10 Юли, 2019 08:20 1 945 5

Ожесточен спор за Брекзит

  • брекзит-
  • борис джонсън-
  • джереми хънт-
  • спор-
  • дебат-
  • великобритания-
  • премиер

Джонсън има значителна преднина

Ожесточен спор за Брекзит - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Борис Джонсън и Джереми Хънт, съперници за британския премиерски пост, влязоха снощи в словесен сблъсък кой заслужава по-голямо доверие да изведе успешно Великобритания от Европейския съюз. Това стана на телевизионни дебати, организирани само две седмици преди единият от двамата да спечели поста, предаде "Ройтерс".

Джонсън има значителна преднина в надпреварата за приемник на Тереза Мей начело на Консервативната партия и правителството. В хода на дебатите и от двамата няколко пъти беше поискано да докажат, че ще изведат Великобритания от ЕС на 31 октомври и ще защитят бизнеса от Брекзит без сделка.

Джонсън, бивш кмет на Лондон, заяви, че излизането на Великобритания от Евросъюза в срок, със или без споразумение за развода, е въпрос на "победа или смърт". Хънт каза, че е готов да отложи за кратко напускането, за да спечели одобрение за споразумение по условията за напускане, каквото според много икономисти е необходимо, за да се предотврати хаос в транспорта и доставката на вносни стоки.

Джонсън нарече наследилия го на поста външен министър Хънт "пораженец", а Хънт обвини Джонсън, че определя "фалшив срок", за да удовлетвори амбицията си да бъде следващият премиер на Великобритания. Той попита Джонсън дали би подал оставка, ако не успее да изпълни обещанието си да спази крайния срок за Брекзит 31 октомври - въпрос, на който Джонсън отказа да отговори.

Около 160 000 членове на Консервативната партия имат право да гласуват за партиен лидер на мястото на Тереза Мей. Бюлетините за вота вече са разпратени и мнозина вероятно вече са гласували, което означава, че снощните дебати са закъснели и ефектът им може да е ограничен, дори представянето на Хънт да е било убедително. Името на победителя ще бъде огласено на 23 юли.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко тиквата

    2 1 Отговор
    🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷

    Коментиран от #4

  • 2 Пинокио

    1 1 Отговор
    1:0 за Перушан.
  • 3 Кол ю

    3 1 Отговор
    Хайде бе,ще излизате ли,и затваряйте вратата,че духа.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 No Exit from Brexit

    0 0 Отговор
    На 31 октомври парламентът ще каже НЕ на споразумението с ЕС. На 1 ноември отиваме на предсрочни избори в Кралството. Борката ще подскача някой месец да си начеше крастата и той, но от него нищо не зависи.
Новини по държави: