Last news in Fakti

20 Юли, 2019 14:30 2 665 9

Нетаняху би рекорда на Давид Бен-Гурион

  • бенямин нетаняху-
  • премиер-
  • управление-
  • рекорд
Нетаняху би рекорда на Давид Бен-Гурион - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

На днешния ден израелският премиер Бенямин Нетаняху надмина своя бивш колега Давид Бен-Гурион, основателя на еврейската държава и стана най-дълго управляващият министър-председател на Израел. Той вече управлява 4876 дни, което е над 13 години. Нетаняху встъпи за пръв път в тази длъжност през 1996 г. и беше на нея до 1999 г. От 2009 г. досега той отново заема поста премиер на Израел, като през тази година на парламентарните избори спечели пети мандат. На 17 септември ще има нови избори, тъй като той не успя да сформира правителство. Една от причините за това може би се крие във факта, че по време на последния си мандат Нетаняху беше замесен в корупционен скандал. Още през февруари главният прокурор на страната обяви, че планира да повдигне обвинения срещу него за подкуп, измама и злоупотреба с доверие. Нетаняху отхвърля всички обвинения.

Бенямин Нетаняху е роден през 1949 г. и е първият израелски премиер, роден в Израел след основаването на еврейската държава.

Семейството му се мести в САЩ, когато той е тийнейджър. Именно там се научава да говори отлично английски език. Впоследствие се завръща в Израел, където служи в елитно подразделение на армията.

През 80-те години на миналия век е дипломатическо аташе във Вашингтон. Именно от тази си позиция започва политическата си кариера. Два пъти е министър на външните работи, а през 1996 г. става премиер, като разпалено критикува подписаното с палестинците три години по-рано мирно споразумение от Осло.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ачо

    17 1 Отговор
    А по корупция на кое място е?
  • 2 Снайперист

    17 4 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !

    Коментиран от #4

  • 3 Уди Кълвача

    16 3 Отговор
    Лакеите на Сорос няма ли да кажат че това режим? За Владимир Путин пискат а за евреина си траят!

    Коментиран от #8

  • 4 Мошето

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Снайперист":

    Вече има паметник на Бен-Гурион... След 50 години ще има и на Нетаняху

    Коментиран от #9

  • 5 нищо не е бил

    5 1 Отговор
    От май месец не е премиер на Израел и най-вероятно вече никога няма да стане!
  • 6 анова

    2 0 Отговор
    Ако пиша ще ме цензурират които ме познават ЗНАЯТ КАКВО МИСЛЯ
  • 7 АНЕНЕРБЕ

    8 0 Отговор
    НА ТОЗИ ОТДАВНА МУ Е ВРЕМЕ ДА БЪДЕ БРАКУВАН И ЗАЕДНО С ПРИЯТЕЛЯ МУ БОРИСОВ ИЗПРАТЕН В ИСТОРИЯТА.

    НА ИЗРАЕЛ И БЪЛГАРИЯ СА И НЕОБХОДИМИ ВОДАЧИ КАТО ШИМОН ПЕРЕС И РЕНЕТА ИНДЖОВА.

    Време е да бъде променена политиката на Израел защото тя ще създаде проблем не само на тази част от света , но и на цялото човечество!
  • 8 NWO

    0 4 Отговор

    До коментар #3 от "Уди Кълвача":

    То Израел с русия няма да сравняваш
  • 9 Хайл

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Мошето":

    Да ама не можа да го види.Хитлер и Тодор Живков видяха своите паметници.между другото Нетаняху има клип в ютуб където казва защо са мразени евреите по света,казват ги още един равин и една възрастна еврейка,което им прави чест