19 Юли, 2019 13:24 3 003 8

Най-горещият юни в историята

  • жега-
  • време-
  • горещ-
  • юни-
  • температури-
  • история-
  • сащ

В много точки на света бяха измерени рекордни градуси

Най-горещият юни в историята - 1
Снимка: Shutterstock

Тазгодишният месец юни е най-горещият от 140 години, поставяйки световен рекорд. Юни 2019 година е най-горещият, откакто се прави статистика. Това се казва в новия ежемесечен доклад на Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ.

През юни тази година средните температури са достигнали 15,9 градуса Целзий, т.е. били са с 0,9 градуса Целзий по-високи от средните температурни стойности за XX век. По този начин се подобрява рекордът, регистриран от месец юни 2016 г., който бе най-горещият, откакто се води статистика от 1880 година.

Европа е с най-много рекордни температурни стойности през тазгодишния месец юни, докато други рекордно високи температури са регистрирани в Русия, Африка, Азия и Южна Америка. Франция е с най-горещия си месец юни в историята, а това е необичайно, защото месец юли обикновено е по-горещ от юни. Става въпрос за 414-ия последователен месец, в който температурите са по-високи от средните температурни стойности за XX век. Девет от последните 10 най-горещи месеци юни през последните 140 години са регистрирани след 2010 година.

"Новите рекордно високи температури свидетелстват, че въглеродните емисии в атмосферата дестабилизират по-бързо климата на Земята, отколкото смятаха учените - заяви климатологът Стивън Харисън от университета в Ексетър, Англия. - Ако продължи поставянето на нови рекорди, това ще означава, че климатът е по-чувствителен към нивото на парниковите газове в атмосферата, отколкото показваха по-ранните ни климатични модели."


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 hmhmhm

    10 5 Отговор
    Време е за ПОТОПА - алчните за пари са виновни !
  • 2 КироП

    17 1 Отговор
    Най-високата темература в България е измерена в Садово пак през юни през далечната 1916г - ако сегашните рекорди са заради въглеродните емисии на човека - тогавашните от какво са били при положение, че емисиите са били 1/10 от сегашните?
  • 3 Факт

    6 1 Отговор
    До като гренландия пак стане зелена земя всичко си е нормално!
  • 4 един

    5 1 Отговор
    Точно в Англия половината от Юни валеше и беше студено, останалата половина беше нормално. За седмица беше по-топло само.
    Миналата година беше по-топло за повече време през юни. Това че пиковата температура в един ден за малко е стигнала рекорд не означава че е топло.
    Земята е на 4 милиярда години, те мерят от 150.

    Коментиран от #7

  • 5 Амвросий от изгубения манастир

    2 2 Отговор
    Според Дънов 2022-2025 година ще има раздалечаване на континентите. За около 2 седмици ще се случи всичко. Ще потъне Гърция, Дания, Холандия, половината от Франция и Германия, Америка крайбрежните зони. Бяло море ще стигне до български град. Босфора ще стане много широк и Турция ще има само азиатска част. Някъде около 60 метра ще се вдигне нивото на водата. Хората по черноморското крайбрежие да взимат мерки ако искат да оцелеят.
  • 6 незнайко

    0 3 Отговор
    Някой да вижда разлика от миналата година в БЪЛГАРИЯ ? Аз не виждам !
  • 7 КироП

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "един":

    "Това че пиковата температура в един ден за малко е стигнала рекорд не означава че е топло"

    Те и средните температури дето ги цитират журналята са също толкова безмислени - 60% от квадрантите на които разделят Земята нямат метео станции и интерполират с някаква избрана от тях си функция дето показва максимално затопляне в Антарктика където има всичко 8 станции и минимално в САЩ, където са 3000 (половината от всички) - сиреч колкото по-качествени и подробни данни имаш толкова повече ти отричат теорията за "безпрезедентното затопляне"
  • 8 ти кой си бе ТОЗИ КОЙТО СИ ВЪРШИ РАБОТАТ

    1 0 Отговор
    Трябва да си сляп или "средно интелигентен", за да не виждаш, че
    климатичните промени ескалират - и то по-бързо от очакванията. Те
    стават все по-конкретни, пустините настъпват от десетилетия, а може би
    и по-отдавна. Вижте дърветата навсякъде-- с изсъхнали клони. Хилядолетни дървета в България изсъхнаха-- Старият бряст в Сливен,
    което скоро беше Европейско дърво на годината и Полският дъб в село Гранит Старозагорско, най-старото дърво в България, което през
    1985 година беше в разцвета си. Голяма част от света се правят на
    ударени и най-вече привържениците на ПАРИТЕ, казват "След нас и потоп". Сега живеят като в последните години на Римската Империя!