Last news in Fakti

9 Юли, 2019 12:17 3 922 32

Ердоган: Искам нова ера в отношенията с Гърция

  • кириакос мицотакис-
  • мевлют чавушоглу-
  • гърция-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • егейско море

Анкара се надява на промяна във връзките с новото гръцко правителство на Мицотакис

Ердоган: Искам нова ера в отношенията с Гърция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция се надява "на нова ера" в отношенията с Гърция при управлението на правителството на новия премиер Кириакос Мицотакис, заяви турският президент Реджеп Ердоган, цитиран от в. "Хюриет дейли нюз".

Анкара се надява на нова ера във връзките с новото гръцко правителство и на нов период, в който да бъдат избегнати нови разногласия в Кипър и Егейско море, посочи пред журналисти турският президент.

Обадих се на Мицотакис в неделя и го поздравих. Желанието ми е от тук нататък с Гърция да действаме солидарно и с взаимно разбирателство. Имаме желание да не преминаваме през никакви разногласия в Средиземноморието и в Егейско море в предстоящия период, каза Ердоган преди да замине за Босна и Херцеговина.

Турция гледа позитивно на факта, че Мицотакис е новият премиер на Гърция с очаквания за нов положителен период в турско-гръцките отношения. В състава на бившето коалиционно правителство на Алексис Ципрас имаше крайнодесни политици, предизвиквали напрежение между Анкара и Атина, отбелязва "Хюриет дейли нюз".

Ердоган бе сред първите лидери, поздравили за победата на предсрочните парламентарни избори Мицотакис късно на 7 юли, което се разглежда като знак за добро ново начало.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу поздрави Мицотакис в Тwitter, информира вестникът.
От сърце поздравявам лидера на "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис за победата на изборите. Сигурен съм, че турско-гръцкото приятелство и двустранните отношения ще се закрепят още по време на управлението му, посочи Чавушоглу.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Borislav Popov

    2 2 Отговор
    Най обичам на ердоган гъза насран.Целия го олизвам и после сладко се облизвам.
  • 4 Димов

    3 2 Отговор
    И вълците със зайците да се прегръшат, нали?
  • 5 Емил

    7 4 Отговор
    Ердо си обърка отношенията с ЕС и НАТО, сега ще си ги оправя с Гърция! Изпусна питомното, ще гони дивото! Ахмак!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Borislav Popov

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Само питам":

    Ще ни ебе.И на двамата ще ни го завре.
  • 8 СссереМ

    2 1 Отговор
    Яко Ердо ме ебе че после лесно се сере.
  • 9 Ами..

    10 8 Отговор
    Спираш да искаш чужди острови и морета, спираш да изпращаш самолети и кораби до тях, спираш да си пират в Кипър, спираш да заплашваш че ще отрежеш глави и ръце, признаваш международното право, морското право, международните съдилища, действаш като цивилизован човек и тогава никой Ципрас, партньор и Мицотакис няма да ти пречи.

    Коментиран от #10, #16, #18, #30

  • 10 Хасан

    4 6 Отговор

    До коментар #9 от "Ами..":

    Морето и островите са на този който има таша..ци ...какъв го търси Англия да речкм на Фонкледските острови ???или Холандия на холандските кариби

    Коментиран от #21

  • 11 Кой68

    4 3 Отговор
    Спри да провокираш?Спри да анексираш?Да припомня че днешна Турция е върху анексираната земя на Византия😉.

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хасан

    5 5 Отговор

    До коментар #12 от "1234":

    Турците много острови дадоха на гърците и имат да вземат ..като Крим с Русия
  • 14 Тя и българия

    3 5 Отговор

    До коментар #11 от "Кой68":

    Е върху византийски земи. Турция обаче слага край на Византия и следователно всичко византийско става турско, т.е България е анексирала турски земи
  • 15 На кой да го върне Кипър?

    6 6 Отговор

    До коментар #12 от "1234":

    Кога кипър е бил гръцки? Точно никога, докато турски е бил преди да го вземат англичаните. Трябва кипър целият да се върне на Турция

    Коментиран от #32

  • 16 Ами по кое международно право

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "Ами..":

    Източното средиземноморие е гръцко? Можеш ли да ми цитираш параграф, член или алинея от някакъв закон? Не можеш защото няма такива.
  • 17 Инфо

    2 1 Отговор
    Христодулидис към Чавушоглу: Диалог по кипърския въпрос, ако предизвикателствата свършат. „Изясних, че за да бъдат подновени преговорите, Турция трябва първо да спре незаконните и провокативни действия в ИИЗ на Република Кипър, които са грубо нарушение на международното и европейското право и суверенните права на Република Кипър. Решение може да се постигне само въз основа на съответните резолюции на ООН и принципите, на които се основава ЕС. Готови сме да се включим в такъв диалог, при условие че незаконните действия в ИИЗ на Кипър бъдат прекратени”, отбеляза Христодулис, Министър на външните работи на Република Кипър.

    Коментиран от #19

  • 18 Кои са тези международни съдилища

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "Ами..":

    Единственият международен съд към ООН се произнесе, че Турция има права в региона. Защо Гърция не се съобразява с това решение?
  • 19 Явно и ти не вдяваш

    2 4 Отговор

    До коментар #17 от "Инфо":

    От материалите които копираш и постваш. ИИЗ се договаря между страните които касае. ИИЗ на кипър е валидно единствено и само когато се договори с Турция. До тогава си е само мераци и желания които никакъв съд няма да признае.
  • 20 Бедна ми неграмотна гаванке

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "1234":

    Веднага ще върнат кипър само им кажи на кого. На кого трябва да го върнат
  • 21 999

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Хасан":

    И понеже са ви много големи ташките , като си пия сутрин кафето( елинико ,глико) сутрин ви гледам как на 2км от гръцките острови бухате с мотиките на ''тутуно''...хахахаха...

    Коментиран от #23

  • 22 Ей Хасане

    4 2 Отговор
    Източното Средиземноморие принадлежи на Гърция, Либия, Египет, Израел, Ивицата Газа, Ливан, Сирия, Кипър и Турция. Международното морско право, което предоставя права на ИИЗ на крайбрежните държави от 1982 г. насам, време е Турция да го признае и да го приложи, както направиха други страни в региона, например Египет, Израел, Кипър, Ливан. Време е Турция да се превърне в модерна, цивилизована държава, която прилага международното право и признава юрисдикцията на международните съдилища, като тези на ООН, които казваш по-долу. Досега нищо от това не прави.. Тя само заплашва и има лоши отношения с всички. Това не води никъде ...

    Коментиран от #24, #26, #28

  • 23 Хасан

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "999":

    По добре тютюн да работвт нашите дъщери отколото в публични домове и стриптийз клубове

    Коментиран от #31

  • 24 Хасан

    3 3 Отговор

    До коментар #22 от "Ей Хасане":

    Това дето го изброи на факти ли почива или просто гръцко тълкуване на правата в Средиземно море ???..Израел,Египет си добуват газ и никой нищо не им казва ....погледни на картата къде е Гърция и къде е Кипър ...Република Кипър също иманякаква зона ..Турция си добива в своята и акваторията на Северен Кипър

    Коментиран от #25

  • 25 OOH

    3 3 Отговор

    До коментар #24 от "Хасан":

    Никоя държава по света не признава съществуването на държава "Северен Кипър", с изключение на Турция, която незаконно е нахлула и незаконно окупира част от международно признатата Република Кипър. Турция е международен престъпник.

    Коментиран от #27

  • 26 Чул си и ти нещо ама не си разбрал

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "Ей Хасане":

    Я ми кажи тогава България и Румъния защо не могат да се разберат относно ИИЗ в Ч.море?
  • 27 Признала не признала

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "OOH":

    СКТР е факт. Ако искаш го приемаш ако не искаш продължаваш да живееш в измислен свят. Тя и жена ти не признава ама комшията най-добре знае, че е ръгнал чушлето в гърнето с боба и. Пък ти ако искаш признавай.
  • 28 Ти изобщо разбираш ли каквото четеш?

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Ей Хасане":

    Нали ти казвам, че точно международният съд се произнесе относно това, че Турция има права и не може да бъде изключвана от споразуменията за ИИЗ, защото ИИЗ не струва нищо и няма никаква правна сила ако не е подписана от всички засегнати страни. Поработи над функционалната си грамотност. Всеки може да се научи да изписва правилно думички, трудното е да им вденеш смисъла. Работи върху това!
  • 29 Ей Хасане

    2 1 Отговор
    Спри да бъдеш смешен. Сега прочети внимателно и най-сетне разбери. Няма решение на международен съд в полза на Турция, тъй като Турция не признава международни съдилища и никога не ги е посещавала за някоя от нейните дела. Освен това Турция не признава концепцията за ИИЗ и международното морско право. Първо трябва да направи това, за да постигне споразумение с другите държави и ако не бъде постигнато споразумение, тогава трябва да се обърне към международните съдилища, които, както казахме, не признава. Колко повече трябва да пиша?!!
  • 30 Бат Пешо

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ами..":

    Няма как да стане при положение,че някои от т.н. гръцки острови са само на 2-3км.от Турция и на 500 от Гърция......
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Букова глава

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "На кой да го върне Кипър?":

    Цяла турция е гръцка! Вървете си в анадола да си лапате х.......те един на друг! вие сте като кела на картата на Европа!
Новини по държави: