Когато ни залюти в устата след някое особено пиперливо ястие, по-добре да забравим за чашата вода - пожарът най-добре се гаси с мляко или кола, пише в. "Метро".
Най-голяма грешка бихме направили, ако се опитаме да премахнем лютивината в устата с халба бира. Тя има точно противоположния ефект и би я засилила.
Изследователи от университета "Пен" са тествали седем напитки, за да разберат коя най-добре се справя с лютото. На 72 доброволци било предложено да изпият една особено пиперлива "Блъди Мери", след което получили различни напитки, за да се изпита "пожарогасителния" им ефект - вода, кола, газирана вода, мляко, бира.
Най-добър ефект имало млякото, което благодарение на протеина си казеин, обезврежда ефекта на капсаицина, съставката виновна за лютия вкус. След него най-добре се представила колата, благодарение на високото си съдържание на захар. Тя донякъде "заглушава" действието на капсаицина.
Напитките, съдържащи дори и малки количества алкохол, изострят паренето поради въздействието на спирта върху рецепторите ни.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Я па тия ше ме учат
Коментиран от #7
20:45 01.07.2019
2 Прав Слав
20:50 01.07.2019
3 Некакъв
20:59 01.07.2019
4 taraskon
21:16 01.07.2019
5 Само
22:01 01.07.2019
6 Край
Защо е такъв света.
Коментиран от #8
22:23 01.07.2019
7 куку руку ку
До коментар #1 от "Я па тия ше ме учат":
Гаси се най-бързо с млечен протеин; мляко, сиренце, кашкавалец. Газираното помага за момента, докато е в устата (както и всяка течност, без гореща супа де).22:44 01.07.2019
8 логичен въпрос
До коментар #6 от "Край":
А ти откъде знаеш, че не е сладко ? Опитвал ли си ??? ;)))22:47 01.07.2019
9 Хасан
23:01 01.07.2019
10 Голям прос
23:43 01.07.2019
11 КонТрол
23:47 01.07.2019
12 Голям прос
23:49 01.07.2019
13 клин клин избива
Коментиран от #15
00:10 02.07.2019
14 Този коментар е премахнат от модератор.
15 Този коментар е премахнат от модератор.
16 Този коментар е премахнат от модератор.
17 Този коментар е премахнат от модератор.