Last news in Fakti

16 Юли, 2019 08:22 5 947 22

Руската афера на Ботуша се разраства

  • матео салвини-
  • италия-
  • русия-
  • джанлука савоини

Приближен на вицепремиера Салвини беше разпитван в прокуратурата за предполагаемо финансиране от Москва

Руската афера на Ботуша се разраства - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Приближен на италианския вицепремиер Матео Салвини бе разпитван от прокурори за предполагаем план за финансиране от Русия на крайнодясната партия на Салвини - Лига, предаде Франс прес.

Джанлука Савоини бе разпитван във връзка с информацията за негова среща в Москва с трима руснаци. Той се е позовал на правото си на мълчание, съобщават италиански медии.

Първите данни за такава среща през октомври в хотел в Москва се появиха през февруари, а американският сайт Бъзфийд публикува запис на разговори, водени на тази среща, в които се споменава за уговорка да се отклонят към Лигата 65 милиона долара ( 58 милиона евро) от транзакция при покупка на руски петрол чрез посредници. Според Бъзфийд не е ясно дали уговорката е била изпълнена.

56-годишният Савоини е бивш журналист, женен за рускиня. Той е президент на асоциацията Ломбардия - Русия и е смятан за един от основните контакти на Лигата с Москва.

Матео Салвини отрича да е получавал пари от Русия, но опозиционните партии настояват той да даде обяснения пред парламента. На въпрос дали вицепремиерът трябва да го стори, министър-председателят Джузепе Конте отвърна пред журналисти: "Защо не? Нашата линия на поведение е ясна: абсолютна прозрачност пред италианските граждани и абсолютна лоялност към националните интереси. В това отношение нашето правителство няма да се отклони нито на косъм", добави той.

Още един от италианците, присъствали на срещата в Москва - адвокатът Джанлука Меранда, може да бъде също разпитан в прокуратурата в близките дни, посочват италиански медии.

Вицепремиерът Салвини никога не е крил възхищението си към руския президент Владимир Путин, който посети Италия в началото на месеца и спомена възможността за споразумение за сътрудничество между неговата партия "Единна Русия" и партията Лига на Салвини.

Но Салвини увери, че подкрепата му за Путин и противопоставянето му на европейските санкции, наложени на Русия след анексията на Крим, са безкористни.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реално

    52 14 Отговор
    Сьщото като при американската афера-пищяне че Трьмп е руски агент..-истерия и най-накрая нищо--ама нищо...

    Коментиран от #7

  • 2 El chochone

    17 18 Отговор
    ХАХА Руската мафия е навсякъде :)

    Коментиран от #8, #20

  • 3 Сера Стата

    36 9 Отговор
    Само така, Сороснята да мре от злоба, от тези жалки предатели и чеп за зеле не става
  • 4 Нео

    18 29 Отговор
    Логично е! Италия е от слабите звена на ЕС и Путин се опитва и там да забие поредния клин!

    Коментиран от #5

  • 5 Румяна Костова

    31 11 Отговор

    До коментар #4 от "Нео":

    Логично е, че Салвини, като най-решителен и смел борец срещу мюсюлманизирането на Европа, са го взели на мушката ония, на които пречи. Да видим италианския народ как ще реагира.

    Коментиран от #22

  • 6 Румяна Костова

    21 5 Отговор
    Поне да бяха наели млади и креативни мозъци да им поразчупят малко сценариите, че досадно взеха да се повтарят.
  • 7 100

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Реално":

    Хаха, верваш ли, че е нищо? Просто не признават, че е нещо, щото иначе ще компрометират цялата политическа и избирателна система в щатите. Нали избирателите трябва да им верват. Въпросът е само до колко е оказала влияние руската намеса.
  • 8 123

    10 10 Отговор

    До коментар #2 от "El chochone":

    Еми, те са добри най-вече в мафиотските дела. Ама това няма да помогне на руснаците да живеят добре.

    Коментиран от #9

  • 9 СССРБарета

    23 8 Отговор

    До коментар #8 от "123":

    да Рамбо винаги е добрия лошите са руснаци, германци, виетнамци, и други такива подобни! краварите толкова запяха че ползват един и същи сценарий винаги! трудно могат да приемат че целият корумпиран от тях свят може да бъде корумпиран и от някой друг! виждаме Какво се случва когато някои не слушка В случая с Турция лирата постоянно е обект на атака! сега да видим какво ще измислят на Италия! Бог да пази Русия! Бог да пази Путин защото срещу себе си има най-голямото зло за всички времена и Дано Бог му помогна да се справи с него!

    Коментиран от #12

  • 10 Баба Вуна

    16 8 Отговор
    Денят отново започна с лошите руснаци! Хакват НАП, сега и Салвини са подкупили ! Ще чакам и нещо за Скрипал да драснат!

    Коментиран от #11, #13

  • 11 Rado

    12 7 Отговор

    До коментар #10 от "Баба Вуна":

    Имат и дрги провинения, не забравяй Крим.
  • 12 123

    11 10 Отговор

    До коментар #9 от "СССРБарета":

    Политиката на щатите си има много непрятни страни, но защо идеализираш толкова много Русия? Те също си имат имперски мераци и ги налагат често с по-брутални методи от тези на САЩ, просто възможностите са им по-малки и го правят в по-ограничени мащаби. Ако мислим в полето на това кой е добър и кой е лош в политиката до никъде няма да стигнем, всички си имат грехове. Според мен въпросът е какви ценности защитаваш, до колко ти е ефективна системата и дали собственото ти население живее добре.
  • 13 бсп

    11 11 Отговор

    До коментар #10 от "Баба Вуна":

    А кое и е хубавото на ссср/русия за над половин век управление у нас като махнеш облагодетелстваните като тебе?!Много хора като мен които не са облагодетелствани от съветско руския режим на живот работихме напълно безплатно и ленински съботници, дето не валяло дъжд през лятото - За сушата и т.н.Вунке баби изгледай филма "Маргарит и Маргарита" и филма ще ти покаже на какво ни учеше съветско руския ви режим на живот и у нас, и в бившите ""'републики""' държави!Щом вашият съветскоруски начин на живот е ама най-хубавият в целия свят защо бившите ""републики"" не искат вече никога да се хванат да живеят пак заедно с съветската ви русия?!?!????
  • 14 Елементарно

    15 4 Отговор
    Тук работата не опира до Русия. Просто Салвини много пречи на някои и се търсят начини да го дискредитират и отстранят. Русия е едно от модерните плашила в западния свят и затова я намесват в тази афера, но ако имаше друг по-ефективен начин да го елиминират щяха да използват него.
  • 15 Хаха

    4 10 Отговор
    Финансирането на такива като Салвини, пудела Сидеров, селския Марешки и Льо Пен продължава с пълна сила, но за сметка на обедняването на руснаците и отвръщането на цивилизования свят от всичко руско и свързано с Русия.
    И като за довиждане познайте всичко това до какво ще доведе?
  • 16 Русофил

    7 2 Отговор
    Влиянието на Русия в Европа нараства, колкото и да квичат гербавите. Марин льо Пен, Орбан, Шрьодер, Салвини и т.н.
  • 17 Един

    5 1 Отговор
    Където се размирише, търсете руснаците,те са там!!!
  • 18 Чукча

    3 1 Отговор
    Елените от смях престанаха да пасът , стига смешки Путин на всички пречи вече се насрате !
  • 19 Истината

    2 6 Отговор
    Русия е токсична държава и е крайно време европейските пишман политици да го проумеят.
  • 20 Adolfo Hit

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "El chochone":

    Божееееее, навсякъде и повсеместно е... страхът от Русия в този, див, див запъ.... ртък ! Параноя , гьотверенство и... най вече неотклонно поклонничество към... зеления гущер. Омерзен съм.
  • 21 Агент 0077

    4 2 Отговор
    Стига с тия глупости!Омръзнаха на всички.
    Поне в България не ги разпространявайте,защото българите просто не им се връзват.Патриотът Салвини е първият,който направи нещо за Италия от десетилетия насам!
  • 22 Експерт

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Румяна Костова":

    В РФ 17%от населението е ислямско.
Новини по държави: