Last news in Fakti

13 Юли, 2019 09:08 2 488 4

Facebook отнася рекордна глоба от $5 млрд.

  • фейсбук-
  • facebook-
  • лични данни

Федералната търговска комисия на САЩ налага санкцията заради нарушения при защитата на личните данни на потребителите в социалната мрежа

Facebook отнася рекордна глоба от $5 млрд. - 1

Федералната търговска комисия на САЩ ще наложи глоба от пет млрд. долара на социалната мрежа Facebook заради нарушения при защитата на личните данни на своите потребители, съобщи Guardian, позовавайки се на свои неофициални източници.

Според публикуваните данни, мярката е била одобрена с три на два гласа в петък, като вотът е бил разделен партийно – тримата републиканци в комисията са гласували „за“, докато двамата демократи са били против. Очаква се Министерството на правосъдието на САЩ да одобри глобата.

От интернет компанията и от комисията отказаха да коментират изтеклата информация.

Изданието припомня, че през месец март 2018 г. стана ясно, че фирмата за политически проучвания „Кеймбридж Аналитика“ е добила нелегално лична информация на повече от 50 млн. потребители на социалната платформа Facebook. Това се случва след като от Facebook поеха ангажимент за по-добро предпазване на данните на ползващите я. Ангажиментът бе поет през 2012 г. след друго разследване на Федералната търговска комисия.

Ако бъде одобрена, глобата от пет млрд. долара ще е най-голямата, налагана от американската комисия срещу интернет компания.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо Йоцо

    17 1 Отговор
    Закривай !!!
  • 2 Бачо Киро

    12 3 Отговор
    Реално е все тая колко и дали ще глобят Фейсбук, Гугъл и тн, след като поне част от глобата не стига до реалните потърпевши, като тези 50 милиона потребители. Става гаф, на хората им раздали информацията или голите снимки и тн, каквото е там според случая, плащат се едни пари, но на кого и за какво ... Потърпевшите са винаги с пръст в ... айде устата да е ...
  • 3 Да го кажем направо

    21 4 Отговор
    Извод-едните са пострадали---други прибират парите....--типично по американски-факт!!!
  • 4 Бат Дони

    3 0 Отговор
    Като моите са некадърни да им вземат данъците, ще има напишем глоба. Днес 5 милиарда за лични данни, утре ще измислим друго. Крайно време е да се разбере - никой не е по-силен от държавата.