16 Юли, 2019 22:00 5 804 66

От тази дружба с Турция руснаците нищо не печелят

  • с-400-
  • дружба-
  • русия-
  • турция-
  • ракети-
  • владимир путин-
  • реджеп ердоган

Сближаването между Анкара и Москва не е икономически изгодно за Русия

От тази дружба с Турция руснаците нищо не печелят - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Русия започна да доставя на Турция поръчаните зенитно-ракетни комплекси S-400 - първите компоненти вече са в авиобазата Мюртед. НАТО и Съединените щати неведнъж изразяваха несъгласието си с тази сделка, Вашингтон дори заплаши със санкции, но Кремъл засега тържествува. Доколко обаче ще е голяма печалбата на Русия от дружбата с Турция или отново поддръжката за "братския режим" е по-важна от икономиката?

Сегашното сътрудничество с Турция започва да напомня дружбата на СССР с идеологически близките режими от времената, в които Москва инвестираше милиарди в големи инфраструктурни проекти на чужда територия, без да получава незабавна икономическа отплата.

Напук на НАТО

Отговорът на въпроса за какво са му на турския президент Ердоган руските ракети S-400 не е сложен. Първо, армията му получава най-съвременното оръжие, което изнася Русия, при това по-мощно от американските си аналози, а е два пъти по-евтино. И второ - турският властелин демонстрира на Съединените щати и на Европейския съюз своята независимост и самостоятелност.

А това е важно за него на фона на рязкото охлаждане на отношенията с Вашингтон и Брюксел след потушаването на опита за военен преврат в Турция и е сигнал за обособяването на Ердоган като фактор. Решението му е политическо, а не военно-стратегическо, символ на неговата мощ.

Логиката на Кремъл вероятно е подобна. Военно-стратегическите цели на сегашното руско ръководство винаги са на първо място. Колкото и да изтъкват хуманитарното или историческото значение на Крим, за руския Генерален щаб полуостровът винаги е бил и ще си остане военна база. И в случая с Турция това не е по-различно: да продадеш на държава от НАТО едно от най-модерните си оръжия напук на Съединените щати, да предизвикаш разкол в Северноатлантическия пакт - това е мечтата на руските военни стратези.

И печалбата някак отива на втори план. Макар размерът на сделката да е впечатляващ - 2,5 милиарда долара, основната цел е проникването на натовския оръжеен пазар. Приходите изобщо имат все по-малко значение в руската външна политика, във външноикономическите сделки, включително в такива стратегически отрасли като износа на оръжие и нефт или в атомната енергетика.

Скъпият "Турски поток"

И сега Москва се стреми да си сътрудничи с Анкара именно в тези три сфери. Наред с началото на продажбата на оръжие на една от най-силните армии на НАТО, съществува още един двустранен проект - вече започналото строителство на атомната електроцентрала "Акую". То се осъществява благодарение на дадения от Русия кредит при много изгодни за Анкара условия - 20 милиарда за 30-годишен срок, които един ден няма да връща Ердоган, а и едва ли Путин ще се отчита за тези средства.

Трети пример е тръбопроводът "Турски поток", заменил насочения директно към ЕС "Южен поток", чието строителство бе прекратено от Русия. Половината от капацитета на новия газопровод е предназначена за Турция, на която в момента ѝ трябват по-малки количества газ заради икономическата криза.

При това турците се опитват да станат и конкуренти на Русия в региона, правейки сондажи в спорния кипърски шелф. Анкара го смята за своя територия, но Европейският съюз твърди, че полезните изкопаеми са собственост на Кипър. Ако добивът на газ започне, Турция ще се сдобие с повече собствено синьо гориво, респективно нуждите ѝ от руски доставки ще намалеят още повече.

Ще върне ли Анкара дълговете на Русия?

Лично за мен политическият и военно-стратегическият елемент в дружбата с Ердоган е очевиден. Да не говорим за това, че двамата авторитарни лидери - президентите на Турция и Русия - се разбират много добре, говорят на един и същи език и могат да изпитват взаимна симпатия.

Докато икономическите и дори политическите ползи за Русия от всичко това са доста мъгляви. Макар продажбата на S-400 на турците да е еднозначно печеливша за Москва, проектът "Турски поток" предизвиква въпроси относно своята ефективност, а строителството на ядрената централа е изгодно, но само за Турция.

В същото време и без това сложните отношения на Анкара с другите страни от НАТО стават още по-напрегнати. Що се отнася до дълговете, които Ердоган трупа, те ще трябва да се връщат от следващите поколения, които ще трябва и да установяват дали са били необходими тези толкова съмнителни проекти от гледна точка на тяхната доходоносност. Естествено възниква и въпросът дали интересите на руския авторитарен режим не противоречат на интересите на страната като цяло.

Кремъл срещу Русия?

При обсъждането на външната политика на съвременна Русия от страна на експертите-международници постоянно изплува темата за националните интереси. Някои смятат, че Кремъл ги защитава ефективно, поради което може да му бъде простено отстъплението от стандартите във вътрешната политика.

На мен ми се струва, че сегашното руско ръководство често подменя националните интереси със своите непосредствени, след което убеждава руснаците, че борбата трябва да се води точно за това. Темата доколко конфронтацията със Запада изобщо е от интерес за Русия няма да я обсъждаме - тя е вечна.

Но е очевидно, че е напълно излишно сега да се влошават допълнително отношенията с НАТО, защото икономиката вече трудно издържа сегашния режим. Страната няма полза и от личните симпатии между Путин и Ердоган. Поради това Турция няма да поеме "проруски курс" нито по темата Крим, нито в Сирия, нито по други въпроси.

Излиза, че зад актуалните сделки с Анкара стоят в по-голяма степен не националните интереси, а амбициите на руските ръководители, за които руснаците плащат от джоба си.

Автор: Иван Преображенский


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 kick

    48 5 Отговор
    Не е трудно да се досети човек, че стратегическите партньори (ние вече нямаме такива) са най-важни в международните отношения!

    Коментиран от #6, #14

  • 2 Дааа, абсолютно съгласен,

    11 53 Отговор
    Рушняците ще духат супата! Като с Гамал Абдел Насър и Асуанският язовир... после Путин бил велик?! Ха, Ха, Ха...
  • 3 Хасан

    33 4 Отговор
    Врага на моя враг е мой приятел .....засега

    Коментиран от #10, #16

  • 4 Колю

    15 21 Отговор
    Това е голям проблем... Русия може може да си позволи, но САЩ... НИКОГА.... Разбира се Русия за сега го прави на гърба на народа си.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Даряване,

    11 28 Отговор
    За братското прогресивно човечество, за Турция, преди за Виетнам , Лаос , Камбоджа , Никарагуа и който се сетите, паразит, давахме! И путя тоже. Не са умряли балъците, защото те са си такива!
  • 8 Мехмедчо,

    15 9 Отговор

    До коментар #5 от "Мехмед":

    Важна е майката, защото тя възпитава децата, нали? Особено при вас! Е, значи Мехмед е станал немец! Гордей се!

    Коментиран от #18

  • 9 Порно

    34 6 Отговор
    Машалла. Добре , че е Дойче сере , иначе руснаците няма как да разберат кое е в техен интерес.
  • 10 бобо

    11 4 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    Прав си с всяка буква и всяка точка. Едно предупреждение за преврат, не може да заличи три века вражда.
  • 11 Анти милиционер

    24 3 Отговор
    Соросе, стига рева. Да ева еврейското ти велле.
  • 12 Да се плаща

    6 11 Отговор
    Стока на “ забавено” , е прецакване за доставчика, ама нали парите не са на Путин! Как прави Чичко Дони? Е, кой е глупавият? Кой не мисли за народът си?!
  • 13 Възхищавам се на Ердоган,

    6 3 Отговор
    Същият като ТЖ при Брежнев! Яка далавера! Еди заем, втори заем- дългосрочен!

    Коментиран от #15

  • 14 Важни са,

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "kick":

    Ден до пладне, както казват дедите ни!
  • 15 Колю

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Възхищавам се на Ердоган,":

    Да ама не е във Варшавския договор... И защо се връща назад... А бе кво ми пука.
  • 16 Османагич

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    Врагът на моя приятел,е мой приятел. 😆
  • 17 Монгола

    16 7 Отговор
    От тази държава Германия през последните 75 год. освен фашизъм, пропаганда и джендетизъм какво друго е произлязло?

    Коментиран от #23

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Мехмед

    16 2 Отговор

    До коментар #18 от "Турчин от Столипиново":

    У Столипиново турци няма, има само патриоти къде гласуват за ВМРО!

    Коментиран от #27

  • 20 Кой68

    21 3 Отговор
    Не подценявайте Русия?Всичко се прави с идея и мисъл за бъдещето...Никой невярваше че Турция ще купи руски ракети-но тя купи защото САЩ я тласна към това.....Колко още изненади ще има?

    Коментиран от #21

  • 21 Хасан

    9 19 Отговор

    До коментар #20 от "Кой68":

    Рано или късно ще освободим и кавказките народи от руско иго

    Коментиран от #28, #39

  • 22 Румяна Костова

    25 5 Отговор
    Останах с впечатление от статията, че авторът е доста объркан човек. Ту изтъква, че руснаците са тези, които печелят от сделката, после пък се опровергава сам. Интересите на Кремъл били в противовес на националните интереси разправя Преибраженский. Клякане то и свеждането глава пред Западните корпорации и Америка също не е много в интерес на руския народ. Хората в Русия гледат телевизия и са наясно какво се случи с Украйна когато прие да изпълнява американските нареждания и препоръки. А също така хората не са загубили паметта си и се сещат какъв беше животът им при Елцин когато Русия не се конфронтираше със Запада Ердоган постъпи смело като показа, че не се бои от американските заплахи. Скоро САЩ ще наложат санкции на половината свят. А това неминуемо ще провокира омраза и несъгласие с авторитарните им действия.

    Коментиран от #46

  • 23 Джудже

    10 4 Отговор

    До коментар #17 от "Монгола":

    Фашизма е от Италия, а от Германия - нацизма, в СССР - социализма. Много си приличат, но имат и много големи разлики.

    Коментиран от #33

  • 24 Нещастието да си турчин

    11 10 Отговор
    Напротив. Руснаците, използвайки Турция, придобиват изключителността на турския газов пазар, насърчаването на газопроводи за Европа през Турция и спирането на газопроводи от източната част на Средиземно море до Европа. Турция наивно смята, че Русия ще й позволи да стане производител на газ и ще й позволи да превозва газ от други страни, които, напълно, Русия не контролира. Сладки сънища. Ердоган е пионка в ръцете на Путин.
  • 25 Здаствуйте братушки

    7 4 Отговор
    Вечна Руско-Турска дружба преди 4-5 години руските булки в Турция бяха 300 000 броя след 10 години кой знай колко ще бъдът .
  • 26 Сульо

    17 3 Отговор
    Щом го казва дойче зеле , явно ще печелят много. Щото каквото казва дойче зеле все става обратното.
  • 27 само че

    7 4 Отговор

    До коментар #19 от "Мехмед":

    официалната политика на Турция е, че циганите в съседните й страни които са мюсюлмани, да се считат за турци.

    Коментиран от #29, #34

  • 28 Монгола

    7 0 Отговор

    До коментар #21 от "Хасан":

    Само че, в Кавказ няма пещери където да се крият както в Афганистан!

    Коментиран от #41

  • 29 Мехмед

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "само че":

    Вие от ДПСто ги разбирате тези работи с черните в България.

    Коментиран от #30

  • 30 ДОСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "Мехмед":

    Той казва истината.
    Защо не си информиран?
    Ти си срам за нас!
  • 31 ужас

    19 4 Отговор
    Иван Преображенский, имам чувството , че ако Ердоган получи и Су57, тогава ще си изядеш и ташаците от яд. Колкото и да те е яд, Путин строи атомни централи в натовски държави (Унгария, Турция) и продава оръжия пак на натовски държави (Гърция, Кипър, Турция) Приятел, не всичко е пари. САЩ в авганската война до сега са похарчили 1,5 трилиона. Те кога ще ги върнат. Умнико, в голямата политика се използва висша математика, а не бакалска аритметика. И там е разликата между Путин и теб. Ти си бакалин, а той е най големият политик. Умнико, има една приказка "обущарю, не по високо от обувките". Научи се да я спазваш.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 А от Турция

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Джудже":

    Е кемализма и само той надживя останалите.
  • 34 А циганите които са християни

    1 3 Отговор

    До коментар #27 от "само че":

    Да се считат за българи ли? Ами то си е така .

    Коментиран от #36

  • 35 Сорос

    8 0 Отговор
    Абе това Германско Желе само ме излага с разни простотии .
  • 36 само че

    4 5 Отговор

    До коментар #34 от "А циганите които са християни":

    всички цигани в България са Български граждани , но Турция смята мюсюлмаските цигани за турци. това го прави и в Гърция и в Македония и другаде. официална турска политика е това. но какви турци сте вие, ако не знаете какво прави вашата ... "майка родина'"? очевидно не сте добри турци ... xoxo

    Коментиран от #37, #49

  • 37 Хо хо

    4 3 Отговор

    До коментар #36 от "само че":

    Само ,че проблемът ти с българската граматика е колосален .

    Коментиран от #38, #40

  • 38 само че

    3 3 Отговор

    До коментар #37 от "Хо хо":

    докато Турция смята че ти ​​и мюсюлманските цигани сте братя, няма значение .. XOXOXO

    Коментиран от #48

  • 39 Ти пък роме

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "Хасан":

    къде скачаш? Барабар Петко с мъжете!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Гост

    2 0 Отговор
    Само западен соросоид- джендър може да претегля и остойностява приятелство. И какво ви бърка в задниците кои други са приятели или не!? Я си вижте вашата кочина ДВ. Какво спечели Германия от треморната Меркелина?
  • 43 Знам знам🙄

    2 1 Отговор

    До коментар #41 от "Хасан":

    Ееех мойто момче. Лека полека историята ще се разкрие. И ще разбереш за еврейския проект за Нова Палестина. И как основна част от него е била източна Европа. Защо е било така може да се разбере от първите преводи на библията. След провала на кръстоносните походи еврейското лоби разбира че светата земя ще остане под мюсулманския ботуш. И започват да действат както винаги отвътре подмолно с фалшива интеграция. Финансират богато създаването на така наречената ви империя с цел по лесен контрол. Някъде по времето на Хенри 8 еврейското лоби се възползва от атаката на испанците които го правят с благословията на папата озлобен от отказването от католицизма. Тъй като е Европа е католическа а най голямата банка е Ватикана никой не отпуска необходимите за водене на война кредити на англичаните. Тогава евреите дават парите на много ниска лихва но с условие че Англия ще помогне за Палестина. Понеже Англия и Османската империя са единствените не католически сили в Европа някак автоматично стават съюзници. Поради общи врагове и интереси. Няма да пиша за парите давани на глава от раята давани от евреи. Султана категорично отказва да върне светите земи но дава мъгливи обещания за анклав на балканския полуостров. Тъй като условието е било да е чиста земя т. е. да няма население евреите измислят и заплащат а понякога и сами извършват кланетата по нашите територии и по специално между балкана и Дунав. Накрая вече когато Турция започва да се разпада и запада пак англичани и е

    Коментиран от #56, #57

  • 44 Знам знам🙄

    2 4 Отговор
    Та значи пак англичани и евреи и помагат да се закрепи като баланс срещу надигащите се имперски амбиции на Русия. Даже мисля че Ататюрк и младотурците са пак техен проект целящ да запази умиращата Турция. В противен случай без тази така наречена Светска революция запада и изтока да са оглозгали още живият труп. Кой пръв признава правителството на Ататюрк. И в крайна сметка Израел се въздигна от тази мърша. Целта е постигната. Сега просто се удобни на някои. Не си въобразяват че някой който ви смята за говорещи животни би ви позволил независима политика. Когато се случвало сте гълтали вода. Пак казвам всичко с което се гордее не е постигнато от вашето племе. А освен това се смята че сте едно от 12 еврейски племена. Само че за евреите сте като циганите за индийците.

    Коментиран от #47, #55

  • 45 1234

    3 0 Отговор
    Но пък ние загубихме всичко
  • 46 ХаХа🙈

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Румяна Костова":

    Мале !
    А германците какво спечелиха от ФАЩ ?
    Балони и въздух под налягане , и безплатно вмешателство в вътрешните им работи + двойно мито за германските коли и стоки !
    Наздраве за крал Дони !
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Збогом НАТО

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "само че":

    Натория издиига съвременна Русия.С руси турци китайци ирани цигани (индуси) Индокитайци..Но и Бг. Циганите се водят за бългАри в Европа.
  • 49 От правописа ти разбрах само

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "само че":

    Че си български гражданин, който Турция смята за турчин, а ти не си много съгласен. С правописа криво ляво, с много усилия може и да се справиш, но какво ще правиш с тена ти по рождение?
  • 50 Знам знам🙄

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "Хасан":

    А ти кой си къде си. Ха ха ха. Български турчин. За какво се бориш. За величието на полумесеца. Ами отивай винаги е имало нужда там от мозък. И мойта злоба нали я знаеш. Като на лъва към хиената. 😋😉

    Коментиран от #53

  • 51 Грую

    1 0 Отговор
    Може и так да е, но Росатом строи АЕЦ Аккую и вероятно печели от тази работа, а след не много време турците ще имат евтин ток от атомна енергия, докато нашите местни мошеници, които като скакалци наскачаха енергетиката надуват цените на електроенергията до над три пъти над цената и в евросъюза и ще успеят да изпъдят всички мераклии за чужди инвестиции в страната, в която дейност между другото ГЕРБ се справя най-добре засега!
  • 52 Петро

    1 1 Отговор
    Само третия пол е съюзник на швабската кочина
  • 53 Хасан

    3 0 Отговор

    До коментар #50 от "Знам знам🙄":

    Живеем в 21 век ,какъв полумесец,какво величие?! ..говоря ти за отворено общество,за ценности
  • 54 Шабан

    0 0 Отговор
    Изсмукана от пръстите статия! Нещата въобще не са такива! Първо за целият останал свят включително и ЕС е изключително важно да се премахне хегемонията на САЩ. Не се ли направи това, очаква ни вечно робство! И то от най-злокобните, за който ви е бедна фантазията, какво ще бъде! Второ не се ли осъзнаят хората и съответните държави че, интернет ресурсите сега са в ръцете на ФАЩ и не се ли отделят от този разрастващ се тумор то, бъдещето което ни очаква ще е много, ама много нещастно! Наченките на електронното зомбиране вече са в ход и се правят първите тестове за директен контрол на хората! Системата е стоманена и бездушна, не търпи инакомислещи и скоро време всеки отделен човек ще усети отровното жило на електронната хегемония! За това трябва да се мисли а, не кой бил такъв кой бил онакъв и аз каква полза имам! Никой няма да има полза, защото всички ще бъдем роби!
  • 55 Хасан

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Знам знам🙄":

    Евреите се считат за богоизбран народ и всички други народи са животни ..не само араби и мюсюлмани ..чети им религиозните тълкувания...
  • 56 Шабан

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Знам знам🙄":

    Що пишеш тъпотии! Само да ти загатна че, когато се създава Османската империя човешката популация на планетата Земя е било приблизително 600 милиона души разпръснати на 6 континента. Като само жълтата раса са наброявали 400 милиона. А пари е нямало а само метални монети и накити. Нито е имало банки! Всеки човек си има кесия или кофчеже за по-богатите а, на мнозина въобще не им дремело за монетите. И без тях са си живеели добре! Така че, издишаш от всякъде, зомбьо!?

    Коментиран от #61

  • 57 Шабан

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Знам знам🙄":

    Ха-ха! Какво ще разкриеш бе, шебек! Тя истинската история е написана отдавна и се намира в музейте! А шебеците като теб само си фантазират разкрития! Като си такъв голям разкривач, защо на историческият симпозиум в Париж 2009 година никой не, се съобрази с мнението на българските историци тогава, а само ехидно се подхилкваха и ви вземаха на подбив!?

    Коментиран от #59

  • 58 Дойче Веле

    0 0 Отговор
    Иван Бреображенски от Дойче Веле (!). И за Русия, и за СФАЩ, и за Турция, И за Китай, и за Иран, и за С.Корея, и за Венецуела, и за Сирия, И за Афганистан, и за, и за, Това е война! А на война цената не е от основно значение. От значение са битките с врага, стратегии, доктрини и т.н. Така че, мило DW, благодарим са пропагандистката соростатия, но цялата истина ще я видим/обвържем след 20 - 30 г.
  • 59 Знам знам🙄

    1 0 Отговор

    До коментар #57 от "Шабан":

    Ами защото трябва да си скъсват дипломите повечето от тях. На фалшива история се крепят мойто момче. От типа на османско присъствие. И няма арменски и македонски геноцид. Ясно ли ти е защо. А те разкопките вървят. Повечето от ехидно усмихващите се тогава лигльовци сега дават мило и драго да дойдат на някой обект. Изведнъж се оказа че имало там едни книги ама понеже били много в противовес с общоприетата история не им обръщали внимание. А ако Ватикана сатанинската му дупка отвори секретните архиви майко мила. Гърците не са толкоз прости те са унищожава ли направо. Колко наши книги в техни музеи са с откъснати страници. Руснаците ги пазят. Те чакат да загине и чак тогава ще си признаят че велика България е техен създател. Замисли се за готските имена Родерих, Улрих, и др. и за българските Исперих, Телерих идр. И има още мнооого такива странности. Не че съм любител на теорията на Конспирацията но къде е историята от така наречените тъмни векове.
  • 60 защо

    1 0 Отговор
    защо турците плащат на нашите ци гани да се турчеят? Защото след 20 г. от 2 тюркоцигани ще са произлезли 12 такива, а за българите от 12 българи ще са произлезли 2-ма. Анадънмо. Анадък.
  • 61 Знам знам🙄

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "Шабан":

    Шабанчо и в корана пише как Исус разритал масите на сарафите. А банки и банкови гилдии има още по времето на Атина. И цивилизовани те народи са водили войни или на кредит или с увеличение на данъците или с комбинация от двете. А не като други разчитали на грабеж на мирното население за финансиране на войската. Ако има манджа напада е ако не за кво. Добре че там се намират малко османски гърци, немци, османски англичани и евреи дето да дават насоки и когато няма манджа за нападне да осигурят такава. А я виж намери там някой велик везир турчин. Щото последният Хафъз бей е син на помак и циганка а освен това и герой на Турция.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Истинска истина

    0 0 Отговор
    Две различни култури, две различни виждания, две различни разуми, два различни манталитета.
    Отговорът е само един единствен!
  • 64 А, още нещо

    0 0 Отговор
    Възможно е едната култура, да иска другата да бъде като нея!
    Това обаче не е справедливо.
  • 65 Палавникът на света

    0 0 Отговор
    Всеки който цени себе си, но и други неща, трябва да знае че истинската истина е че истинската алчност, истинският расизъм и истинската идея за ''някои'' е ''други'' да си останат завинаги ''това, което всъщност не са''!
  • 66 Просто мнение

    0 0 Отговор
    Заради БЪЛГАРСКОТО - РУСКОТО с ТУРСКОТО са се сближили нетипично политически . Браво на съседката на България !
    Главната цел е ПРАСЕТАТА да си останат ПРАСЕТА !
    Освен това се иска онзи който се ОТЛИЧАВА ОТ МАСАТА да бъде АУТ САЙДЕР завинаги и НИКОИ ХОРА да не посмеят да му помогнат да се съвземе като цяло и да започне НОВО НАЧАЛО в живота си, както за свое добро, така и за добро на другите.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания