3 Юли, 2019 10:37 1 609 1

Слънцето се скри над Чили и Аржентина

  • аржентина-
  • чили-
  • слънце-
  • затъмнение-
  • слънчево затъмнение

Хиляди учени и туристи наблюдаваха затъмнението

Слънцето се скри над Чили и Аржентина - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Пълно слънчево затъмнение, продължило 2,36 минути, наблюдаваха вчера в северната част на Чили, съобщиха световните агенции. Редкият феномен беше наблюдаван също в Тихоокеанския регион и Аржентина.

Затъмнението започна в 13.01 часа местно време /17.01 по Гринуич/ в Тихия океан. Ивицата на пълната тъмнина, широка над 150 километра, достигна северните брегове на Чили в 16.38 часа /20.38 по Гринуич/, преди да прекоси централните части на Аржентина и да се изгуби в Атлантическия океан.

Близо 300 хиляди туристи, учени, любители на слънчеви затъмнения или просто любопитни се стекоха в северните части на Чили, където са разположени близо половината от обсерваториите на планетата, за да наблюдават феномена.

В столицата Сантяго, където затъмнението беше видимо на 92 процента, жителите се струпаха по покривите на сградите, в парковете и площадите, за да се възхитят на космическия спектакъл. В Аржентина основната географска точка за наблюдение беше района Куйо в централната част на страната. Следващото пълно слънчево затъмнение, видимо над Южна Америка, ще бъде на 14 декември 2020 година, съобщи DPA.

Слънцето се скри над Чили и Аржентина
Снимка: БГНЕС/ EPA

Слънцето се скри над Чили и Аржентина
Снимка: БГНЕС/ EPA

Слънцето се скри над Чили и Аржентина
Снимка: БГНЕС/ EPA

Слънцето се скри над Чили и Аржентина
Снимка: БГНЕС/ EPA


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    3 0 Отговор
    и над бизнеса в българия се скри с цена на тока поскъпнала с 200% .... за сравнение в европа е почти тройно по евтино на киловат час
Новини по държави: