Last news in Fakti

8 Юли, 2019 10:11 14 727 44

Кризата се задълбочава след чистката на Ердоган

  • турция-
  • лира-
  • реджеп ердоган-
  • централна банка-
  • партия на справедливостта и развитието-
  • мурат четинкая

Лирата отслабна още, след като държавният глава смени управителя на централната банка 

Кризата се задълбочава след чистката на Ердоган - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Турската лира отслабна, след като президентът Реджеп Ердоган съобщи, че управителят на централната банка Мурат Четинкая е освободен заради отказа му да намали лихвените проценти, предаде Ройтерс.

Лирата поевтиня до 5,69 за долар снощи, след като в петък вечерта стойността ѝ бе 5,6345 за долар.
Мурат Четинкая, чийто мандат изтичаше през 2020 г., бе сменен в събота с президентски указ със заместника му Мурат Уйсал.

Ердоган заяви вчера пред депутати от управляващата партия, че управителят на централната банка е освободен заради отказа му да намали лихвените проценти.

"Ние многократно му казвахме на срещи, посветени на икономиката, че трябва да намали лихвените проценти. Казахме му, че намаляването на лихвите би помогнало за спадането на инфлацията. Той не направи това, което е необходимо", казал Ердоган.

Президентът е дал тези обяснения за освобождаването на Четинкая на среща с депутати от управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Кризата се задълбочава след чистката на Ердоган

Според правителствени източници Ердоган е раздразнен от това, че турската централна банка задържа основния лихвен процент на равнище от 24 процента от септември насам, за да подкрепи обезценяващата се лира.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    82 8 Отговор
    Няма страшно ше рупате сега ракети С400 …
  • 2 Реалист

    35 13 Отговор
    Асан и онан и орхан на брикадата. Чабук башибозука да помага на ердомуз. Тоя ококорения на снимката ще е модел за сичкото пуйка - и те кат него ще се оцъклят като стигне лирата рублата.

    Коментиран от #8, #16, #42

  • 3 Borislav Popov

    41 6 Отговор
    Абсолютно ми е през пистолета, както за лирата, така и за рублата и юана, важното е левчето да се държи, а да не скача насам - натам като тия недоразкмения наречени погрешно, валути.
  • 4 Dir

    26 7 Отговор
    Всички сега му се кефят ама как ще го наиграят Путин и Тръмп, идея си няма . Ако го оставят да се прави на велик и независим това ще е лош знак към други държави, решили да бъдат едновременно със САЩ и Русия , а от такива демокрации двамата велики нямат сметка. За тях е важно всички да са в страх и зависимост от тях и така да ги контролират .
  • 5 Абе този от

    14 2 Отговор
    втората снимка наистина на сменен прилича.Като гледав на Четинкая направо четината му е настръхнала.
  • 6 Проба,проба 1,2,3

    18 3 Отговор
    Хасан,Синан?Нещо??

    Коментиран от #7, #10

  • 7 Borislav Popov

    23 4 Отговор

    До коментар #6 от "Проба,проба 1,2,3":

    Не са пристигнали още мацковско-стамбулските опорки, чакат !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Edirne

    19 2 Отговор
    Няма проспериращи диктатури.
  • 15 Бау

    22 0 Отговор
    "Казахме му, че намаляването на лихвите би помогнало за спадането на инфлацията."
    И най-простия първокурсник по икономика знае, че в момента, в който централната банка свали лихвените проценти се увеличава търсенето на кредити, а от там и парите в циркулация. Следователно математически няма как да свалиш лихвите и да спадне инфлацията.

    Коментиран от #18

  • 16 дури

    8 15 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Разбира се нас никога не могат да ни стигнат... та ние сме на Дъното
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 гост

    23 2 Отговор

    До коментар #15 от "Бау":

    Виж сега , това е приказки за пред неграмотни анадолци !!!! Точно Ердоган иска лирата да пада , а инфлацията да хвърчи , така както го искаха у нас кредитните милионери 95-96 година !!! Щото така кредитите на неговите хора , дето им ги раздаде с чували от парите на банките стават вестници , а сметката я плащат простите хора със спестяванията си точно като у нас !!! А тия приказки за намалянето на инфлацията са за наивни селяни !!!!

    Коментиран от #20

  • 19 Хасан

    6 17 Отговор

    До коментар #17 от "Хасан":

    Българан лайнарски пак пишеш от моя ник ..ще си умреш от злоба и завист в лайната си в скапаната си миризлива панелка

    Коментиран от #36

  • 20 Хасан

    6 15 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Човека го интересува икономически растеж ,трудова заетост ,инвестиции...все пак си е динамична икономика ..изсмука туристическия пртенциал и спестяванията на съседедните държави ...копче не можеш да продаваш в Турция а всичко можеш да купиш

    Коментиран от #22, #23, #39

  • 21 Патето яки

    4 4 Отговор
    Правилно го е уволнил, какви са тези 24 процента.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 гост

    17 2 Отговор

    До коментар #20 от "Хасан":

    Казах ти тия глупости да си ги пазиш за пред неграмотниците , за други не стават !! Тоя същия "икономист" скоро доколото помня плещеше " те имат долари , ние имаме аллах" , ахаххахахаххахахахах !!!!

    Коментиран от #29

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 sergo

    5 2 Отговор
    mnogo prosto Erdo go besite dolara pada na 2.5 liri...
  • 26 Дедо ви

    19 3 Отговор
    Ха-ха-ха-ха! Ерджолан нарежда на управителя на централната банка какъв да е лихвения процент. Няма индекси, няма коефициенти, няма наука - колкото каже вожда, толкова ще е процента. Абе, тоя що не каже на Слънцето да свети по-слабо, че нещо големи жеги настанаха.
  • 27 Разликата

    5 10 Отговор
    В Турция, Ердоган прави всичко възможно да привлече инвестиции и да удържи под американския натиск, а Бойко казва, че от правителството не зависи развитието на икономиката.

    Коментиран от #31

  • 28 Рьоне Артоа

    11 4 Отговор
    Нека жив и здрав Ерррдо още дълги години да води Туркия. Да я води със сигурни, уверени и бодри крачки към ...пропастта.

    Коментиран от #30

  • 29 Хасан

    2 11 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    Хаха...това е призив към арабските улици ..демек англосаксонците и евреите имат долари , а ние мюсюлманите трябва да си помагаме ..в резултат на което милиарди в валута и злвто с куфари и чанти се стекоха в турската икономика ..те поддържат турската икономика

    Коментиран от #32

  • 30 Хасан

    2 9 Отговор

    До коментар #28 от "Рьоне Артоа":

    Строи атомни централи,разработва оръжия, разработва и изнася сортови семена които са на евреите, разработва кораби сонди за газрви находища ,прави военна база в Судан и Либмя ..почва научно и военна база в Антрактика ..и викаш пропаст

    Коментиран от #34

  • 31 гост

    9 2 Отговор

    До коментар #27 от "Разликата":

    Да бе , привлича инвестиции , ахахаххахах !!!! Като нарежда на централната банка и съда какво да правят !!!!! Кога намериш инвеститор да иде на такова място , ела се обади !!! Точно инвеститорите бягат като ужилени колкот могат по-далеко !!! И не само чуждите , ами и турските !!!! Турците се присъединяват към чуждестранните инвеститори, които изтеглят активите си от страната, а в много случаи и самите те я напускат на фона на опасенията за парите и сигурността си, в случай че президентът Реджеп Тайип Ердоган спечели още власт на изборите на 24 юни, съобщава Bloomberg.

    През 2017 г. 12% от милионерите в Турция са напуснали страната, показва изследване на базираната в Южна Африка компания New World Wealth, която следи подобни движения в света от 2013 г.

    Чуждестранни дипломати в Турция съобщават за голямо увеличение на молбите за инвеститорски и студентски визи. Вече напускат не само супер богаташите – турци и от средната класа продават жилища и други активи, за да закупят компании или имоти в чужбина в опит да осигурят по-добър живот на семействата си, отбелязват дипломатите !!!
  • 32 гост

    4 3 Отговор

    До коментар #29 от "Хасан":

    Я пак какво се "стекло" в турската "икономика" , ахахаххахахаххах !!!! Да не би да имаше предвид куфари с вестници ??? Турция е изгубила над 5 хил. богаташи втора поредна година (2018) , като напусналите страната през 2017 г. са всъщност 6000, сочат данните на New World Wealth. Само Китай и Индия, двете страни с най-голямо население в света, са регистрирали по-голям отлив на милионери.

    „Това изтичане е много притеснително, тъй като Турция не генерира много нови богати хора, които да сменят напускащите“, отбелязват авторите на доклада. Ясно е, че „загубата на хора с високи нетни доходи обичайно е много лош знак и показва сериозни проблеми в страната“, допълват те. Политическото и икономическото напрежение се отразява и на преките инвестиции - най-ценената форма на чуждестранни инвестиции, защото обикновено те не са толкова податливи на краткосрочни колебания на доверието. Но нетните преки чуждестранни инвестиции са намалели до нивата си от финансовата криза през 2009 г., тъй като турците влагат повече за заводи и други дългосрочни инвестиции в чужбина, докато чужденците инвестират по-малко в Турция или дори спират съществуващите си инвестиции в страната. Това я прави по-зависима от т. нар. „горещи пари“ – потоци в акции и облигации, които могат да бъдат оттеглени мигновено.
  • 33 Биоробот

    8 1 Отговор
    Абе, какво стана с тия ракети С 400? Нали щяха да дойдат в началото на юли? Да не са ги задържали на митницата? Питам защото съм решил да ги тествам. Направил съм в гаража една междуконтинентална балистична ракета "Сатана" . Само да пристигнат С 400 и я изстрелвам, да видим дали наистина ще успеят да я прихванат. Ама нещо не пристигат и това ме тревожи. Затова ли се блъсках 3 дни да правя ракета?
  • 34 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #30 от "Хасан":

    Проблемът с отлива на капитал от Турция все повече се задълбочава
    Снимка: Архив Ройтерс

    Турците се присъединяват към чуждестранните инвеститори, които изтеглят активите си от страната, а в много случаи и самите те я напускат на фона на опасенията за парите и сигурността си, в случай че президентът Реджеп Тайип Ердоган спечели още власт на изборите на 24 юни, съобщава Bloomberg.

    През 2017 г. 12% от милионерите в Турция са напуснали страната, показва изследване на базираната в Южна Африка компания New World Wealth, която следи подобни движения в света от 2013 г.

    Чуждестранни дипломати в Турция съобщават за голямо увеличение на молбите за инвеститорски и студентски визи. Вече напускат не само супер богаташите – турци и от средната класа продават жилища и други активи, за да закупят компании или имоти в чужбина в опит да осигурят по-добър живот на семействата си, отбелязват дипломатите.

    Все повече турци изразяват притеснението си за бъдещето, като преместват парите си, а не дома си. Графиките по-долу показват, че изтичането на капитали в Турция е в разгара си.

    Поглед на запад




    Турция е изгубила над 5 хил. богаташи втора поредна година, като близо напусналите страната през 2017 г. са всъщност 6000, сочат данните на New World Wealth. Само Китай и Индия, двете страни с най-голямо население в света, са регистрирали по-голям отлив на милионери.

    „Това изтичане е много притеснително, тъй като Турция не генерира много нови богати хора, кои
  • 35 гост

    5 0 Отговор
    Друг аспект в изтичането на капитали от Турция е масовото изтегляне на спестявания от сметки в лири и насочването към сметки в долари или евро. Според данни на централната банка депозитите в чуждестранна валута в банките рязко са нараснали заради срива на доверието на турците в лирата. Турската национална валута загуби над 60% от стойността си спрямо долара и 50% от стойността си спрямо еврото през последните пет години. Насочването към чуждестранни валути се е случило въпреки многократните предупреждения от Ердоган гражданите да задържат спестяванията си в лири.

    Коментиран от #37, #38

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Хасан

    2 6 Отговор

    До коментар #35 от "гост":

    Източниците които ги споменаваш имат един и същи център ...те. а същите които доведоха Гърция в икономическа криза ...т.е те искат да купят турските активи на концесия ,да ограничат влиянието на Турция в Седиземно море,Либия,Ирак и Сирия ...това са колониалните сили свикнали от столетия да изземват чуждите активи ...финаесови акули ,енергийни корпорации, банкови институции ..

    Коментиран от #41

  • 38 Хасан

    3 1 Отговор

    До коментар #35 от "гост":

    Вносител на БМВ или Айфон поради покачването на курса бизнеса му замря .. това добре ли е или зле за турската икономика ???
  • 39 Мехмед

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "Хасан":

    На май ка ти в Пу тката

    Коментиран от #40

  • 40 Хасан

    3 2 Отговор

    До коментар #39 от "Мехмед":

    Що обиждаш бе ?редакцията не трие ли вече псувни ??..аз толкова се старая за рейтинги и дискусии
  • 41 гост

    7 2 Отговор

    До коментар #37 от "Хасан":

    Виж какво , и ти и опорките ти сте ми абсолютно ясни и абсолютно безинтересни !!! Пиша за хора които ги интересува истинското положение !!! А това , че се самообявяваш за по-осведомен и по-голям икономист от Ройтерс и Блумбърг само може да докара на някой хълцане от смях !!!! Надявам се поне вдяваш колко жалък се показваш сам с тия "твърдения" !!!!!

    Коментиран от #43, #44

  • 42 Alipi

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Aло реалиста ти запознат ли си
    колко струват швецките норвешките
    японската йена .Това не е критерий
  • 43 Хасан

    3 3 Отговор

    До коментар #41 от "гост":

    Не съм голям икономист от тях ,но те лобират и са за интересите на определени финансови групировки ..а те искат свободен пазар за западни стоки ,голяма доходност за западните фондове ..просто акули ...ако им откажеш те плюят
  • 44 Хасан

    4 1 Отговор

    До коментар #41 от "гост":

    С една дума недей да бъдеш наивен либерал,както нашите родители бяха наивни комунисти ...недей да си мислиш че за една акула от уолстрийт много му пука за демокрация в България или някъде по света ..тях единсивено ги интересува своя капитал
Новини по държави: