всички помияри защитаващи Путин и неговата шайка , че никой в цивилизования свят не ви смята за хора , вие сте просто едни примати които погребахте България .
  • 37 Патриот

    0 0 Отговор
    Цял свят разбра и за 11-ти септември и на Скрипал, само нашите драскачи продължават да ни мислят за глупаци и да драскат платена пропаганда.
Новини по държави: