5 693 25

Денят, в който Хитлер трябваше да умре

На 20 юли 1944 Хитлер трябваше да умре

Денят, в който Хитлер трябваше да умре
Снимка: Shutterstock
Deutsche Welle

Шест години след края на Втората световна война, през лятото на 1951, демоскопският институт "Аленсбах" прави анкета. Въпросът, отправен към германците, е какво мислят за събитията от 20 юли 1944 година. Едва една трета от участниците в допитването изразяват положително мнение за организаторите на неуспешния опит за сваляне на Хитлер от власт. Още шест години по-късно германците продължават да мислят по същия начин - повечето от тях се противопоставят на решението едно училище да бъде кръстено на името на главния организатор на атентата - Клаус фон Щауфенберг.

Покушението срещу Адолф Хитлер, извършено на 20 юли 1944 година, е най-значимият опит за преврат по време на нацистката диктатура. Организаторите на атентата са от аристократичните среди, повечето от тях са високопоставени офицери от Вермахта. Висш офицер е и Клаус фон Щауфенберг, който поставя взривното устройство в главната квартира на Хитлер. При експлозията Хитлер е ранен, но оцелява. Заговорът се проваля, а Щауфенберг е заловен и екзекутиран още на следващия ден. По-късно са убити и всички останали участници в опита за ликвидирането на Хитлер.

Думи, останали в историята

Националсоциалистите ги обявяват за държавни предатели, изменили на офицерската клетва за вярност към Хитлер. Дори и след края на Втората световна война голяма част от германците продължават да ги смятат за изменници. Първият президент на Федералната република Теодор Хойс е на съвсем друго мнение. През 1954-та, в реч по повод 10-годишнината от атентата, той се опитва да разбуди германците и да ги убеди, че съпротивата срещу Хитлер е не предателство, а заслуга.

“Речта на Теодор Хойс предизвиква обрат в нагласите на германците по този въпрос”, казва Рюдигер фон Фос в интервю за Дойче Веле. Неговият баща е бил участник в заговора срещу Хитлер, а самият той е юрист, посветил живота си на една задача - да поддържа буден спомена за германската съпротива срещу Хитлер. Издал е книга с речи, държани в Германия по повод чествания на годишнини от атентата. “Когато човек чете тези речи, получава цялостна представа за дебата около духовната и политическата същност на съпротивата, а и вижда как в съзнанието на германците значението на датата 20 юли 1944 постепенно се променя”, отбелязва Фос.

Основната заслуга за това е именно на президента Теодор Хойс - и на неговите решителни думи, благодарение на които атентатът срещу Хитлер постепенно бива осъзнат като бунт на съвестта. "Теодор Хойс беше първият, който заговори за провала на политическите елити в Германия", посочва Рюдигер фон Фос.

Убийството на тиранина е морален дълг, заявява през 1958 година и социалдемократът Карло Шмит. Негови са и тези паметни думи: "Когато няма друг път за измъкване от злото, морална повеля е да бъде убит онзи, опитал се да тласне към безчовечност цял един народ".

"Още не сме изпълнили дълга си"

Много години минават, преди заслугите на участниците в съпротивата да заемат подобаващо място в колективната памет. За това допринасят оратори като писателя Карл Цукмайер, който през 1969 година казва следното за Щауфенберг и неговите съмишленици: “Тези мъже осъзнаваха, че шансът им да успеят е нищожен, но че въпреки това са длъжни да го сторят. И те рискуваха - с надеждата, че дори и да се провали, делото им ще бъде мощен сигнал за утрешния ден”.

Днес някогашните "предатели" отдавна вече са герои. "Само че в училище все още се научава твърде малко за германската съпротива", казва Рюдигер фон Фос и добавя: "Липсата на достатъчно гражданска смелост винаги вреди на демокрацията". Или както казва Теодор Хойс през 1954 година: "Още не сме изпълнили дълга си".

Германия
Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 10 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гледач
  Отговор
  1 23:05  21.07.19
  Нали има теория че е жив.и ЖИВЯЛ в КОЧЕРИНОВО С ЕЛВИС пресли ХА ха
 • Дойче веле
  Отговор
  2 23:05  21.07.19
  Сайта за фалшиви и манипулирани новини.

  Коментиран от #17

 • Е, нали година по-късно
  Отговор
  3 23:08  21.07.19
  Даже няма и толкова си "умря" доброволно, защо е трябвало насила

 • Nasam natam
  Отговор
  4 23:09  21.07.19
  Голям човек е бил тоя дето е убил Хитлер... Голям!! Намиг
 • Фън Шуй
  Отговор
  5 23:16  21.07.19
  Според Фън Шуй за 2019г.трябва да се омете цялата соросня за да има късмет останалите!
 • 6 23:19  21.07.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Коня на оня
  Отговор
  7 00:48  22.07.19
  Герои, няма що. А някой задава ли въпроса, дали щеше да има опит за преврат ако Хитлер беше на път да спечели войната. И тези начело с Щауфенберг не се опитаха да го ликвидират през 1941-42 г. а чак през 1944 г. когато е било повече от ясно какво ще се случи с Германия до няколко месеца. Тези са били по трезви от Хитлер и са търсели оцеляване иначе са му служили вярно като кучета.

  Коментиран от #15

 • Ненормално нормален индивид
  Отговор
  8 01:39  22.07.19
  ХИТЛЕР - хитър интелигентен труден лек елементарен ред. Неговата КАКА, София Августа е феномен, като него, но в различни факти.
 • Снайперист
  Отговор
  9 03:30  22.07.19
  ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
 • Световната история я пишат чифутите
  Отговор
  10 03:40  22.07.19
  И всичките тези атентатори-превратаджии,верни на червения еврейски интернационал!!!!!!!!!!.......В България не живеят българи а предатели-русофили!!!!!!!!!!!
 • Да ама не
  Отговор
  11 05:50  22.07.19
  Ако опита за убийството му беше направен през 39-40 г. да ги приемем за герои тези немски благородници-ама през 1944 година "мача е вече свирен"....Или с тези мисли и страсти на DW просто искат да оневинят немският елит-на който децата му след това са виши политици-забележете това...А лекичко се мьлчи,че 90% от нациската вьршушка е била от немската аристокрация-което е позор за нацията-затова с подобни писаници се опитват да оневинят "цветьт" на немската нация-които и до ден днешен са в политическият или индустриялният елит на Германия--

  Коментиран от #21

 • анова
  Отговор
  12 06:17  22.07.19
  Вместо да се обединят правят опит да го убият Германия Германия НАД ВСИЧКО
 • Паметник на Георги Димитров
  Отговор
  13 06:43  22.07.19
  Паметник на Сталин
 • Паметник и за роско😂😂
  Отговор
  14 06:45  22.07.19
  Най големия шемет беге президент пионка чехльо и мекотело😂😂😂
 • СссереМ
  Отговор
  15 06:59  22.07.19

  До коментар #7 от "Коня на оня":

  Ами ако САЩ не се бяха намесили нямаше и да се самоубие а щеше да се направи бирата в матушка 4 райхмарки.

  Коментиран от #16

 • Айде бе
  Отговор
  16 07:10  22.07.19

  До коментар #15 от "СссереМ":

  Когато САЩ се намесват реално-руснаците вече са решили изхода на войната-кажи на НПО-то си да ти даде нова партенка-тази вече не вьрви дженди...

  Коментиран от #19

 • 17 07:27  22.07.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Руснак с хубава българка за съпруга
  Отговор
  18 07:44  22.07.19
  Както Путин е ''безсмъртен'' с двойниците, така и един от двойниците на Хитлер е бил безсмъртен до 18.01.1973 год. Истинският Хитлер не е в нашето измерение 2 седмици след операция Уран, около 30.11.1942, къде точно, с какви апарати и как са се изнесли, все още е обект на изследване от руските учени.Русофилите в България по нищо не се различават от гейовете в България, защото парадират по същия начин с любовта си към Русия, както гейовете със сексуалната си ориентация, без никой да се интересува от ориентациите им, та да ни ги налагат парадирайки с тях. Русофобите са рожби създадени от русофилите в България. Русофилите са глупави и много надути човечета, които масово превръщат обикновените българи около себе си в русофоби, държейки се пошло и арогантно, обиждайки всички около себе си, както обиждат каруцарите които събират боклуци и клошарите, спорейки с тях за неща от които не разбират и особено за Русия. Това се случва навсякъде - в метрото, в интернет, на работното място, в магазина, по местоживеене… Те са хора с доста по-малък капацитет на мозъците си от обикновените българи и няма да се учудя, ако имаме вече и някой чист руснак от нашата общност в България, намразил Русия заради тях. Моята дъщеря никога няма да бъде русофилка, ще следва в Русия и ще бъде рускиня, колкото се може по-далече от България, и от русофилите от България.
 • 19 09:01  22.07.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • DesertFox
  Отговор
  20 11:10  22.07.19
  По-добре да беше умрял. Така милиони германци и техните градове щяха да оцелеят. Тогава вече е ясно че Германия губи войната, затова пробваха да го взривят. Когато Хитлер печелеше, никой не си и помисли за атентат срещу него.

 • DesertFox
  Отговор
  21 11:17  22.07.19

  До коментар #11 от "Да ама не":

  Поне си имат елит. Пръдливият Ханс няма място във властта на Германия. Ясно е какво става когато Бай Ганьо дойде на власт в България нали? Онези поне имат истински елит.
 • АНЕНЕРБЕ
  Отговор
  22 13:14  22.07.19
  ЧУВСТВОТО ЗА ВИНА Е ТРАЙНО НАСАДЕНО В ПОКОЛЕНИЯ ГЕРМАНЦИ ПОВЯРВАЛИ НА СВОЯ ФЮРЕР И ПРЕВЪРНАЛИ СЕ В ЧАСТ ОТ НЕГОВИЯ ХИЛЯДОЛЕТЕН РАЙХ. Дълбоко в подсъзнанието си те са запазили някои останали от него принципи които са антипод на сегашната световна доктрина. В концентриран вид най важното в доктрината на ХИТЛЕР е отразено в това негово изказване: "НЕ МОЖЕ ДА ИМА ДВА БОГОИЗБРАНИ НАРОДА!! НИЕ СМЕ БОГОИЗБРАНИЯТ НАРОД. Това е всичко!!!!" Една расова теория наложена ни с БИБЛИЯТА за БОГОИЗБРАНИЯ ЕВРЕЙСКИ НАРОД , Хитлер заменя с друга расова теория за богоизбраната арийска раса. Това няма как да не остане незабелязано за ХРИСТИЯНИЗИРАНИЯ НЕМСКИ НАРОД и най вече във водачите на ПРЕВРАТА, които се отличават с ХРИСТИЯНСКИТЕ СИ РАЗБИРАНИЯ!! ХРИСТИЯНСТВОТО СИ Е ЧИСТА ЕВРЕЙСКА ЕРЕС , И САМО ПО СЕБЕ СИ НАЛАГА ПРИНЦИПИ НА СЛУЖЕНЕ СВЪРЗАНИ С ЕДИН БОГ ОПРЕДЕЛИЛ ЕВРЕЙСКИЯ НАРОД ЗА БОГОИЗБРАН. ЕВРЕИТЕ НИ ВЛАДЕЯТ НЕ С ПАРИТЕ , А С ВЯРАТА В ТЕХНИЯ БОГ ЯХВЕ , КОЙТО Е ЕДИНСТВЕН БОГ И ПРИ ИСЛЯМА. И ХРИСТИЯНСТВОТО И ИСЛЯМА СА ПОДДИРЕКТОРИИ НА ЮДАИЗМА.
 • АНЕНЕРБЕ
  Отговор
  23 13:29  22.07.19
  ДЪЛБОКО В СЕБЕ СИ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА Е РЕЛИГИОЗЕН СБЛЪСЪК КОЙТО ИЗПЪКВА В ИЗКАЗВАНИЯТА НА ХИТЛЕР КОИТО СА АНТИПОД НА МОИСЕВИТЕ: МОШЕ: "Тебе Израел избра Господ да бъдеш собствен народ" ХИТЛЕР: "Не може да има два богоизбрани народа. Ние сме богоизбрания народ. Това е всичко!" МОШЕ:"Господ Твой ще те постави по горе от всички народи на Земята" ХИТЛЕР: "Не ще има еврейски Бог. Борбата за световно господство се води единствено между германците и евреите" МОШЕ: "Всяко место на което стъпи ногата ви ще бъде ваше" ХИТЛЕР: "Нашата мисия е да подчиним другите народи..." МОШЕ: Там не оставяй жива нито една душа. ХИТЛЕР: Ние ще възвърнем здравето , като елиминираме евреите. Една расова теория каквато е ционизма, Хитлер замени с нейният антипод - ФАШИЗМА. НЕ ПРИЕМАМ НИТО ЕДНАТА НИТО ДРУГАТА ДОКТРИНА!! ВСИЧКИ СМЕ РАВНИ ПРЕД СЪЗДАТЕЛЯ И ВСИЧКИ СМЕ СМЪРТНИ!!!!!

  Коментиран от #24

 • Свети Иван
  Отговор
  24 15:37  22.07.19

  До коментар #23 от "АНЕНЕРБЕ":

  Когато Спасителят предложи на евреите да последват Божия Син в правата вяра, тези евреи които го сториха - Петър, Тома, Мария и другите продължиха Израел. Християнската църква е Израел на Моше, Аврам и Соломон. А онези евреи, които се отрекоха от Спасителя и го пратиха на кръста, те напуснаха Израел и станаха Синагогата на Сатаната. Написаха един антихристиянски текст - Талмуда. Така че ние всички християни сме Израел. Евреите които не приеха Спасението, за тях е написано: всекиму своето. А Хитлер просто пожела да превземе Европа за Третия Райх, използвайки мистика и антиеврейска реторика. Човек трябва да знае кога да спре.
 • Фашистичко
  Отговор
  25 15:58  22.07.19
  Тотално прочистване от комунистически бацили и еврейски издънки

Напиши коментар:


Публикувай