Last news in Fakti

3 Юли, 2019 20:16 7 930 17

Литва обяви извънредно положение

  • литва-
  • суша-
  • жега-
  • глобално затопляне

Тежката суша, която обхвана балтийските страни, може да намали наполовина реколтата тази година

Литва обяви извънредно положение - 1
Снимка: Shutterstock

Литва обяви извънредно положение заради тежката суша, обхванала балтийските страни, която може да намали наполовина реколтата тази година, предаде Франс прес.

Липсата на дъжд е понижила нивото на водите в редица реки, поставяйки в опасност селскостопанските култури, рибните популации и речния транспорт.

Официалното обявяване на извънредно положение ще позволи на правителството да компенсира селскостопанските производители за част от загубите им.

"Земеделците прогнозират, че има риск реколтата им да намалее с 40 до 50 процента. Рибните запаси също са застрашени", заяви министърът на околната среда на Литва Кестутис Мажейкa.

Според него не бива да има съмнение, че климатичните промени в света са в основата на продължаващите топлинни вълни, които са все по-интензивни през последните години.

Мажейка призова съседен Беларус да повиши нивото на река Нерис чрез източване на повече вода от резервоарите.

Тази година месец юни е бил най-топлият, регистриран някога в света, най-вече заради изключителните горещини в Европа, се посочва в публикувани сателитни данни.

Литва също е регистрирала най-топлия юни в историята си, с максимална температура от 35,7 градуса по Целзий на 12 юни.

Миналата седмица пожарникарите се бориха с горски пожари, предизвикани от горещината в торфищата на Западна Литва и съседна Латвия.

Полските власти обявиха тази седмица, че има риск сушата да засегне зърнените култури в 14 от 16-те региона на страната.

Академията на науките в Прага обяви, че сушата би могла да засегне цяла Чехия с "изключително или извънредно засушаване на 80 процента" от територията на страната.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Gogo

    17 3 Отговор
    Време е за пари.Бате Бойко време е и ние да обявим бедствено положение оти и тия искат да ръфат от баницата.
  • 3 Голям прос

    15 9 Отговор
    Русия трябва да е виновна. Налага им санкци в отговор на изключването на Турция от програмата Ф-35. Един по един ще ги умори. Сега е ред на Украйна, като се увеличи налягането на газа за да им гръмнат газовите котлони и бойлери и да се всее паника
  • 4 Цанко

    22 1 Отговор
    От кого ще си купят сега пшеница - от Русия или от обора?

    Коментиран от #5

  • 5 onq s konq

    7 9 Отговор

    До коментар #4 от "Цанко":

    ОТ БЪЛГАРИЯ,защото сме ном.1 поне за Европа!

    Коментиран от #8

  • 6 патриотъ

    13 3 Отговор
    Тия са по-залухани и от нас,смотаняците нещастни!

    Коментиран от #9

  • 7 Хаха

    14 0 Отговор
    Бре стойте кротко и си пийкаите бе !
    Русия е виновна и че на Юпитер днес 2 червея са умрели от жега ?
    Или че бай Гошо се е напил и прибил жена си !
    Не заработихте ли днес достатъчно ?
    Каква е тази шизофрения !
  • 8 Батиста

    14 3 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Номер едно по какво ? Имаш ли понятие колко произвеждаме , колко ни трябва за изхранване и колко можем да изнесем ? С това което изнасяме не можем да изхраним половин Москва !!!

    Коментиран от #13, #14

  • 9 анонимен

    4 10 Отговор

    До коментар #6 от "патриотъ":

    Ти не си мозъчно добре. Ходил ли си в Литва? Това са прекрасни хора и много работливи и имат по голям стандарт от БГ въпреки тежкото съветско минало. Градовете и селата им са по скандинавски образец...За Естония да не говорим че в електронното правителство са страшно напред и там предвиждването на документи за какво ли не е за минти а тук с месеци не мога да придвижа едни елементарни документи по БГ бюрокрациите....
  • 10 Голям Слон

    8 4 Отговор
    Селата им са точно руски тип :-)
    Градовете са чисти и спретнати, но трудно мога да ги нарека скандинавски. Откъде знам ли? Всяка година съм там поне по веднъж :-) Безспорно са много по-добре от България.

    Коментиран от #12

  • 11 Иисус Христос

    8 2 Отговор
    Изглежда имат големи грехове балтийските! Да поискат прошка за предатесвото си, и може би, ще завали и при тях!
  • 12 Бесен Язовец

    6 5 Отговор

    До коментар #10 от "Голям Слон":

    Чий го дириш по литовските села? Някоя фуста ли те тегли там?
  • 13 Гост1

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "Батиста":

    Половин москва са две българии... де толкова жито
  • 14 onq s konq

    2 9 Отговор

    До коментар #8 от "Батиста":

    Естествено че имам,ЗА ДА ГО ПИША!Виж в Гугъла КОЛКО ЖИТО,ЦАРЕВИЦА,СЛЪНЧОГЛЕД и др. зърнени култури произвеждаме,колко остават за вътр. пазар и КОЛКО ИЗНАСЯМЕ.А че ГЛАДНА МОСКВА НЯМА НАЯЖДАНЕ - това си е техен проблем:)
  • 15 666

    2 1 Отговор
    Чудесна новина! Дай Боже на всички русофоби такива изпитания!
  • 16 Кой... Кой

    0 0 Отговор
    Кой потопи най-модерната руска подводница?? Кой, кой....?? Кой...??
  • 17 Грую

    0 0 Отговор
    На ви сега техническа и технологична революция. Яжте ми сега .......!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания