17 Юли, 2019 07:50 2 361 14

Русия се обяви против санкциите срещу Турция

  • турция-
  • кремъл-
  • санкции-
  • русия-
  • кипър-
  • ес

Москва настоява, че Съветът за сигурност на ООН трябва да реши проблема

Русия се обяви против санкциите срещу Турция - 1
Снимка: Shutterstock

Русия се отнася отрицателно към решението на Европейския съюз да въведе санкции срещу Турция заради изострянето на ситуацията в Средиземноморието. Това съобщи пред руското издание „Известия“ заместник-министърът на външните работи на Руската Федерация Александър Грушко, като подчерта, че такива действия само задълбочават многогодишния неразрешен конфликт в региона, предаде агенция "Фокус".

Едновременно, това не означава, че руската страна подкрепя действията на Турция, която изпрати в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър свои сондажни кораби за бъдещ добив на природен газ. В Анкара са уверени: ограниченията ще повлияят не толкова на икономическото положение на републиката, колкото на политическите отношения между Брюксел и Анкара. Под заплаха, конкретно, може да се окаже договорът за асоциация Турция-ЕС.

Бурни води

На 15 юли съветът на ЕС на ниво министри на външните работи одобри санкции срещу Турция заради действията на Анкара в ИИЗ на Кипър. От началото на май тук бяха изпратени два турски сондажни кораба – „Фатих“ и „Явуз“. ЕС ще съкрати финансовата подкрепа за Турция и ще спре преговорите за споразумение за въздушните превози, се казва в заявление на Съвета. Москва се противопоставя на ограничителните мерки срещу Анкара. Както заяви Грушко, едностранните санкции противоречат както на международното право, така и на процедурите на Съвета за сигурност на ООН. В допълнение, като правило, те не постигат целите си.

„Напротив, те водят до радикализация на позициите“, подчерта дипломатът. „Ние изхождаме от факта, че когато има неразрешени конфликти, всеки трябва да се въздържа от движения, които биха могли да влошат положението, включително може значително да се усложни политическия процес за разрешаване на конфликта“. В същото време, както вече беше заявено от Министерството на външните работи на Руската Федерация, Москва също е загрижена за влошаването на ситуацията в Източното Средиземноморие. От там подчертаха, че „нарушаването на суверенитета на Кипър не може да помогне за създаването на условия за трайно, жизнеспособно и справедливо решение на кипърския проблем“.

Турският парламент е убеден, че санкциите на ЕС ще предизвикат повече политически, отколкото икономически щети. „Политически ще нанесе много повече вреди - Анкара може завинаги да откаже да се асоциира с Европейския съюз“, заяви заместник-председателят на турския парламент Озтурк Йълмаз.

В ИИЗ и на континенталния шелф бяха открити големи запаси от въглеводороди - по-специално през 2011 г. американската компания Noble Energy откри находището Афродита с обем на газ около 140 милиарда кубически метра. Турското ръководство оспорва границите на ИИЗ на Кипър и заявява, че Анкара има право на природни ресурси в региона. Според Министерството на външните работи на страната, сондажните съоръжения работят там по лиценз, издаден от ръководството на Турската република Северен Кипър (ТРСК), която между другото е призната единствено от Турция. Министерството подчерта, че републиката „запазва правата си върху континенталния шелф в Източното Средиземноморие и ще продължи да защитава правата на турската общност на Кипър“ върху тези ресурси. Така Турция възнамерява да извършва проучвателни дейности до 3 септември 2019 година.

От самото начало Европейският съюз показа солидарност с позицията на Кипър, който повдигна този въпрос в началото на май на срещата на върха на ЕС в румънския град Сибиу. На 11 юли беше съобщено, че освен прекратяването на преговорите за въздушния транспорт и намаляването на финансовата подкрепа за Турция за 2020 г., става дума за преразглеждане на сътрудничеството на Европейската инвестиционна банка с тази страна и за отказ от срещи на високо равнище.

Между другото, това не са единствените ограничения, които скоро могат да бъдат наложени срещу Турция. Така че, поради снабдяването на Анкара с руските противовъздушни ракетни системи С-400, Вашингтон се готви да наложи санкции на Анкара. От Държавния департамент, още преди началото на доставките в Турция, припомниха закона „За противодействие на противниците на Америка чрез санкции“ и подчертаха, че „ще има реални и отрицателни последици (за Турция), ако приемат С-400“. Според Bloomberg Вашингтон официално ще обяви въвеждането на мерки до края на седмицата. Все още не се знае какви ще бъдат те.

Помощта на посредниците

Тази година се отбелязва 45-та годишнина от конфликта между Кипър и Турция, който разделя острова на южна и северна части. Създадена през 1974 г., ТРСК, която заема една трета от островната територия, все още се възприема от повечето страни по света като земя, окупирана от Турция.

Уреждането на спорни въпроси тук исторически се ръководи от три партии: Гърция, Турция и Обединеното кралство (с правата на бивша метрополия). Тези три държави са гарантите за независимостта на острова от 1960 г. насам, когато излиза из под британско управление.

Москва настоява, че Съветът за сигурност на ООН трябва да се заеме с решението на кипърския въпрос. По-специално, както руският посланик в републиката Станислав Осадчий заяви пред „Известия“, постоянните членове на Съвета за сигурност биха могли да бъдат гарантите на споразумението, а именно Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция. Що се отнася до двустранните отношения с Кипър, Руската Федерация има добро сътрудничество с южната част и Москва очаква, че то ще остане такова, обобщи дипломатът.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    23 2 Отговор
    руско - турската дружба се задълбочава
  • 2 Софиянец

    18 5 Отговор
    Боже, тези и мнение дават, а всъщност освен да говорят реално какво ще направят, едно голямо нищо както обикновено.
  • 3 Истина

    20 7 Отговор
    То се разбра Русия лека по лека дърпа Турция при себе си ЕС и САЩ май скоро ще имат още по силен враг Русия,Турция и Китай .

    Коментиран от #6

  • 4 Триацетат

    15 10 Отговор
    Не че зависи нещо от ватенките, но те да ударят още един клин. Мръсен подлец е мужика!
  • 5 Иве

    5 0 Отговор
    Дрънка се а решение никакво.
  • 6 руска измет

    11 10 Отговор

    До коментар #3 от "Истина":

    Не дърпайте Китай към вашите евтини руско-турски дружби. Китай и ЕС са всичко друго, но не и врагове. Даже напротив. Много важни търговски партнъори са. Незнам защо русофилията винаги се опитвате да вкарате Китай към жалкия ви евтин, недоразвит и отчаян животец.
  • 7 гост

    8 6 Отговор
    Хахаха рукия се обявила против - това е вица на деня :) Тия мужици не разбраха ли че отдавна никой не ги бръсне за слива та чак се загрижили за мюсюлманските си братя … Да си траят по-добре че да не им удвоят и на тях санкциите .
  • 8 мали мали

    9 4 Отговор
    Ако съм на султана на местото отварям границата кои бежанец къде иска там да върви,въпрос на време е и да стане

    Коментиран от #9

  • 9 Динко от Jмбол

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "мали мали":

    А бат'Динко знаеш ли от кога ги чака...и със свински опашки се е запасил ,че и още МТЛБ-та си е купил....така че , нека ги пуска по-скоро, че да видиш как се праи пачка.

    Коментиран от #13

  • 10 Теодор

    6 2 Отговор
    Путин набира мощ,влияние,съюзници заради добрата си техника Путин превърна Русия от кочина в една от най могъщите държави в света и многократно намали смъртността през 1999-1500000 са умирали а през 2016 ги е стопил до 20000 смятайте.Не всеки човек може да постигне такъв възход плюз възходи в много други сфери

    Коментиран от #11

  • 11 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Теодор":

    Малиийй..ми той да не е открил еликсира на живота бе...ма те направо станали безсмъртни рашляците бре.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Абе момче

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Динко от Jмбол":

    Моли се пет пъти на ден да не дойдат,че ако дойдат,тогава дупе да ти е яко.
  • 14 Умник

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Свещенник с висок ранг в православието":

    Като броиш свещи ли си станал свещеник
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания