Last news in Fakti

20 Юли, 2019 11:31 1 662 6

Саудитският крал Салман приема отново американски спецсили

  • салман-
  • саудитска арабия-
  • сащ

Пентагонът подкрепя ключов съюзник в региона срещу Иран

Саудитският крал Салман приема отново американски спецсили - 1

Кралят на Саудитска Арабия Салман одобри разполагането в кралството на американски сили за повишаване на регионалната сигурност и стабилност, предаде държавната осведомителна агенция СПА.

Целта е да се защити ключовият съюзник на Белия дом в региона от Иран. Пентагонът ще разположи няколкостотин войници, самолети и комплекси за противовъздушна отбрана

Пожелали анонимност американски представители казаха, че в Саудитска Арабия ще бъдат изпратени над 500 войници. Вече няколко десетки военни са пристигнали във военновъздушна база "Принц Султан", която е разположена южно от столицата Рияд.

В Саудитска Арабия не са били разполагани американски войници от 2003 г., от изтеглянето им в края на войната срещу Ирак. Американски сили, главно военновъздушни, бяха разположени в Саудитска Арабия през 12-те години между операция "Пустинна буря" през 1991 г., когато Ирак нахлу в Кувейт, и края на войната през 2003, при която беше свален Саддам Хюсеин.

Във връхната точка на операциите през войната в Ирак в база "Принц Султан" на 80 км от Рияд бяха базирани до 200 летателни машини. От щаба в Саудитска Арабия се командваха над 2700 мисии дневно, припомня АФП.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    8 15 Отговор
    СЛАВА НА САЩ

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Шойгу

    13 4 Отговор
    Този път ще има пустинно барбекю от джендъри, латиноси, африканоси и пр. отрепки, които наемат във ФАЩката армия. Но нещо не им стиска да започнат война, защо така? Ето вчера един английски военен ескорт - HMS Ramsey, който охраняваше конфискувания танкер Stena Impero беше предудпреден,че ще бъде потопен ако навлезе в ирански води. Същите веднага обърнаха курса, а уж са имперци и всички морета са тяхни. Крайно време е наглосаксконската сган да стопли, че сега времената са други и е време да плащат сметката за десетилетията грабеж в името на "демокрациата".
  • 4 толерантен

    15 1 Отговор
    Ей, тия са те баш "демократите" на Близкия Изток - наследствен халифат, няма избори, мизбори, християнството се наказва със смърт, глави, ръце, крака редовно се секат на мегдана, жените в чувал, неудобните журналсти се разфасоват, геноцида в Йемен и Сирия си върви... Всичко наред, не са като Асад "диктатори".
  • 5 Цеко сифоня

    7 1 Отговор
    Всичко е заради Йемен !Краварите и арабите не могат да се справят с хутите. Миналата седмица хутите им натресоха дузина ракети които прехвалените пейтриът не можаха да свалят.
  • 6 Кой68

    4 0 Отговор
    Плащат си,а и имат петрол...Ще скочи пак и пак петрола.......