Last news in Fakti

21 Юли, 2019 23:00 8 908 25

Денят, в който Хитлер трябваше да умре - Юли 2019

  • адолф хитлер-
  • хитлер-
  • нацисти-
  • германия-
  • покушение

На 20 юли 1944 Хитлер трябваше да умре

Денят, в който Хитлер трябваше да умре - Юли 2019 - 1
Снимка: Shutterstock

Шест години след края на Втората световна война, през лятото на 1951, демоскопският институт "Аленсбах" прави анкета. Въпросът, отправен към германците, е какво мислят за събитията от 20 юли 1944 година. Едва една трета от участниците в допитването изразяват положително мнение за организаторите на неуспешния опит за сваляне на Хитлер от власт. Още шест години по-късно германците продължават да мислят по същия начин - повечето от тях се противопоставят на решението едно училище да бъде кръстено на името на главния организатор на атентата - Клаус фон Щауфенберг.

Покушението срещу Адолф Хитлер, извършено на 20 юли 1944 година, е най-значимият опит за преврат по време на нацистката диктатура. Организаторите на атентата са от аристократичните среди, повечето от тях са високопоставени офицери от Вермахта. Висш офицер е и Клаус фон Щауфенберг, който поставя взривното устройство в главната квартира на Хитлер. При експлозията Хитлер е ранен, но оцелява. Заговорът се проваля, а Щауфенберг е заловен и екзекутиран още на следващия ден. По-късно са убити и всички останали участници в опита за ликвидирането на Хитлер.

Думи, останали в историята

Националсоциалистите ги обявяват за държавни предатели, изменили на офицерската клетва за вярност към Хитлер. Дори и след края на Втората световна война голяма част от германците продължават да ги смятат за изменници. Първият президент на Федералната република Теодор Хойс е на съвсем друго мнение. През 1954-та, в реч по повод 10-годишнината от атентата, той се опитва да разбуди германците и да ги убеди, че съпротивата срещу Хитлер е не предателство, а заслуга.

“Речта на Теодор Хойс предизвиква обрат в нагласите на германците по този въпрос”, казва Рюдигер фон Фос в интервю за Дойче Веле. Неговият баща е бил участник в заговора срещу Хитлер, а самият той е юрист, посветил живота си на една задача - да поддържа буден спомена за германската съпротива срещу Хитлер. Издал е книга с речи, държани в Германия по повод чествания на годишнини от атентата. “Когато човек чете тези речи, получава цялостна представа за дебата около духовната и политическата същност на съпротивата, а и вижда как в съзнанието на германците значението на датата 20 юли 1944 постепенно се променя”, отбелязва Фос.

Основната заслуга за това е именно на президента Теодор Хойс - и на неговите решителни думи, благодарение на които атентатът срещу Хитлер постепенно бива осъзнат като бунт на съвестта. "Теодор Хойс беше първият, който заговори за провала на политическите елити в Германия", посочва Рюдигер фон Фос.

Убийството на тиранина е морален дълг, заявява през 1958 година и социалдемократът Карло Шмит. Негови са и тези паметни думи: "Когато няма друг път за измъкване от злото, морална повеля е да бъде убит онзи, опитал се да тласне към безчовечност цял един народ".

"Още не сме изпълнили дълга си"

Много години минават, преди заслугите на участниците в съпротивата да заемат подобаващо място в колективната памет. За това допринасят оратори като писателя Карл Цукмайер, който през 1969 година казва следното за Щауфенберг и неговите съмишленици: “Тези мъже осъзнаваха, че шансът им да успеят е нищожен, но че въпреки това са длъжни да го сторят. И те рискуваха - с надеждата, че дори и да се провали, делото им ще бъде мощен сигнал за утрешния ден”.

Днес някогашните "предатели" отдавна вече са герои. "Само че в училище все още се научава твърде малко за германската съпротива", казва Рюдигер фон Фос и добавя: "Липсата на достатъчно гражданска смелост винаги вреди на демокрацията". Или както казва Теодор Хойс през 1954 година: "Още не сме изпълнили дълга си".


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гледач

    21 4 Отговор
    Нали има теория че е жив.и ЖИВЯЛ в КОЧЕРИНОВО С ЕЛВИС пресли
    ХА ха
  • 2 Дойче веле

    28 10 Отговор
    Сайта за фалшиви и манипулирани новини.

    Коментиран от #17

  • 3 Е, нали година по-късно

    7 1 Отговор
    Даже няма и толкова си "умря" доброволно, защо е трябвало насила
  • 4 Nasam natam

    4 12 Отговор
    Голям човек е бил тоя дето е убил Хитлер... Голям!!
    Намиг
  • 5 Фън Шуй

    30 2 Отговор
    Според Фън Шуй за 2019г.трябва да се омете цялата соросня за да има късмет останалите!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Коня на оня

    38 2 Отговор
    Герои, няма що. А някой задава ли въпроса, дали щеше да има опит за преврат ако Хитлер беше на път да спечели войната. И тези начело с Щауфенберг не се опитаха да го ликвидират през 1941-42 г. а чак през 1944 г. когато е било повече от ясно какво ще се случи с Германия до няколко месеца. Тези са били по трезви от Хитлер и са търсели оцеляване иначе са му служили вярно като кучета.

    Коментиран от #15

  • 8 Ненормално нормален индивид

    5 1 Отговор
    ХИТЛЕР - хитър интелигентен труден лек елементарен ред.
    Неговата КАКА, София Августа е феномен, като него, но в различни факти.
  • 9 Снайперист

    24 9 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 10 Световната история я пишат чифутите

    12 8 Отговор
    И всичките тези атентатори-превратаджии,верни на червения еврейски интернационал!!!!!!!!!!.......В България не живеят българи а предатели-русофили!!!!!!!!!!!
  • 11 Да ама не

    15 2 Отговор
    Ако опита за убийството му беше направен през 39-40 г. да ги приемем за герои тези немски благородници-ама през 1944 година "мача е вече свирен"....Или с тези мисли и страсти на DW просто искат да оневинят немският елит-на който децата му след това са виши политици-забележете това...А лекичко се мьлчи,че 90% от нациската вьршушка е била от немската аристокрация-което е позор за нацията-затова с подобни писаници се опитват да оневинят "цветьт" на немската нация-които и до ден днешен са в политическият или индустриялният елит на Германия--

    Коментиран от #21

  • 12 анова

    6 4 Отговор
    Вместо да се обединят правят опит да го убият Германия Германия НАД ВСИЧКО
  • 13 Паметник на Георги Димитров

    8 12 Отговор
    Паметник на Сталин
  • 14 Паметник и за роско😂😂

    12 6 Отговор
    Най големия шемет беге президент пионка чехльо и мекотело😂😂😂
  • 15 СссереМ

    7 9 Отговор

    До коментар #7 от "Коня на оня":

    Ами ако САЩ не се бяха намесили нямаше и да се самоубие а щеше да се направи бирата в матушка 4 райхмарки.

    Коментиран от #16

  • 16 Айде бе

    12 5 Отговор

    До коментар #15 от "СссереМ":

    Когато САЩ се намесват реално-руснаците вече са решили изхода на войната-кажи на НПО-то си да ти даде нова партенка-тази вече не вьрви дженди...

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Руснак с хубава българка за съпруга

    5 7 Отговор
    Както Путин е ''безсмъртен'' с двойниците, така и един от двойниците на Хитлер е бил безсмъртен до 18.01.1973 год. Истинският Хитлер не е в нашето измерение 2 седмици след операция Уран, около 30.11.1942, къде точно, с какви апарати и как са се изнесли, все още е обект на изследване от руските учени.Русофилите в България по нищо не се различават от гейовете в България, защото парадират по същия начин с любовта си към Русия, както гейовете със сексуалната си ориентация, без никой да се интересува от ориентациите им, та да ни ги налагат парадирайки с тях. Русофобите са рожби създадени от русофилите в България. Русофилите са глупави и много надути човечета, които масово превръщат обикновените българи около себе си в русофоби, държейки се пошло и арогантно, обиждайки всички около себе си, както обиждат каруцарите които събират боклуци и клошарите, спорейки с тях за неща от които не разбират и особено за Русия. Това се случва навсякъде - в метрото, в интернет, на работното място, в магазина, по местоживеене… Те са хора с доста по-малък капацитет на мозъците си от обикновените българи и няма да се учудя, ако имаме вече и някой чист руснак от нашата общност в България, намразил Русия заради тях. Моята дъщеря никога няма да бъде русофилка, ще следва в Русия и ще бъде рускиня, колкото се може по-далече от България, и от русофилите от България.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 DesertFox

    6 1 Отговор
    По-добре да беше умрял. Така милиони германци и техните градове щяха да оцелеят. Тогава вече е ясно че Германия губи войната, затова пробваха да го взривят. Когато Хитлер печелеше, никой не си и помисли за атентат срещу него.
  • 21 DesertFox

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Да ама не":

    Поне си имат елит. Пръдливият Ханс няма място във властта на Германия. Ясно е какво става когато Бай Ганьо дойде на власт в България нали? Онези поне имат истински елит.
  • 22 АНЕНЕРБЕ

    6 2 Отговор
    ЧУВСТВОТО ЗА ВИНА Е ТРАЙНО НАСАДЕНО В ПОКОЛЕНИЯ ГЕРМАНЦИ ПОВЯРВАЛИ НА СВОЯ ФЮРЕР И ПРЕВЪРНАЛИ СЕ В ЧАСТ ОТ НЕГОВИЯ ХИЛЯДОЛЕТЕН РАЙХ.

    Дълбоко в подсъзнанието си те са запазили някои останали от него принципи които са антипод на сегашната световна доктрина.

    В концентриран вид най важното в доктрината на ХИТЛЕР е отразено в това негово изказване:

    "НЕ МОЖЕ ДА ИМА ДВА БОГОИЗБРАНИ НАРОДА!!
    НИЕ СМЕ БОГОИЗБРАНИЯТ НАРОД. Това е всичко!!!!"

    Една расова теория наложена ни с БИБЛИЯТА за БОГОИЗБРАНИЯ ЕВРЕЙСКИ НАРОД , Хитлер заменя с друга расова теория за богоизбраната арийска раса.

    Това няма как да не остане незабелязано за ХРИСТИЯНИЗИРАНИЯ НЕМСКИ НАРОД и най вече във водачите на ПРЕВРАТА, които се отличават с ХРИСТИЯНСКИТЕ СИ РАЗБИРАНИЯ!!

    ХРИСТИЯНСТВОТО СИ Е ЧИСТА ЕВРЕЙСКА ЕРЕС , И САМО ПО СЕБЕ СИ НАЛАГА ПРИНЦИПИ НА СЛУЖЕНЕ СВЪРЗАНИ С ЕДИН БОГ ОПРЕДЕЛИЛ ЕВРЕЙСКИЯ НАРОД ЗА БОГОИЗБРАН.

    ЕВРЕИТЕ НИ ВЛАДЕЯТ НЕ С ПАРИТЕ , А С ВЯРАТА В ТЕХНИЯ БОГ ЯХВЕ , КОЙТО Е ЕДИНСТВЕН БОГ И ПРИ ИСЛЯМА.

    И ХРИСТИЯНСТВОТО И ИСЛЯМА СА ПОДДИРЕКТОРИИ НА ЮДАИЗМА.
  • 23 АНЕНЕРБЕ

    2 1 Отговор
    ДЪЛБОКО В СЕБЕ СИ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА Е РЕЛИГИОЗЕН СБЛЪСЪК КОЙТО ИЗПЪКВА В ИЗКАЗВАНИЯТА НА ХИТЛЕР КОИТО СА АНТИПОД НА МОИСЕВИТЕ:

    МОШЕ: "Тебе Израел избра Господ да бъдеш собствен народ"
    ХИТЛЕР: "Не може да има два богоизбрани народа. Ние сме богоизбрания народ. Това е всичко!"

    МОШЕ:"Господ Твой ще те постави по горе от всички народи на Земята"
    ХИТЛЕР: "Не ще има еврейски Бог.
    Борбата за световно господство се води единствено между германците и евреите"

    МОШЕ: "Всяко место на което стъпи ногата ви ще бъде ваше"
    ХИТЛЕР: "Нашата мисия е да подчиним другите народи..."

    МОШЕ: Там не оставяй жива нито една душа.
    ХИТЛЕР: Ние ще възвърнем здравето , като елиминираме евреите.

    Една расова теория каквато е ционизма, Хитлер замени с нейният антипод - ФАШИЗМА.

    НЕ ПРИЕМАМ НИТО ЕДНАТА НИТО ДРУГАТА ДОКТРИНА!!

    ВСИЧКИ СМЕ РАВНИ ПРЕД СЪЗДАТЕЛЯ И ВСИЧКИ СМЕ СМЪРТНИ!!!!!

    Коментиран от #24

  • 24 Свети Иван

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "АНЕНЕРБЕ":

    Когато Спасителят предложи на евреите да последват Божия Син в правата вяра, тези евреи които го сториха - Петър, Тома, Мария и другите продължиха Израел. Християнската църква е Израел на Моше, Аврам и Соломон. А онези евреи, които се отрекоха от Спасителя и го пратиха на кръста, те напуснаха Израел и станаха Синагогата на Сатаната. Написаха един антихристиянски текст - Талмуда. Така че ние всички християни сме Израел. Евреите които не приеха Спасението, за тях е написано: всекиму своето. А Хитлер просто пожела да превземе Европа за Третия Райх, използвайки мистика и антиеврейска реторика. Човек трябва да знае кога да спре.
  • 25 Фашистичко

    0 2 Отговор
    Тотално прочистване от комунистически бацили и еврейски издънки
Новини по държави: