17 Юли, 2019 08:21 5 340 8

Невиждан температурен рекорд

  • рекорд-
  • канада-
  • температура-
  • топло-
  • време-
  • алърт-
  • армел кастелан

Никога не сме виждали подобно нещо, каза метеоролог

Невиждан температурен рекорд - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Абсолютен температурен рекорд е бил измерен в най-северното обитавано място на Земята - Алърт в Канада. Там термометрите са отчели 21 градуса по Целзий, предаде AFP, като се позова на канадската метеорологична служба.

Алърт се намира на по-малко от 900 километра от Северния полюс. "Това е доста необикновено като статистика, това е един пример сред стотиците и стотици други рекорди, поставени от глобалното затопляне", подчерта Армел Кастелан, метеоролог в канадското министерство на околната среда.

Кастелан съобщи още, че въпросните 21 градуса са били измерени в неделя, а вчера са измерени 20 градуса. "Това е абсолютен рекорд, никога не сме виждали подобно нещо", каза той. Кастелан обясни наблюдаваната тези дни гореща вълна с фронт на високо налягане, който се запазва над Гренландия и допринася за идването на ветрове от юг към Северния ледовит океан.

Метеорологичната станция в Алърт е създадена през 1950 г. Средната температура там през юли е 3,4 градуса. Досегашният температурен рекорд в Алърт, 20 градуса, датираше от 8 юли 1956 г. От 2012 г. в станцията, разположена на брега на Северния ледовит океан, на няколко пъти са били измерени между 19 и 20 градуса.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОКО

    13 6 Отговор
    НО ТЕМПЕРАТУРАТА В БАНКЯ Е ОК..

    Коментиран от #2

  • 2 Георги пърлиев

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "ДОКО":

    Доко обади се
  • 3 Анонимен

    11 1 Отговор
    Спокойно след няколко дни отново температурата ще спадне. Всичко е от топлите течения.
  • 4 червени боклуци

    3 4 Отговор
    Партия ГЕРБ е виновна.
  • 5 незнайко

    12 0 Отговор
    1956 година е било 20 градуса, ЗАЩО ? Докато астрономите не си признаят за увеличената слънчева активност ще ни лъжат с глобалното затопляне, което САМИ СМЕ СИ ГО ПРАВИЛИ !!!

    Коментиран от #7

  • 6 Гост

    14 1 Отговор
    Леле, с цял градус над сегашния рекорд от 1950 година. А миналата зима като отчетоха - 103 градуса на Антарктида не беше рекорд, нищо че беше с 14 градуса под тогавашния рекорд за най-ниска температура. Лобистки лужци, мислейки само за пари. Пък това, че вчера в София беше под 20 градуса, а на Мусала падна сняг пак не се брои, нали?
  • 7 Баламосване

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "незнайко":

    Те само се опитват да се закачат към един мит и да харчат после млрд. за програми за проучване и подобряване. Вижте и сега като се случи нещо лошо и правителствата на всички държави почват да хвърлят пари да решават разни проблеми, дето са в сферата на случйността. Т.е. харчат от бъджета за да елиминират възможността случайно събитие да се повтори. Всяка една трагедия се използва по този начин, комисии, агенции ... подизпълнители, при капитала е важно да има оборот и да не разрешават проблемите напълно, защото оборота ще падне !
  • 8 hjf

    8 0 Отговор
    Аз ще ви съобщя за още една аномалия . По цялото егейско крайбрежие на Турция водата е около 22 градуса от 10ина дни. При средна норма около 26 градуса.
Новини по държави: