29 Юни, 2019 16:20 3 979 17

Сенатът улесни Тръмп да нападне Иран

  • иран-
  • война-
  • сенат-
  • сащ-
  • улесни-
  • доналд тръмп

Никой не може да спре Тръмп, ако реши да обяви война на Техеран

Сенатът улесни Тръмп да нападне Иран - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

След разгорещени дебати, продължили повече от шест часа, 41 сенатори гласуваха за отхвърляне на изменение на Закона за националното отбрана, което щеше да им даде право да блокират военните операции на президента в чужбина. Внеслите изменението не успяха да достигнат необходимото мнозинство от над 60 гласа, предаде БГНЕС, цитирайки "Спутник".

По-рано двупартийна група от сенатори обяви правно предложение, което би променило Закона за националното отбрана за 2020 г., изискващо от президента да поиска одобрение от Конгреса при извършването на военни действия в чужди държави.

В момента президентът има правомощията да разрешава военни операции срещу чужди страни, като използва законодателство, установено след терористичните атаки от 11 септември. Противоречивата разпоредба е използвана многократно от САЩ през последните две десетилетия за спорни интервенции в страни от Африка, Азия и Близкия изток - в държави като Афганистан, Ирак, Либия, Сирия, Етиопия и Йемен.

По-рано единият от внеслите поправката Тим Кайне, сенатор демократ от Вирджиния, предупреди, че американската война срещу Иран "ще бъде колосална грешка" и призова колегите си да одобрят мярката за предотвратяване на "подбудата, насърчаването, заблудата" и „впускането в трета война в Близкия изток“.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El texeran

    47 11 Отговор
    СЛАВА НА ИРАН! ;)

    Коментиран от #4

  • 2 El chochone

    48 14 Отговор
    ХАхаха ако Русия реши може да заличи обора от лицето на земята!

    Коментиран от #5, #6

  • 3 Луд

    40 5 Отговор
    А защо не гласуват войната да се води на тяхна територия.Много агресия има в САЩ.Повече от колкото Корея, талибаните и всякакви там откачалки взети заедно.
  • 4 Русофил ислямист

    7 20 Отговор

    До коментар #1 от "El texeran":

    Да живее русия и исляма !

    Коментиран от #7

  • 5 чичо САМ

    10 31 Отговор

    До коментар #2 от "El chochone":

    Това сигурно от Мултфилм са ти го казали . Тя Русия много да не знае ,да не отнесе тежките шамари,че 100 г. няма да може да се оправи.

    Коментиран от #10

  • 6 Русофил ислямист

    8 33 Отговор

    До коментар #2 от "El chochone":

    Ако САЩ реши може да заличи кочината от лицето на Земята!

    Коментиран от #9

  • 7 Kcaniba

    22 7 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил ислямист":

    Ислама и салама са ти от османското съжигелство.
    Русия ке ви мачка, соросня!!!
    Иран ще троши каските на фащисаните, а Русия ще варси да нема нечестни игри!!!
  • 8 Анти милиционер

    11 6 Отговор
    Къртят здраво американските седерасти на Синагогата.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 СССРБарета

    17 3 Отговор
    Тези пък олигофрени втора конгрес все едно си мислят че нещо решават! удари да бъде нападнат Иран или не може може да реши само един човек И той се намира в Кремъл!!!

    Коментиран от #13

  • 12 АНЕНЕРБЕ

    10 4 Отговор
    Колко сте жалки. Кого ще нападате , че нещо не ми е ясно??? Може би СЕВЕРНА КОРЕЯ с чийто ДИКТАТОР Тръмп иска само да си стисне ръката на границата между двете Кореи ли?? Или пък ИРАН който е готов да взриви ДЪЛБОКОВОДНИТЕ ВОДОРОДНИ МИНИ разположени край бреговете на САЩ ли?? В момнта вие УМИРАТЕ от СТРАХ да не бъдете пометени от вълна ЦУНАМИ предизвикана от ДЪЛБОКОВОДЕН ЯДРЕН ВЗРИВ !!! ИРАН и СЕВЕРНА КОРЕЯ РАЗРАБОТИХА СЪВЕТСКАТА СИСТЕМА "ПЕРИМЕТЪР" ИЗВЕСТНА ОЩЕ КАТО "МЪРТВА РЪКА" !!! Срещу нея САЩ са безсилини!! Затова ревът като ободени мечета да не се допусне ИРАН да има ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ !!!! АМИ АКО ВЕЧЕ ГО ИМА И ГО Е ЗАКУПИЛ ОТ ПАКИСТАН ИЛИ СЕВЕРНА КОРЕЯ?!!!! Ако ИРАНСКИТЕ МИНИ вече са заредени и поставени не в Ормутския проток , а на няколко десетки километра от АМЕРИКАНСКОТО АДРИЕТИЧЕСКО КРАЙБРЕЖИЕ !!! Само след 30 минути и от САЩ няма да е останало нищо!!!
  • 13 АНЕНЕРБЕ

    3 11 Отговор

    До коментар #11 от "СССРБарета":

    ПАЛЯЧОТО В КРЕМЪЛ , СЕ ЧУСТВА СЪЩО ТОЛКОВА БЕЗПОМОЩЕН КАКТО И НЕГОВИТЕ АМЕРИКАНСКИ КОЛОНИЗАТОРИ. Путин или актьора изпълняващ неговата роля в Кремъл са наясно, че центъра на тежеста се премасти по на ИЗТОК в една ПОДНЕБЕСНА ИМПЕРИЯ , която знае която привиква от време на време палавият КИМ спирайки го от това да унищожи света. В САЩ са наясно, че разработената в СССР система ПЕРИМЕТЪР вече има КОРЕЙСКИ ВАРИАНТ , а утре може би и ПЕРСИЙСКИ !! Как ли биха се чуствали разположените по американското АДРИЕТИЧЕСКО крайбрежие градове залети от ВЪЛНА ЦУНАМИ предизвикана от ДЪЛБОКОВОДЕН ЯДРЕН ВЗРИВ от КОРЕЙСКИ ИЛИ ПЕРСИЙСКИ ДЪЛБОКОВОДНИ МИНИ?!!! Колко е жалка и нещастна Америка пред това което може да направи един диктатор като КИМ ЧЕН УН или АЛИ ХАМЕНЕЙ, който само чака САЩ да направят една малка грешна стъпка която ще ги заличи от лицето на земята!
  • 14 някой

    4 1 Отговор
    Само че на наглеца не му стиска. Този път ЕС не искат да подкрепят малоумни измислици.
  • 15 Оберстгрупенфюрер

    4 7 Отговор

    До коментар #9 от "Еl comandante":

    Куфарите и бегом марш към твоята Русия. Да не хапнеш, загризеш ''ганьовото'' дърво.../бухалката/...
  • 16 ИСТИНАТА

    2 2 Отговор
    ТОВА ЧАКА ЯНКИТЕ СЛЕД АТАКАТА НА ИРАН:
    https://www.youtube.com/watch?v=ISLkO31qV8c БЕДНА ИМ Е ФАНТАЗИЯТА КАКВО СА ИМ ПОДГОТВИЛИ СЕВЕРОКОРЕЙЦИТЕ И ПЕРСИТЕ!!!
  • 17 Бай Благой

    0 1 Отговор
    Заградени от 2 океана...тия кравари водят войни по целия свят ама не и на тяхна територия.