Last news in Fakti

4 Юли, 2019 08:16 3 211 6

Великобритания затяга вътрешните редици

  • великобритания-
  • тереза мей-
  • шотландия-
  • уелс-
  • борис джонсън-
  • джереми хънт

Премиерът Тереза Мей ще призове приемника си да засили връзките между Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия

Великобритания затяга вътрешните редици - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Британският премиер Тереза Мей ще призове приемника си да засили връзките между Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия, предаде Ройтерс.

Думите на Мей ще са прикрита критика срещу тази част от консерваторите, които се смята, че предпочитат Брекзит пред съюза вътре в Обединеното кралство.

И двамата претенденти за мястото на Мей, бившият кмет на Лондон Борис Джонсън и външният министър Джереми Хънт, заявиха, че искат да заздравят съюза в Обединеното кралство. Те обаче казват също, че имат намерение да изтеглят Великобритания от Европейския съюз без сделка, ако с блока не може да бъде постигната такава. Министри твърдят, че подобен развой на нещата ще направи по-вероятна шотландската независимост.

В реч в Шотландия в последните ѝ дни като премиер Мей ще отбележи 20-ата годишнина от деволюцията на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, като ще изтъкне увереността си, че приемникът ѝ ще положи допълнителни усилия за засилването на връзките вътре в съюза.

"Да работиш като премиер на Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия носи както привилегии, така и отговорности, които можеш наистина да почувстваш, когато черната врата се затвори зад теб", ще каже Мей, имайки предвид вратата на правителствената резиденция на "Даунинг стрийт".

"Едно от най-първостепенните и най-сериозни задължения е да допринесеш за засилването на съюза - да управляваш от името на цялото Обединено кралство", се казва в речта на Мей, части от която бяха оповестени от офиса ѝ.

Приемникът на Мей ще встъпи в длъжност по-късно този месец, като първата му задача ще бъде да се опита да сложи край на задънената улица в парламента по повод Брекзит, като по този начин се приключи с несигурността дали, кога и как Великобритания ще напусне Европейския съюз.

Великобритания затяга вътрешните редици

Джонсън и Хънт заявиха намерението си да опитат да постигнат споразумение с ЕС за гладък Брекзит, който да се отрази възможно най-малко неблагоприятно на компаниите.

Ако споразумение обаче не бъде постигнато, и двамата заявиха, че ще започнат процедура по Брекзит без сделка - нещо, което някои министри твърдят, че ще засили исканията за втори референдум в Шотландия, която гласува да остане в ЕС през 2016 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El traficante

    5 1 Отговор
    Не ме интересуват Англо-саксонците! :(
  • 2 среднощен

    3 0 Отговор
    Каквото и да се случи от тук насетне UK няма да бъде в предната позиция на "фаворит" в ЕС. Ако напуснат без сделка най-вероятно една час от Кралството ще иска отново референдум и оставане в Съюза..? Тоест разпадане на Обединеното кралство..!? По-вероятно е да има втори референдум за цяла Великобритания и тогава ще се решава какво следва..!

    Коментиран от #5

  • 3 Лупи

    3 0 Отговор
    Да си внесат още пакистанци и индийци, както и "майки с колички" от Африка. Така няма начин да не си затегнат редиците!
  • 4 Кой... Кой

    0 3 Отговор
    Кой потопи най-модерната руска подводница?? Кой, кой....?? Кой...??
  • 5 среднощен

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "среднощен":

    "...една част от Кралството ще иска отново референдум..."
  • 6 Просто така

    1 0 Отговор
    Тази Великобритания ми поникна на това само за нея се говори сякаш си нямаме други грижи
Новини по държави: