4 Юли, 2019 13:14 1 816 2

Най-горещият юни откакто се помним

  • жега-
  • европа

Температурите в Европа са били с два градуса над нормалните за сезона

Най-горещият юни откакто се помним - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Нов световен рекорд: преживели сме най-горещия юни досега. Температурите в Европа са били с два градуса над нормалните за сезона. В бъдеще явно все по-често ще се сблъскваме с подобни горещини.

Температурният рекорд от 2016 година остана в историята. В световен мащаб месец юни 2019 е бил средно с 0,1 градуса по Целзий по-горещ, отколкото месец юни преди три години. Това съобщават от "Коперник" - Европейската програма за мониторинг на планетата със седалище в Брюксел.

От нейните данни се вижда, че в Европа средните температури през юни са достигнали нов връх - те са били с близо 2 градуса над нормалните за месеца стойности. За мерило служат данните от референтния период между 1981 и 2010 година. Ако се избере друг референтен период - например този между 1850 и 1900 година - ще излезе, че температурите през юни в Европа са надвишавали нормалните за сезона дори с 3 градуса, твърдят експертите от "Коперник".

Горещата вълна през последните седмици доведе до нови температурни рекорди в много държави. В Германия, във Франция, в северната част на Испания и в Италия температурите са били средно с 10 градуса по-високи от обичайните. Във Франция в петък (28 юни) е била измерена температура от 45,9 градуса: най-високата, откакто в страната се правят редовни измервания.

"Нашите данни показват, че температурите в Югозападна Европа през миналата седмица са били ненормално високи", каза Жан-Ноел Тепо, ръководител на програмата "Коперник". Много вероятно е в бъдеще да има още повече подобни рекорди, което се обяснява с климатичните промени, казва той. Учените от тази програма обаче не отговарят категорично на въпроса дали последната гореща вълна в Европа има пряка връзка със затоплянето на земната атмосфера.

По данни на Германската метеорологична служба, юни 2019 е бил най-горещият и слънчев месец в Германия, откакто се правят температурни измервания. Нещо повече: в Германия разликата между юнските температури и обичайните за този месец стойности е била още по-голяма, отколкото в останалата част на Европа. Тазгодишната средна месечна температура от 19,8 градуса по Целзий е била с 4 градуса над обичайната стойност за референтния период между 1981 и 2010. С други думи: като цяло Германия се затопля по-бързо, отколкото Земята като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 на тия педали пак им горещо

    8 3 Отговор
    не знам какъв най-горещ месец в Еуропата ама в България се скъса да вали и въобще не беше грещо
  • 2 Plovdiv

    1 3 Отговор
    Пълни глупости, беше по-скоро от най-хладните!