20 Юли, 2019 08:21 1 751 8

Рамуш Харадинай подаде оставка като премиер на Косово

  • рамуш харадинай-
  • косово

Политикът е разследван за военни престъпления

Рамуш Харадинай подаде оставка като премиер на Косово - 1

Косовският премиер Рамуш Харадинай, който е бивш командир на Армията за освобождение на Косово, подаде оставка, предаде БГНЕС, На специално свикана пресконференция обясни, че причината е това, че трябва да се яви пред Специален съд за военни престъпления в Хага.

„Получих обаждане от Специалния съд като заподозрян и ми предложиха да отида като министър-председател или като обикновен гражданин на Косово. Аз избрах второто“, каза Харадинай, съобщи АФП.

Подкрепеният от Европейския съюз съд в Хага е създаден през 2015 г., за да съди военни престъпления, за които се твърди, че са извършени от АОК, по-конкретно срещу сърби, роми и политически опоненти на косовските албанци по време и след войната през 1998-99.

„Сега отговорността се носи от президента. Трябва да започнат консултации и да се определи датата на общите избори. Ще издигна отново своята кандидатура. Не съм обвинен, но ще бъда разпитан от съда“, каза Харадинай след заседание на правителството.

В интервю за АФП по-рано тази година той обеща, че Косово ще отговори на всички искания на съда.

В средата на януари Специалният съд започна разпити в Хага, където бяха разпитани още двама бивши бунтовници от АОК, Рустем Мустафа-Реми и Сами Лущаку.

Косовските медии смятат, че първите обвинителни актове вероятно ще бъдат издадени тази година.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    3 15 Отговор
    Доблестен човек..

    Коментиран от #5, #6, #7

  • 2 Ер Джолан

    2 3 Отговор
    МЕСТЯЯЯЯ!!!
  • 3 мафия

    9 3 Отговор
    Държава, създадена и управлявана от бандитски групировки! С благословията и помощта на европейската и американската "демокрации"!
  • 4 Помнещ

    6 1 Отговор
    Е , чак сега ли ? Някои вече ,,изгниха" след като ги,, САМОУБИХА " в ХАГА!
  • 5 Сърбин

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Хасане Хасане тази вяра ви е сляпа...
  • 6 За теб всяка бургия

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    която е убивала християни е герой! Ех, лицето на пророка на сатаната, дето е плющял 9-годишната, трябва да сияе когато вижда рома да пише "готини" коментари!

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Енологът Паисий

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "За теб всяка бургия":

    ”Ром”ът е течен и нито пише, нито става за писане! О, неразумний юроде, поради что не познаваш родния (?) си език и се срамиш да назовеш циганина ”ЦИГАНИН”???