Тема: Украйна

15 Юли, 2019 12:25 3 512 13

В Киев - първо избори, после Путин!

  • украйна-
  • русия-
  • володимир зеленски-
  • петро порошенко-
  • юлия тимошенко-
  • виктор медведчук

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се готви да придобие още власт на парламентарните избори 

В Киев - първо избори, после Путин! - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Украинският президент Володимир Зеленски е в позиция да си осигури подкрепа в парламента на предсрочните избори в неделя, след като популярният новак в политиката разпусна законодателното събрание още щом встъпи в длъжност преди два месеца.

Четиридесет и една годишният актьор и комедиант Зеленски стана известен през последните години с ролята си на въображаем президент в популярния телевизионен сериал "Слуга на народа". Той спечели убедително балотажа на президентските избори с около три четвърти от гласовете. Неговата политическа партия, наречена също "Слуга на народа", е подкрепяна от близо половината (47 на сто) от украинците, възнамеряващи да гласуват, сочи изследване от миналата седмица на независимата социологическа група "Рейтинг".

Зеленски позиционира себе си като алтернатива на политически елит, който отдавна се бори с корупцията, и по време на предизборната си кампания заявяваше, че "ще разруши системата".
Като новак в политиката той трябваше да си съперничи с парламента, контролиран от привърженици на предишното ръководство на страната. Броени дни след встъпването си в длъжност през май Зеленски издаде указ за разпускане на законодателното събрание и произвеждане на нови избори.

Той се мотивира, че украинците имат "крайно ниско доверие" в настоящия парламент, и увери, че има конституционното право да го разпусне, защото на практика от години няма управляваща коалиция. Конституционният съд на Украйна потвърди, че указът му е законен.

Зеленски "несъмнено се нуждае да получи на тези избори президентско мнозинство, пропрезидентско правителство и премиер", каза политологът Вадим Карасьов, директор на украинския Институт за глобални стратегии.

В Киев - първо избори, после Путин!

Карасьов предположи, че изборите ще доведат до създаване на коалиционно правителство между "Слуга на народа", прозападната партия "Глас" и вероятно партията "Отечество" на бившия премиер Юлия Тимошенко.

Според проучването от миналата седмица втори популярност с 11 процента е политически съюз, смятан за близък до Кремъл. Лидерът на съюза "Опозиционна платформа - За живот" Виктор Медведчук се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев миналата седмица в Москва.

Медведев похвали Медведчук за усилията му да посредничи между двете страни, чиито отношения се влошиха през последните години до най-ниската си точка в историята на фона на тлеещия конфликт край общата им граница. По данни на ООН около 13 хиляди души са били убити в конфликта в Източна Украйна, избухнал през 2014 г.

Украйна обвинява Русия, че е нахлула в източните ѝ региони; Москва отрича пряка намеса и представя себе си само като посредник на проруските сепаратисти.

В Киев - първо избори, после Путин!

Зеленски обяви решаването на конфликта за свой водещ приоритет и наскоро предложи продължаване на мирните преговори с руския президент Владимир Путин, който каза, че е готов за такива преговори след изборите.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    8 34 Отговор
    СЛАВА УКРАИНЕ,СЛАВА НА САЩ
  • 2 Bahti

    7 25 Отговор
    ИМА ЛИ БГ НАДУПЕНИ РУСУФИЛИСТИЦИ У ТОА САЙТ БРЕ.???

    Коментиран от #6, #9

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Адолф Хитлер

    9 8 Отговор
    Казвал съм го много тъпи и сега пак ще го кажа.Живях 5 години в Казан(Волжка България).Там нямаше никакви Фили и фоби.Там има просто едни Българи,които искат да извоюват поне правото си за самоуправление,а не да ги наричат татари,чуваши и т.н.Ако не до 1-2 години,то поне до 10-15 те ще успеят да извоюват това право,а може един ден дори и самостоятелна държава да си направят,докато нашите Фили и фоби ще унищожат България,щото и филите и фобите обслужват руски, американски, евреиски и други интереси.България е била империя цели 3 пъти без да има помощ от Русия,САЩ, Великобритания или някоя друга страна.Защо трябва да ходим и да се кланяме на руснаците или американците?Къде ви е честта на Атила(който между другото е един от основателите на Стара Велика България)???Къде ви е честта на онези войни,които сразиха арабите,монголите и кръстоносците???ЗАПОМНЕТЕ СВЕЩЕНИТЕ ДУМИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ:
    КОЙТО НИ ОСВОБОДИ,ТОЙ ЩЕ НИ ПОРОБИ!НЯМА ВЕЧНИ ДРУЖБИ,ИМА ВЕЧНИ ИНТЕРЕСИ,И ДОКАТО ИМА РУСОФИЛЧЕТА И РУСОФОБЧЕТА ТАКА ЩЕ БЪДЕ ПОЛОЖЕНИЕТО.... БЪЛГАРИЯ ЩЕ ЗАТЪВА!АЗ ЛИЧНО НЯМАМ ПРОТИВ РУСИЯ, НО ИСКАМ ПРАВОТО НА ВОЛЖКИТЕ БЪЛГАРИ ДА СЕ НАРИЧАТ БЪЛГАРИ,А НЕ ТАТАРИ, ЧУВАШИ И Т.Н.

    Коментиран от #13

  • 5 Адолф Хитлер

    6 10 Отговор
    А относно комунистите....БОКЛУЦИ СА!!!Заради тях днес милиони българи се пишат татари,македонци,сърби,гърци и т.н.,но нали трябваше да се угоди на Москва и Сталин!За мене комунистите са дори по-зли и от либералите,защото онези поне не променят историята,докато комоноидите правят всичко само и само за да се кланят на Москва,но не Москва е проблема,с тези които се кланят на Москва(тоест чуждопоклонниците са виновни)
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 СссереМ

    2 7 Отговор

    До коментар #3 от "Настенька и мама":

    Про руските сигурно са настървени повече, най-вероятно, защото им плащат повече от 1200 на седмица. Замисли се, може да облажниш.

    Коментиран от #8

  • 8 Грух

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "СссереМ":

    Ивисипткатавгаза, соросоидна трътко.
  • 9 Грух

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Bahti":

    Има и сега ти го слагам.

    Коментиран от #11

  • 10 Грух

    11 6 Отговор
    СЛАВА НА РУСИЯ !
  • 11 Езика

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Грух":

    ли.???????

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Румяна Костова

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Адолф Хитлер":

    България не затъва защото има русофоби и русофили, а по съвсем други причини, които Вие не разбирате. Всеки има право на своите симпатии и антипатии,с което никак не подкопава България. Познавам русофоби, които са чудесни специалисти в своята област С такива хора работя нормално, а политическите коментари са за извън работно време.
Новини по държави: