20 Юли, 2019 07:55 6 850 42

Иран задържа британски танкери

  • танкер-
  • иран-
  • великобритания-
  • стена имперо-
  • месдар

Опасно напрежение в Персийския залив

Иран задържа британски танкери - 1

Напрежението между Иран и Великобритания ескалира. Властите в Техеран задържаха два танкера, собственост на британски компании, предаде АП.

След задържането си в Ормузкия проток петролният танкер "Месдар" е освободен от иранските власти, съобщи британският оператор на кораба "Норбълк Шипинг Ю Кей".

Към 16,30 часа по Гринуич вчера на борда на плаващия под либерийски флаг "Месдар", който е бил насочен към Иран, се е качила въоръжена иранска охрана, но впоследствие тя е напуснала и корабът е възобновил плаването си, каза компанията, цитирана от Ройтерс.

"Връзката беше възстановена, капитанът потвърди, че въоръжената охрана е напуснала кораба и той може да продължи пътя си. Целият екипаж е добре", допълниха от компанията.

Иранска новинарска агенция съобщи, че не е имало задържане, а само отправяне на предупреждение.

Данните на сайт за следене на морския трафик показаха, че „Месдар“ е на път за Саудитска Арабия - крайната точка на плаването му.

Иранската Революционна гвардия вече обяви, че е задържала петролен танкер под британски флаг в Ормузкия проток. В съобщение на гвардията се твърди, че задържането на кораба на име „Стена Имперо“ е по искане на пристанищните и морски власти на провинция Хормозган заради „неспазване на международния морски кодекс“. Той им е бил предаден за извършване на съответната законова процедура и необходимите разследвания, се посочва още в съобщението.

Великобритания обяви, че търси спешно информация за плавателния съд, който е трябвало да акостира в пристанище в Саудитска Арабия, но се е отклонил от курса си след навлизането си в пролива, отбелязва БНР.

Британският външен министър Джеръми Хънт каза, че танкерът е бил задържан и определи станалото с двата кораба като неприемливо. Той заяви, че Лондон ще отвърне по един обмислен, но твърд начин и предупреди, че ще има сериозни последствия, ако ситуацията не бъде решена бързо. В същото време Хънт изключи възможността за военна намеса като подчерта, че британската страна търси вариант за намиране на решение по дипломатически път. Министърът съобщи още, че британското правителство ще се събере на спешна среща, за да обсъди ситуацията.

Военен източник, цитиран от иранската агенция ИРНА, обаче заявява, че екипажът е изключил проследяващото устройство на танкера и е игнорирал предупрежденията на Революционната гвардия, а плавателният съд се е движил в погрешен плавателен коридор.

От компанията оператор на „Стена Имперо“ - съобщиха, че все още нямат контакт с него и той вече не е под контрола на екипажа, който се състои от 23-ма души - индийци, руснаци, латвийци и филипинци. Според компанията корабът е спазил всички международни регулации и тези свързани с навигацията.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сандокан с двата ножа

    91 12 Отговор
    Бившата империя още си мисли че може да прави каквото си поиска. Ама свърши се с тая мелодрама. Вече са третостепенна фигура на театралната сцена.
  • 3 Бачо Киро

    85 8 Отговор
    Никой не им е виновен на британците, че не знаят коя година е ... Непременно трябваше да се правят на интересни и да задържат танкер на Иран ... Карал бил незаконно нефт за Сирия? Нефт им кара? И незаконно според кого? Иран и САЩ си мерат пишките, британците сядат на тях ... Остави САЩ като има зор да прави такива изпълнения ... Абе това глупаците по света няма да свършат никога ... Най-лошото е, че други ще им носят последствията ... екипажите и на едните, и на другите си вършат работата, докато политиците им изсипват говна по главите ...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Владимир

    48 17 Отговор
    Древните българи са иранско племе, тръгнали са от древна Персия преди около 2700 години, така че ние ще подкрепяме ирански интереси, Иран също ще подкрепя интереси на добрите българи.

    Коментиран от #7, #10, #23, #39

  • 6 Румяна Костова

    43 7 Отговор
    А как от компанията са сигурни, че корабът е спазил всички международни разпоредби, след като нямат връзка с него? Да, доста главоболия ще създаде Иран на американците и англичаните.

    Коментиран от #21

  • 7 Румяна Костова

    41 4 Отговор

    До коментар #5 от "Владимир":

    Като начало не е зле да подкрепяме българските интереси.
  • 8 Айдееее

    50 4 Отговор
    Удрииии-удрии по наглите англо-сакси-избили стотици милиони по целият свят--време е да си плащат...

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Бачо Киро

    33 3 Отговор

    До коментар #5 от "Владимир":

    Вече с 30 години закъсняваме да подкрепим БЪЛГАРСКИТЕ интереси. Добре е с това да почнем най-накрая. Управляващите ни подкрепят всякакви други, но не и нашите интереси. Иран го варай, те ще се оправят.
  • 11 Сандо

    15 3 Отговор
    Да, браво Руми!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бачо Киро

    25 8 Отговор

    До коментар #9 от "Наблюдател":

    Абе ти май от Луната коментираш ... Западът ВИНАГИ е играл комбина с чалмите, ту с едните, ту с другите ... Обучава им терористите, праща им оръжия ... От ВРЕМЕ ОНО ... Включително и срещу нас и за османците едно време. Откъде изпълзявате такива гламави ...
  • 14 СССРБарета

    27 7 Отговор
    Реципрочност, това е много добре и страшно много ми харесва! Само българската измет стои и чака запада да се гаври с нея без да има никаква реакция! Друг е въпросът че нямаме с какво да реагираме и затова ние по-добре да си стоим поробени!

    Коментиран от #18, #40

  • 15 тъжно соросче

    11 4 Отговор
    Е ся га са оплача на чичко Шорош...
  • 16 Спецназ

    8 0 Отговор
    http://avia.pro/news/ekipazh-britanskogo-voennogo-korablya-hms-ramsey-sdalsya-iranskim-voennym-i-sbezhal?fbclid=IwAR0mLpEnG3NDa113G5SmrCC3zMZsxTMUV9a0csEtO-DQOvTKo0McWjEL_BU
  • 17 ****

    31 4 Отговор
    Нещо им се изпари желанието на всички да водят война срещу Иран,защо ли?Мисля си,че не искат да станат за смях пред света,и ще им лъсне цялото воено могъщество което си мислят,че имат.
  • 18 Да да

    8 26 Отговор

    До коментар #14 от "СССРБарета":

    Колко години Русия се гаври с нас и още има хора дето не го осъзнават. За СеСеСеРе даже няма смисъл да пиша.

    Коментиран от #22

  • 19 Анти милиционер

    24 3 Отговор
    Слава на Велик Иран. Последна преграда пред еврейското робство на западните джендъри.

    Коментиран от #41

  • 20 Borislav Popov

    7 20 Отговор
    Значи руски моряци от великата и всемогъща матушка, се трудят наравно с индийци и филипинци за благото на Великобритания и за благото, преди всичко на Кралицата - Майка !! До къде я докаоахме ?
  • 21 Бесен Язовец

    5 22 Отговор

    До коментар #6 от "Румяна Костова":

    А чий го дирят руските гастербайтери на британския танкер ма Румо, тойти русняци нямат ли си свои танкери, че на тях да работят, а са отишли да се гърбят на британски танкер ??

    Коментиран от #28

  • 22 Бай хой

    43 6 Отговор

    До коментар #18 от "Да да":

    Помним. Га руснаците се "гавриха" с нас бяхме 26ти по стандарт на живот в света. Безработица йок. Пенсиониране между 45 и 60 години. Население над девет милиона. Летяхме в космоса, шеста космическа нация. И т.н. и т.н.

    Коментиран от #24, #31, #32, #33

  • 23 Ганай

    12 1 Отговор

    До коментар #5 от "Владимир":

    Иранците са арийците!
  • 24 Бай хюр

    2 10 Отговор

    До коментар #22 от "Бай хой":

    Що ми ползваш ника?
  • 25 Бесен Язовец

    4 23 Отговор
    Едава ли тези танкери са британски, британските сега се охраняват така зорко, че иранците не могат и да припарят до тях, та камо ли да ги арестуват. Сега с флаговете на тия кораби и танкери е такава неразбериха, че не мож ги разбра абсолютно, кой от къде е и това, че определен морски съд плува под еди какъв си флаг, съвсем не означава, че той принадлежи именно на тази страна, под чийто флаг плува. Танкера може да е зарегистриран в някое британско пристанище или в някоя от многобройните британски офшорки на Карибите или в Тихоокеанските острови, а всъщност да принадлежи на някаква съвсем друга страна или частна компания. А сега чалмосаните са го пленили и надигат вой на цял свят, виж те ни какви сме велики, пленихме цял британски танкер, а нашите тукашни рублерастчета, както винаги им пригласят, понеже така им е положено по продажния им статус.

    Коментиран от #26, #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Анти милиционер

    22 2 Отговор

    До коментар #25 от "Бесен Язовец":

    Има си междунарпден морски регистър и лесно се проверява кой е собственикът на кораба. Но, не е за олигофрени като теб.
    Пиши за парада и гей браковете

    Коментиран от #30

  • 28 Джентълменът русофил

    5 8 Отговор

    До коментар #21 от "Бесен Язовец":

    Ами работят си хората, за пари са отишли. На Изток ни пари, ни помощи, а ако си нямаш и вуйчо владика и ако не си част от формулата "тати носи, мама меси" направо си жив за оплакване. Ти да не мислиш, че някой ей така от добро и от каприз е станал гастербайтер.

    Коментиран от #29

  • 29 Цанко

    13 4 Отговор

    До коментар #28 от "Джентълменът русофил":

    А на кораба защо няма английски моряци бе отворко ? Или пиратите забравиха как се плава вече ? Станаха сухопътни пирати - а ? Големи са смешници ! Ягоди не искат да берат , моряци не искат да стават - бе направо всички са лордове там - мързи ги да работят ! Обаче в най скоро време ще им се наложи !! В един момент барабар с долара ще потъне и лирата !?

    Коментиран от #34, #37

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 руската нация е най гнусната нация

    5 18 Отговор

    До коментар #22 от "Бай хой":

    Да не дава господ пак да сме под контрола на руската кочина. Живот като в затвор.,2 фалита на държавата и ,изоставане от света с 50 години!!

    Коментиран от #35, #36

  • 32 руската нация е най гнусната нация

    4 14 Отговор

    До коментар #22 от "Бай хой":

    Добре подобни гнусни комунисти като тебе вече измряха
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Бранко

    5 10 Отговор

    До коментар #29 от "Цанко":

    До сега си най-тъпия с този коментар, бягай да вземеш виза за Русия че свършват!
  • 35 Бай хой

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "руската нация е най гнусната нация":

    Па сега фалита е един обаче перманентен. Като робите плащаме петдесет годишни тенекия на десеторна цена и предварително. И никой не те пита искаш ли не искаш ли. Няма не искам няма недей. Геноцид за Българите и ислямизация дори радикален ислям. Герп вече забраниха свинското.
  • 36 таралеж

    7 2 Отговор

    До коментар #31 от "руската нация е най гнусната нация":

    Лъжлив слузест глист, връщай се обратно в торището, само там жалкият ти живот придобива някакъв смисъл, макар и символичен. В рамките на социалистическия лагер имахме национална държава и в икономически план бяхма някакъв фактор, макар и скромен(според размерите на територията и населението ни). Сега сме едно разлагащо се "нищо"-сметище от периферията на европа.

    Коментиран от #42

  • 37 Джентълменът русофил

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Цанко":

    Чудя се как така хора, които не са стъпвали във Великобритания се изказват толкова вещо за нейното минало, настояще и бъдеще? Лирата, каквото имаше да потъва вече потъна, от тук нататък само стабилност я чака. А че на англичаните не им се работи тежка работа спор няма, но не ис мислете, че като не им харесва и не го правят. И тук има много прост народ, който ще не ще и ягоди бере, и боклук събира, и къщи и тоалетни чисти, и каквото още се сетите.
  • 38 ела

    1 1 Отговор
    На тези " високомерни,надменни,лицемерни,подли и хитри " ( типична черта) за англичаните всичко им позволено и допустимо а когато някой направи нещо което засяга интересите им е недопустимо .
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Жоро

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Анти милиционер":

    Абе джендър...Готов си да лижеш и задниците на чалмите...Освен на импотентните морзилки!!...Къв Иран бе палячо...Не са решили....Не са ги помели!!!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.