Last news in Fakti

16 Юли, 2019 10:36 23 780 45

В Турция: Проклети да сме, ако забравим!

  • преврат-
  • годишнина-
  • турция-
  • проклети-
  • реджеп ердоган-
  • вестници

Три години от опита за военен преврат

В Турция: Проклети да сме, ако забравим! - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Проклети да сме, ако забравим преврата. С това заглавие излезе турският вестник „Ортадогу“ по повод годишнината от опита за военен преврат.

В нощта на 15 юли 2016 година в Турция беше направен неуспешен опит за военен преврат. 251 души загубиха живота си, а близо 2000 бяха ранени. След опита за военен преврат в страната беше въведено извънредно положение.

Годишнината от преврата беше акцент в редица турски вестници. Голяма част от тях пишат, че Турция няма и не бива да забрави нощта на 15 срещу 16 юли, когато беше направен опит да бъде свалено правителството в страната и да бъде убит президентът Реджеп Ердоган.

Западът обаче продължава да е критичен към Анкара. След опита за военен метеж в страната бяха извършени масови арести, които продължават и до днес. Западните страни критикуват властта в лицето на Ердоган, че задържа другомислещи, които нямат нищо общо с опита за военен метеж.

След неуспешния преврат се родиха и конспиративни теории, че пучът всъщност е дело на властимащите, а целта – намиране на причина за последвалите масови арести. Много военни и полицаи бяха уволнени от работа, а мнозина лежат по затворите. Част от обвинените получиха и доживотни присъди. Едно е сигурно – метежът от 2016 година промени модерната история на Турция.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гостилничаря

    54 29 Отговор
    Нещо като Народния съд. Колко са били директно гръмнати и заровени в канавките, никой не знае! Президентската република не беше най-добрия вариант за Турция. Това значи автоматично край на свободата на словото (доколкото го е имало и преди това) и потъпкване на опозицията (изборите в Истанбул, макар че Ердо пак духа супата)......

    Коментиран от #6, #24, #29, #38

  • 3 ДДРОнег

    37 3 Отговор

    До коментар #1 от "УНИКАЛЕН":

    По тези теми има много цъкания, т.е стинки :):):), к'во да ги пра;йш, сиренето е с пари ... Друго е лошото, има много коментари от врагове на Българския народ, а такива трябва веднага или в затвора, или вън от България завинаги , но нямаме действащи служби !!!
  • 4 Отвратен

    18 3 Отговор

    До коментар #1 от "УНИКАЛЕН":

    Значи собственика е от сарайте!!!
  • 5 гост

    37 22 Отговор
    Публикувано във факти.бг: - Пучът всъщност е дело на властимащите, а целта – намиране на причина за последвалите масови арести. Това е истината и последвалите го събития го доказват.Това е изпитан начин да се държат на ''връзка'' непокорните и инакомислещите, докато геврекчията си играе игрите.

    Коментиран от #9

  • 6 Патриот

    73 15 Отговор

    До коментар #2 от "Гостилничаря":

    САЩ, Русия, Китай - едни от наю-мощните военни държави са президентски републики.
    Това е правилната форма. Парламентарната република е там, където държавата трябва да е слаба и да се унищожава от вътре. България, примерно.

    Коментиран от #16

  • 7 Много ми е нериятно ..НО

    70 20 Отговор
    За сьжаление----пак повтарям -за огромно мое сьжаление-Турция и турците показаха,че имат грьбнак и достойнство....Колкото и да ми е неприятен Ердоган и вьобще турците( по обективни исторически причини ) -поне на това да се научим от тях...-докьде я докарахме-ужас...
  • 8 ЦРУ

    38 37 Отговор
    Преврата беше много успешен.Просто го направи Ердоган.

    Коментиран от #10

  • 9 MalkomX

    34 18 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Преврата, щом го мислиш за инсценировка). Дай с теб да направим една такава, аз да взема да те гръмна в главата, а ти иди обеснявай че е било на майтап. Не сте ли гледали кадрите, когато превратаджиите завземат власта как стрелят от упор по висшестоящи военни, валии и по обикновенния народ?

    Коментиран от #36

  • 10 веселяк

    33 4 Отговор

    До коментар #8 от "ЦРУ":

    Еми, като не успя ЦРУ.
  • 11 Нео

    25 26 Отговор
    Преврата, който си спретна Ердо?
  • 12 Yavuz

    33 13 Отговор
    Превратът ако е инсценировка "артистите" които участваха бяха компот целите и за тази роля получиха доживотни присъди, нещо не не се връзват нещата.

    Коментиран от #25

  • 13 Чирпан

    6 14 Отговор
    Проклети да сте!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Голям прос

    22 9 Отговор
    Ако беше успял преврата, Турция сега щеше да е на друго ниво и щеше да има Ф-35, ама нямаше да има С-400, което е по-голяма загуба

    Коментиран от #30

  • 16 Гостилничаря

    10 13 Отговор

    До коментар #6 от "Патриот":

    Не казвам нищо против президентската република по принцип, а против въвеждането и в Турция, обществото в тази държава още не е узряло за такъв тип власт (не че в Русия, която даваш за пример е цвете!). Просто не виждам паралели за сравнение между САЩ и Турция и Русия на базата на управленската форма.
  • 17 ГАЛЕВ

    30 10 Отговор
    малко са им доживотни присъди-разстрел заслужават.това е държавна измяна.в българия също трябва да има доживотни присъди за държавна измяна и убииства на българския народ за управляващите повече от 10г.убиици-герб.начело с най-голимия унищожител криминалния елемент от село банкя-толупа с филията мас.човека с осми клас.
  • 18 айде айде

    4 19 Отговор
    Миризливи пещерняци.
  • 19 Тупангюро

    7 5 Отговор
    Галев, като гледам как пишеш коментара ти завършил ли си осми клас?
  • 20 Чоу

    4 8 Отговор
    Ма вие сте прокълнати вече! От съседа не може да се избяга за наше разочарование!
  • 21 раптър

    25 8 Отговор
    Едно е сигурно , това беше американски опит за преврат, подобно на този в Украйна, Венецуела, Ирак ,Иран, Либия ,Сирия , КОСОВО, Черна гора ,Словения, Хърватско и тнт и тнт....
  • 22 Истината

    16 16 Отговор
    Фалшива пародия на преврат ръководена от Ердо ! С цел да се случи това което се случи !

    Коментиран от #23

  • 23 Така мисля

    38 8 Отговор

    До коментар #22 от "Истината":

    Фалшив преврат или не но Турция върви с бързи темпове напред ! Магистрали и то качествени туризъм атомна енергетика и тн ! Всичко което имаше България но беше окрадено и погубено от шайката !!!!
  • 24 Факт

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гостилничаря":

    За всички някой ден следва гилотина или разстрел и после червей?
  • 25 Другото Хасан

    10 9 Отговор

    До коментар #12 от "Yavuz":

    Да получиха по 15 пъти доживотна присъда редници на по 5 дена служба.Знам, че истината ще излезе на яве и ердоган ще бъде осъден.
  • 26 Казуар

    9 5 Отговор
    Преди преврата Ердоган вкара в затворите 300 висши офицери и ги унижава. Унижи и престарелия генерал Кенан Еврен. Така че обвиненията към Гюлен може и да бъдат безпочвени.
  • 27 Astrolog

    16 10 Отговор
    За държавните изменници и смъртната присъда е малко...Колко невинни хора си отидоха .На Ердоган трябва краката да му целунат,защото преврата ако беше успешен днес Турция щеше да заприлича на Сирия...

    Коментиран от #28

  • 28 Другото Хасан

    8 4 Отговор

    До коментар #27 от "Astrolog":

    Абсолютно съм съгласен.. Изменниците на въжето. И го вярвам, че ще се случи. Само не мога да проумея как може да честваш нещо,за което не са водени кажи речи никакви разследвания.. Още по лошото е, че предложението за пълно разследване на уж ким преврата е отхвърлено именно със гласовете на управляващата партия. Защо ли не са правени никакви разследвания на мъртвите, кой, защо,и със какво е стрелял по тях..та дори е забранено. Единствено за сега се зне, че поне 90 процента от гилзите не се свързват по никакъв начин със военните или въобще оръжия ползвани от военни. Вярвам, че истината ще излезе на яве и отговорните ще си понесат отговорността за изменничесво.. Но няма да е по ердоганово време.
  • 29 Боне крайненеца

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гостилничаря":

    По точно казано КАТО през периода 1923 ---- 1925 !
  • 30 Ismail Arif 16.07.2019

    11 19 Отговор

    До коментар #15 от "Голям прос":

    В Турция преврата ако беше преуспял положението там щеше да е по бетер от Сириа Тези безбожници щяха да върнат Турция във времето когато управляваше партията на Ататюрк, Исмет , юнони, и Кълъчлароглу.Точно по тяхно време Турският народ изживяваше най кризисните си години. Хората от сутринта до вечерта изтормозени и изнервени се редяха по опашките, ту за хляб било, ту за вода било, ту по болниците било. А сега какво е Ердоган със своята далновидност издигна Турция в топ 10'те развиващи се страни, болници, изрядни пътища и.т.н. Проблемът е друг че Християните неверници не искът една силна Турция, затова никък не се чудя САЩ и Европа защо искът да притиснат Турция ..! Икономически и тем подобни санкции. Затщото това е един Кръстоносен

    Коментиран от #31, #34, #39

  • 31 Другото Хасан

    12 5 Отговор

    До коментар #30 от "Ismail Arif 16.07.2019":

    Палячоо
  • 32 Ники

    18 10 Отговор
    Всички висши офицери минавали обучение в Нато са американски подлоги и предатели начело с Гюлен за това бяха изритани от армията
    Руския самолет беше свален от тях на Таип му трябват хора верни на Турция не на чужди интереси като у нас.

    Коментиран от #33, #37

  • 33 Свободен

    7 10 Отговор

    До коментар #32 от "Ники":

    СЛЕД АТАТЮРК -ЕРДОГАН Е НАЙ-ГОЛЕМИЯ ДЪРЖАВНИК.ОБИЧА РОДИНАТА СИ.А КОЙТО НЕ ГО ИСКА?:ДА СИ СТОИ В КОЧИНАТА

    Коментиран от #43

  • 34 плевен

    20 0 Отговор

    До коментар #30 от "Ismail Arif 16.07.2019":

    За вас, ние сме неверници. За нас вие сте неверници. И щом някой си мисли, че е по-горе от другия, по-добре да не се виждаме. Много ми се иска, написаното от теб, да бъде прочетено от всеки който си въобразява, че Турция ни е приятел. За едно си прав. Ататюрк и Ердоган са две различни планети.
  • 35 Само питам

    5 13 Отговор
    Руската измет по съвместителство стана и туркофилска.

    Коментиран от #40

  • 36 гост

    11 2 Отговор

    До коментар #9 от "MalkomX":

    Хайде не ми обяснявай че Ердоган не е знаел,в такъв цирк и американците играха когато им събориха близнаците!! На такива хубавци въобще не им пука че са убили няколко хиляди човека!!!
  • 37 Казуар

    8 3 Отговор

    До коментар #32 от "Ники":

    Тогава Турция да напусне НАТО, да се откаже от Европа и да хваща Азия, Африка.
  • 38 Tosun Pasha

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "Гостилничаря":

    Някой да те е питал за мнение. Гледай си кочината.
  • 39 Поганците на сапун

    10 3 Отговор

    До коментар #30 от "Ismail Arif 16.07.2019":

    Ататюрк искаше да направи гьотверена и кадънъта светски хора, да им махне феса и фереджето, но аби-то си знае неговото, да бие кривата глава в земята 5 пъти на ден и да души краката на предния козее*ач, а ханъмата по цял ден да си стои в тях и да ма'а пилаф и локум. Е нищо, Ердо'ан сега ще ви оправи. Бурки, чалми и фесове на килограм и на корем.
  • 40 Кучко ,

    4 0 Отговор

    До коментар #35 от "Само питам":

    Изглеждаш ми разгонена .
  • 41 133

    2 1 Отговор
    ВРЕМЕТО ЩЕ ПОКАЖЕ
  • 42 Stenlii

    3 4 Отговор
    САЩ ИЗГРАДИХА ТУРЦИЯ И СЕГА ПРЕДАТЕЛИТЕ ЩЕ БЪДАТ ЖЕСТОКО НАКАЗАНИ НАЧЕЛО С ПСИХИЧНО БОЛНИЯТ ИМ ПРЕЗИДЕНТ ЕРДОГАН! ТУРЦИЯ СКОРО ИКОНОМИЧЕСКИ ЩЕ Е В КАМЕННАТА ЕРА, ЗАЩОТО ГОЛЕМИ ИНВЕСТИТОРИ ВЕЧЕ ДВЕ ГОДИНИ ПАНИЧЕСКИ БЯГАТ, А ГЕРМАНИЯ ЩЕ БЛОКИРА ИЗНОСА НА КАПИТАЛИ ОТ ТУРЦИ КЪМ ТУРЦИЯ! КОМШУ, ЧЕСТИТ ВИ ПУТИН И МАДУРО!
  • 43 Уии

    1 2 Отговор

    До коментар #33 от "Свободен":

    Ти защо не се пръждосаш на майната си в шибания си овчарник при подобните на теб барани ,ами стоиш на рахат в кочината ?

    Коментиран от #45

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: